Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Διονύση Βοργιά – Αρχισυντάκτη της Εφημερίδας «Χρόνος», σχολιάζοντας την πρωτιά του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ στην Ροδόπη και στην Ξάνθη στις ευρωεκλογές της Κυριακής.
Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που ήρθε στις Ευρωεκλογές δεν αλλάζει κάτι στην περιοχή και οι ευερωεκλογές είναι σαν να μην έγιναν. Η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων είναι πολύ καλή και οι ακραίοι είναι ελάχιστοι.
Θυμίζουμε ότι στις Ευρωεκλογές της Κυριακής το ΚΙΕΦ έλαβε 36%, ενώ ακολουθεί η ΝΔ με 20% . Στις ευρωεκλογές του 19 το μειονοτικό κόμμα είχε πάρει 38%, έχοντας πτώση της τάξης του 2%, πτώση μικρή που πρέπει να καταγραφεί και τον κ. Βοργιά να σημειώνει ότι: «Σιγά – σιγά οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας αρχίζουν και ψηφίζουν και πιο ελεύθερα ώστε να στηρίξουν έναν υποψήφιο που μπορεί να στηρίξει και τη δική τους ατζέντα».
Στις ευρωεκλογές συμμετέχει ώστε να καταγράψει τη δυναμική του, αναφέρει, λέγοντας πως και στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε ως αναμενόμενο και το θέμα είναι πολυδιάστατο. «Και οι Έλληνες σε άλλες χώρες, όπως στην Αλβανία, πιο εύκολο θα ήταν να ψηφίσουν Έλληνα. Οι τουρκογενείς της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, θέλουν πιο πολύ να ψηφίσουν το μειονοτικό κόμμα. Η ψήφος δεν ήρθε με ελεύθερη βούληση, καθώς η ψήφος ήρθε με ψυχολογική πίεση, καθώς εντοπίστηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής να μοιράζει ψηφοδέλτια έξω από εκλογικό τμήμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, σημείωσε ότι ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή ζήτησε από τους συμπολίτες του να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και όχι το μειονοτικό κόμμα, δήλωση που χαρακτηρίστηκε ως πρωτοφανής.
Οι απόψεις του κόμματος, ωστόσο, είναι σαφής και εν ολίγοις προκλητικές: Υποστηρίζουν πως πρόκειται για τουρκική μειονότητα, ωστόσο σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης η μειονότητα είναι μουσουλμανική. «Άλλο ο αυτοπροσδιορισμός του κανείς και άλλο ο συλλογικός προσδιορισμός μιας μειονότητας, που ορίζεται από τη συνθήκη και δεν μπορεί να αλλάξει», προσέθεσε σχετικά.
Το κόμμα, ωστόσο, δεν εκλέγει Ευρωβουλευτή, εκτός αν κάνει συνεργασίες, όπως με σχετική υποψήφια στη Βόρεια Ελλάδα.