Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δημήτρη Ζανδέ, Φιλόλογο – Ιδιοκτήτη του Φροντιστηρίου CARPE DIEM.
Το φροντιστήριο με τους μαθητές του έκαναν εκδρομή προκειμένου να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα είδαν τον «κύκλο των χαμένων ποιητών» με σπουδαίους πρωταγωνιστές επί σκηνής.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί η παιδαγωγική αξία του δασκάλου, τονίζει ο κ. Ζανδές, λέγοντας πως ο δάσκαλος είναι πολύ μεγάλος τίτλος και οι ίδιοι βιοπορίζονται από την προετοιμασία μαθητών για τις εξετάσεις σε γυμνάσιο και λύκειο. Ωστόσο το χάσμα της νεολαίας με το παιδαγωγικό κομμάτι όλο και βαθαίνει, τόνισε ο ίδιος, μιλώντας για την ανάγκη να ζυμώνονται τα παιδιά και προς αυτό το κομμάτι.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, όπου και είδαν ένα έργο –σταθμός για την καθηγητική κοινότητα. Το έργο του 1989 έλαβε όσκαρ σεναρίου και περιγράφει τη ζωή σε έναν κοιτώνα αρένων, με τα γεγονότα να διαδραματίζονται το ’59. Το έργο έχει επίκαιρα μηνύματα στις ημέρες μας, σημειώνει ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «εικονοστάσι αυτό –συνέπειάς του», όταν και αποφάσισε να γίνει φιλόλογος.
Οι στόχοι του Κίτινγκ αλλάζουν τη ζωή των μαθητών, στην ταινία, με το «Carpe Diem» να γίνεται σύνθημα τάξης και σύνθημα ζωής για τα παιδιά του σχολείου. Οπότε και οι μαθητές του φροντιστηρίου έσπευσαν στη Θεσσαλονίκη να δουν την θεατρική παράσταση βασισμένη στην ταινία, με τον κ. Ζανδέ να σημειώνει πως «όταν εξήγησα γιατί έγραφε Carpe Diem έξω από το φροντιστήριο, το κατάλαβαν. Επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας στα παιδιά. Αν και η σημερινή νεολαία δεν έχουν επαφή με την ποίηση και το θέατρο, το κατάλαβαν», είπε επίσης.
Ακόμη και παιδιά που φαινομενικά δείχνουν μεγαλύτερη «μαγκιά», θέλησε να δει την παράσταση για να δει και μια άλλη πλευρά της ζωής, με το έργο να τον συγκινεί πραγματικά στο τέλος.
Τα παιδιά «ρούφηξαν» τη στιγμή και είχαν μια συγκινητική εμπειρία. Το Carpe Diem περνάει στο πρακτικό επίπεδο, περνώντας στο βεβαρημένο πρόγραμμα των εξετάσεων που έρχονται. Παρόμοιες πρωτοβουλίες λειτουργούν και ενισχυτικά στην ψυχολογία των παιδιών, καταλήγει.