Κόμματα και πολιτικοί που κόπτονται για την βιωσιμότητα του Ομίλου ΔΕΗ, κρίνονται από τα έργα τους.
Για την σημασία και την αναγκαιότητα της ύπαρξης του ΑΔΜΗΕ στον Όμιλο της ΔΕΗ, οι κυβερνόντες, πριν την ανάληψη της εξουσίας, πρωτοστατούσαν και εγγυόντουσαν την συνέχιση της πορείας του, αφού ήταν καθόλα συμβατή με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και Οδηγίες, πολύ δε περισσότερο που ήταν ήδη ανεξάρτητος – πιστοποιημένος φορέας.
Με κεκτημένη ταχύτητα αυτό συνεχίστηκε για λίγο και ως κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και από τις δηλώσεις του επικεφαλή του Ομίλου στην Βουλή.
Μετά προσγειωθήκαμε ανώμαλα.
Οι ίδιοι έδωσαν νέες δεσμεύσεις για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ στην τρόικα. Αλλάζοντας το “αφήγημα” -κοινώς παραμύθι-, που να είναι σύμφωνο με τις ιδεολογικές τους θέσεις, για έλεγχο του ΑΔΜΗΕ από το Κράτος σε ποσοστό 51% .
Τώρα δεν μας νοιάζει η ΔΕΗ, μας ενδιαφέρει μόνο το Κράτος.
Το τρομερό σχέδιο περιλαμβάνει μια περίεργη και δαιδαλώδη διαδικασία με αποτέλεσμα οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ να ανήκουν σε τρείς εταιρείες.
Πως αλλιώς θα χανόντουσαν τα ίχνη για το που θα κατάληγαν τελικά και σε τι τίμημα;
α) Το 24% στον Κινέζο στρατηγικό επενδυτή , στον οποίο δόθηκε και η Διοίκηση αντί 320 εκ.€
β) Το 25% στο Δημόσιο ( ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), για το οποίο η ΔΕΗ δεν θα αποζημιωθεί τα αναλογούντα της τάξεως των 330 εκ.€ , όπως είναι υποχρέωση από τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν. Αντί αυτού με μια τροπολογία νομοθετήθηκε να υπολογιστεί διαφορετικά η αξία του ΑΔΜΗΕ για να μειωθεί το τίμημα που θα καταβάλει (;;;) το Δημόσιο .
Έτσι θα προστάτευαν και θα αξιοποιούσαν την ΔΕΗ.
Το υπόλοιπο 51% στην εταιρεία Συμμετοχών με μετόχους τους ήδη μετόχους της ΔΕΗ. Μεταξύ αυτών οι ιδιώτες ( 49 % της ΔΕΗ ) και το ΤΑΙΠΕΔ ( 17% της ΔΕΗ). Για το ΤΑΙΠΕΔ αντιστοιχεί 8.5 % του ΑΔΜΗΕ και για το οποίο είναι μνημονιακή υποχρέωση και ψηφισμένος νόμος από τον Μάιο του 2016 για πώληση των μετοχών της ΔΕΗ άρα και αυτών του ΑΔΜΗΕ .
Πάει και το δεύτερο << αφήγημα >> αφού η συμμετοχή του Δημοσίου πέφτει κάτω από το 50%.
Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.
Διότι εάν συνυπολογιστεί και η παραχώρηση του υπολοίπου ποσοστού μετοχών της ΔΕΗ στο Υπερταμείο (34%), όπως και η υπόλοιπη Δημόσια περιουσία, που την Διοίκηση του έχουν οι πιστωτές με όλες τις δυνατότητες “αξιοποίησης” του, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου τόσο στην ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ εξαφανίζεται.
Έτσι τηρούνται οι δεσμεύσεις ότι δεν πουλάμε την Δημόσια Περιουσία
αλλά στα σίγουρα ξεπουλάμε……….
