Αρχική > Slider > Η ΔΕΗ δέσμευσε τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Κοζάνης για χρέη 7 εκ. – Η βόμβα έσκασε στα χέρια του Λ. Ιωαννίδη – Σε τραγικό αδιέξοδο η επιχείρηση

Η ΔΕΗ δέσμευσε τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Κοζάνης για χρέη 7 εκ. – Η βόμβα έσκασε στα χέρια του Λ. Ιωαννίδη – Σε τραγικό αδιέξοδο η επιχείρηση

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Σαν βόμβα έσκασε στα χέρια της δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, ένα παλιό χρέος 7 εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ, καθώς η τελευταία κέρδισε τις δικαστικές προσφυγές και από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 δέσμευσε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της δημοτικής επιχείρησης, η οποία πλέον βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα, καθώς περιέρχεται σε οικονομική ασφυξία και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων της.

Ο δήμαρχος Λ. Ιωαννίδης παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το μείζον θέμα που προέκυψε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΔΕΗ που δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης για την διεκδίκηση του απαιτητού ποσού των 7.055.000 ευρώ, «άστοχη, άδικη και λανθασμένη». Άφησε αιχμές κατά των προηγούμενων δημοτικών Αρχών, λέγοντας ότι «ήταν δική τους η απόφαση» να μην πληρώσουν τα οφειλόμενα, ενώ ήταν εμφανής η προσπάθεια να αποποιηθεί κάθε δική του ευθύνη. Σε ερώτηση του «e-ptolemeos.gr» αν αισθάνεται το βάρος της πολιτικής ευθύνης, που δεν μπόρεσε να επιλύσει το θέμα στα τρία χρόνια της θητείας του, δήλωσε: «αναζητείστε αλλού την πολιτική ευθύνη. Εμείς για να λύναμε το θέμα, έπρεπε να πληρώσουμε 7 εκ. ευρώ. Δεν το κάναμε γιατί προσπαθήσαμε μέσα από επαφές που είχαμε με τα στελέχη της ΔΕΗ και με έγγραφα που ανταλλάξαμε να μειώσουμε το ποσό και να πάμε σε έναν ευνοϊκό διακανονισμό».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο παλιές οφειλές της ΔΕΥΑΚ στη 1-1-1989 και στις 31-3-1999, συνολικού ποσού 3.300.000 ευρώ για ρεύμα των αντλιοστασίων της Σαριγκιόλ, απ’ όπου υδρεύονταν η πόλη της Κοζάνης. Το ποσό αυτό με τους τόκους υπερημερίας και με επιτόκιο 9% εκτοξεύτηκε σε 9 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια η ΔΕΗ μείωσε το επιτόκιο σε 6% και το χρέος διαμορφώθηκε σε 7.055.000 ευρώ, που είναι και το απαιτητό ποσό εκ μέρους της ΔΕΗ, η οποία να επαναλάβουμε ότι έστειλε την Παρασκευή 27 τρέχοντος ειδοποιητήριο στη ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με το οποίο δεσμεύει έξι τραπεζικούς λογαριασμούς σε ισάριθμες τράπεζες. Λόγω αυξημένου κόστους άντλησης που οφειλόταν στην καταστροφή των υδροφόρων οριζόντων εξ’ αιτίας των εκσκαφών της ΔΕΗ, ο δήμος Κοζάνης και η ΔΕΥΑΚ επί δημαρχίας Κουκουλόπουλου είχε λάβει απόφαση να μην πληρώσουν αυτά τα χρέη. Την ίδια πολιτική εφάρμοσε στη συνέχεια και ο Λάζαρος Μαλούτας. Σύμφωνα με τον Λ. Ιωαννίδη επί των ημερών του και ενώ είχαν φτάσει από χρόνια οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις για τον δήμο, έγινε προσπάθεια να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση ελάφρυνσης του χρέους.

Αν και η νυν δημοτική Αρχή είχε στα χέρια της τις χαμένες για την ΔΕΥΑΚ δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις η απόφαση της ΔΕΗ για δέσμευση των λογαριασμών ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Κι’ αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, «οι συζητήσεις με τα στελέχη της ΔΕΗ γινόταν σε πολύ καλό κλίμα». Το «σατανικό» της υπόθεσης όμως είναι ότι μόλις μία ημέρα πριν από την δέσμευση των λογαριασμών ο Λ. Ιωαννίδης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, από τον οποίο ζήτησε την παρέμβασή του για μια συμβιβαστική λύση, αλλά την επόμενη ημέρα ήρθε στο δήμο η απόφαση – κόλαφος. «Εκτιμώ ότι ο κ. Παναγιωτάκης δεν γνώριζε για την απόφαση δέσμευσης των λογαριασμών, γιατί ο πρόεδρος μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα», δήλωσε ο δήμαρχος. Ωστόσο, στο «υποθετικό», όπως το χαρακτήρισε σενάριο να γνώριζε, «το θεωρώ προσβλητικό για μένα», είπε.

Από Δευτέρα ο δήμος Κοζάνης θα προβεί σε μια σειρά ενέργειες. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη με τους νομικούς συμβούλους. Το πρώτο πράγμα σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι ότι τη  Δευτέρα θα σταλεί μία επιστολή στη ΔΕΗ με την πρόταση της δημοτικής Αρχής για την επίλυση του προβλήματος, ζητώντας παράλληλα να αρθεί η δέσμευση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ. Επίσης, την ίδια ημέρα οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου Κοζάνης θα προβούν σε σειρά νομικών ενεργειών με σκοπό την ανάκληση της απόφασης δέσμευσης των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑ Κοζάνης είναι «μεγάλος πελάτης» της ΔΕΗ, αφού πληρώνει για ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεθέρμανση 5 εκ. ευρώ ετησίως.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας