Για την …επανάσταση που θα φέρει στη ΔΕΥΑ Εορδαίας το νέο σύστημα με τους ψηφιακούς μετρητές που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά ρολόγια ύδρευσης στην πόλη και τα χωριά, αλλά και την βούληση που υπάρχει από πλευράς δημοτικής αρχής ώστε να αλλάξει εκ νέου το παλαιωμένο δίκτυο τη ύδρευσης στο δήμο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Αντώνη Πουγαρίδη και το True Story Radio ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Εορδαίας Δημήτρης Τσεχελίδης.
Αρχικά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μεγάλο έργο που «τρέχει» η επιχείρηση με τη διαχείριση των λυμάτων, έργο που ξεκίνησε από τα χωριά της Ανατολικής Εορδαίας, Όπως τόνισε ο κ. Τσεχελίδης, πρόκειται για δύο μεγάλα έργα και αρκετά υποέργα, τα οποία βασικά κατασκευάζουν αγωγούς στα εξής κομμάτια: Ασβεστόπετρας – Προάστιο, κόμβος ΑΕΒΑΛ και Κόμβος ΑΕΒΑΛ βιολογικός καθαρισμός, Άγ. Χριστόφορος – Καρυοχώρι.
Το εν λόγω σημαντικό έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες και έχει καθυστερήσει σημαντικά με σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος. Όπως σημειώνει ο κ. Τσεχελίδης, τα έργα δρομολογούνται και υλοποιούνται, με σημαντικό αποτύπωμα, καθώς στον κόμβο ΑΕΒΑΛ θα σταματήσει η δυσοσμία που υπάρχει, ενώ βασικότερο, θα καταλήγει στον κάμπο καθαρό νερό ενώ μέχρι στιγμής κατέληγαν τα λύματα στο Σουλού και στη Λίμνη Βεγορίτιδα:
«Έγιναν διάφορες προσπάθειες και σημασία έχει ότι τα καταφέραμε, κάναμε τα έργα και υλοποιούνται και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί», καταλήγει.
Για το κομμάτι Πεντάβρυσσος, Περδίκκας, Ανατολικό το έργο είναι προς δημοπράτηση, υπάρχει ανάδοχος και το έργο είναι στη διαδικασία των ενστάσεων. Επίσης, επικαιροποιούνται μελέτες για να καλυφθεί ό,τι χρειάζεται και θα ακολουθήσει το κομμάτι στο πρώην Μουρίκη, Εμπόριο, Φούφας, Δροσερό, Γαλάτεια , Ολυμπιάδα. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα έργα λυμάτων στη λεκάνη Εορδαίας και θα μείνουν 2-3 χωριά στον π. δήμο Βερμίου που θα αντιμετωπιστούν με τοπικούς βιολογικούς καθαρισμούς, με τον κ. Τσεχελίδη να δεσμεύεται για την επόμενη τετραετία ότι το έργο των λυμάτων θα έχει ολοκληρωθεί, αν είναι εκ νέου η ίδια δημοτική αρχή.
Πλημμύρες – παλαιότητα δικτύου
Σε άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη, σημαντικό είναι τα τελευταία χρόνια το κομμάτι των πλημμυρών στην πόλη με τους δημότες να κάνουν παράπονα. Όπως τονίζει ο κ. Τσεχελίδης: «Το παλιό δίκτυο σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο βροχής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι λογικό ότι σε έναν παλιό αγωγό, όσα φρεάτια και να έχεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Είναι διαφορετικά τα δεδομένα σήμερα, οι υφιστάμενοι αγωγοί υπολογίστηκαν για έναν συγκεκριμένο πληθυσμό και για συγκεκριμένα ύψη νερού. Φέτος το καλοκαίρι πχ κάθε απόγευμα έβρεχε καταρρακτωδώς».
Η παλαιότητα δικτύου είναι μεγάλο θέμα, με τον κ. Τσεχελίδη να δηλώνει πως είναι άμεση προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή ώστε να γίνει αντικατάσταση δικτύου, κάτι που λέει πως επιβάλλεται να γίνει.
Ψηφιακά ρολόγια ύδρευσης
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η δράση εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας υδάτων. Το εν λόγω έργο θα γίνει τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, μάλιστα στα χωριά το μεγάλο έργο προϋπολογισμού 4.5 εκ. ευρώ θα ολοκληρωθεί πρώτα. Τι θα αφορά το έργο:
«Θα ελέγχουμε όλο το δίκτυο και τις πιέσεις του, θα μπορέσουμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή τις διαρροές σε έναν υπολογιστή, οπότε οι διαρροές θα περιοριστούν και δεν θα χάνουμε τόσο νερό γιατί θα βλέπουμε άμεσα που υπάρχει η διαρροή. Θα παίρνουμε τις ενδείξεις μέσω tablet, ενώ θα εναρμονίσουμε σε 1.2-2 έτη που θα τελειώσει, τα τιμολόγιά μας με την τρεχούμενη κατάσταση», τονίζει ο ίδιος.
Μάλιστα οι μετρήσεις θα γίνονται ψηφιακά, καθώς θα περάσει ένα αμάξι με tablet και ασύρματα θα παίρνει δεδομένα από όλη την πόλη. Συνεπώς, δεν θα χρειάζεται να μπαίνει ο εργαζόμενος να μετρήσει, στα σπίτια, κάτι που θα επιτυγχάνει οικονομία χρόνου και θα λύνονται μια σειρά προβλημάτων μιας και τα ρολόγια βρίσκονται σήμερα μέσα σε πολυκατοικίες. Επίσης, με το που θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μηχανισμός του δήμου, θα δίνονται τα στοιχεία On line, με τα δεδομένα τα μπορεί να τα βλέπει και ο πολίτης μέσω εφαρμογής.
Ο κ. Τσεχελίδης αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση νερού που δεν έγινε, μάλιστα σημείωσε πως η όλη διαδικασία αφορά σε συνενώσεις και όχι ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως υπάρχουν καθυστερήσεις και δεν έχουν δοθεί οδηγίες.
Τέλος, για τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΥΑΕ, ο ίδιος τόνισε πως ο δανεισμός της εξυπηρετείται και η επιχείρηση εξυπηρετεί ποσό 600.000 ευρώ ετησίως στο παρακαταθηκών. Ωστόσο παραμένει το μεγάλο χρέος προς τη ΔΕΗ, το οποίο θα εξυπηρετηθεί όταν κλείσουν τα δάνεια.
Τέλος, στα σχέδια για την επιχείρηση, ο κ. Τσεχελίδης αναφέρθηκε στην πρόθεση να εκμεταλλευτεί ο δήμος τα νερά του π. δήμου Βερμίου, από φυσικές πηγές, τα οποία με αγωγό να καταλήγουν στο δίκτυο της πόλης.