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΑΙΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
Όταν ακούμε ότι οι κυβερνώντες θα διαπραγματευτούν, αλλά μέσα στις κόκκινες γραμμές τους, ξέρουμε το τραγικό αποτέλεσμα.
Στο όνομα του αναγκαίου κλεισίματος της αξιολόγησης, που μέχρι πρότινος σιχτίριζαν και τώρα την βλέπουν ως απαρχή της ανάπτυξης, παίρνουν συνεχώς μέτρα για όλα, ανατρέποντας κάθε εργασιακό κεκτημένο.
- Έτσι θα έσκιζαν τα μνημόνια και θα καταργούσαν τους μνημονιακούς νόμους και μέχρι τώρα έχουν υπογράψει άλλα δύο με αναρίθμητους νόμους και βλέπουμε.
- Έτσι θα έσωζαν το ασφαλιστικό και θα προστάτευαν τις συντάξεις και με τον
«έξυπνο» τρόπο του επαναϋπολογισμού τις μετατρέπουν σε ψύχουλα, λεηλατώντας
τις εισφορές, μηδενίζοντας την ανταποδοτικότητα και υποχρεώνοντας τους
εργαζόμενους σε μια υφεσιακή χώρα να έχουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. - Έτσι θα προστάτευαν και θα αξιοποιούσαν την Δημόσια περιουσία και την παρέδωσαν στο υπερταμείο για 99 χρόνια.
- Έτσι θα ελάφρυναν τον πολίτη καταργώντας επιβαλλόμενους φόρους και αύξησαν
τους υπάρχοντες, ενώ εφηύραν άλλους τόσους για να κλείσει το δημοσιονομικό
κενό (!!!). - Έτσι θα αναδιοργάνωναν και θα ενίσχυαν την Δημόσια υγεία και τώρα ψάχνουμε
για προμηθευτούμε αναλώσιμα πριν την επίσκεψη στο Δημόσιο νοσοκομείο.
Έτσι θα προστάτευαν και θα αξιοποιούσαν τον Όμιλο ΔΕΗ
Σε πρώτη φάση
- Του αποκόπτουν το σοβαρότερο τμήμα του, το πιο δυναμικό, το πιο προσοδοφόρο
κομμάτι του, την ΑΔΜΗΕ, χωρίς καν να τον αποζημιώνουν. - Τον εξαναγκάζουν να παράγει από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες του
και να προσφέρει κάτω του κόστους στους προμηθευτές, για να λειτουργήσει ο
ανταγωνισμός και έτσι να υλοποιηθεί η υπογεγραμμένη από το 3° μνημόνιο
υποχρέωση για παραγωγή και συμμετοχή στην αγορά σε ποσοστό κάτω του 50% επί
της συνολικής ζήτησης. - Πωλούν το 17% των μετοχών για να μείνει η συμμετοχή του Δημοσίου στο 34%
Τώρα θα « διαπραγματευτούν» από τα τελευταία προαπαιτούμενα τις ομαδικές απολύσεις.
Τα αποτελέσματα και η δικαιολόγηση γνωστά.
Αποφύγαμε τα χειρότερα και με πόνο ψυχής τα δεχόμαστε……..
Έτσι απλά εξηγούνται και τα εύσχημα του κ. Σόϊμπλε νια την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό………
Η παράταξη μας απόλυτα συνεπής διαχρονικά στις θέσεις της για τον ρόλο που πρέπει να έχει η Επιχείρηση στην κοινωνία, στην χώρα ,στον τομέα της ενέργειας ,αλλά με την προϋπόθεση της ισχυρής εταιρίας, είναι βέβαιη ότι με τα μέτρα αυτά θα την καταστήσουν μη βιώσιμη και διαρκώς συρρικνούμενη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους σε αυτήν.
Χρόνος δεν υπάρχει
Άμεσα το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να οργανωθεί και με όλους τους τρόπους αγωνιστικούς και νομικούς να τα ανατρέψει στην πράξη.