Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατασκευή τριών νέων κυψελών εντός του υφιστάµενου Χώρου ∆ιαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (Χ∆ΒΑ) στο Ορυχείο Καρδιάς, για τον ενταφιασμό επικίνδυνων βιομηχανικών και στρατιωτικών αποβλήτων που θα προέρχονται από βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, στη συνεδρίασή του το βράδυ της Παρασκευής.
Επισημάνθηκε ότι με βάση την Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) που ενέκρινε στις 14 Οκτωβρίου 2014 η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, στον χώρο προγραμματίζεται επίσης να καταλήγουν τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα που θα προέρχονται από τον αποτεφρωτήρα που λειτουργεί στην Αττική, ενώ θα μπορούν να διατεθούν και αντίστοιχα απόβλητα από τον αποτεφρωτήρα που προβλέπεται να κατασκευαστεί στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ειδικότερα για τη ΔΕΗ Α.Ε., θα γίνονται αποδεκτά απόβλητα από τις εγκαταστάσεις της σε όλη τη χώρα.
Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δ.Σ., ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παρασκευή Βυζίδου, ζητώντας ενημέρωση από το δήμαρχο για το θέμα και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η δημοτική αρχή προκειμένου δίπλα σε κατοικημένες περιοχές της Εορδαίας και ανάμεσα σε εκατοντάδες εργαζόμενους να μην υπάρχει επιζήμιος πυρήνας για την υγεία τους.
Ο δήμαρχος, Σάββας Ζαμανίδης, ανέφερε ότι το θέμα έρχεται εκτός ημερήσιας διάταξης γιατί δεν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση, «η περιοχή δεν γνώριζε τίποτε», ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς την τοπική αυτοδιοίκηση. «Αυτή η περιοχή έχει υποβαθμιστεί αρκετά περιβαλλοντικά και θα πρέπει επιτέλους να προστατευτεί. Δεν συμφωνώ να δημιουργηθεί χώρος που θα διατίθενται επικίνδυνα απόβλητα και μάλιστα από άλλες περιοχές. Σ’ αυτό το θέμα είχαμε και παλαιότερα θέση και πρέπει να την επαναδιατυπώσουμε», είπε, τονίζοντας ότι «πρέπει να ζητήσουμε και την παρέμβαση του εισαγγελέα.»
Σημείωσε επίσης ότι έχει συνεννοηθεί με το δήμαρχο Κοζάνης να διατυπώσουν από κοινού την αντίδρασή τους και ζήτησε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας προκειμένου να κοινοποιηθεί η απόφαση αυτή στον εισαγγελέα Κοζάνης, ιδιαίτερα που δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερόμενων δημοτικών αρχών. «Το ζήτημα είναι να είμαστε αποφασισμένοι και σε επίπεδο δεύτερου βαθμού, σημείωσε και τόνισε ότι «εάν χρειαστεί να προβούμε και σε κινητοποιήσεις.»
Η Π. Βρυζίδου ανέφερε ότι το θέμα αφορά ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία αλλά η περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από τη δημιουργία του Χ∆ΒΑ στα ορυχεία είναι ο δήμος Εορδαίας. Τόνισε ότι πρέπει να ζητηθεί η συστράτευση και των άλλων δήμων της περιοχής, καθώς η επιβάρυνση σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή όπως η δική μας θα είναι τεράστια. «Η απόφαση αυτή για να ανατραπεί θέλει και ένδικα μέσα και πολιτική απόφαση γιατί έχει να κάνει με την υγεία μας, με το μέλλον αυτού του τόπου», πρόσθεσε.
«Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το ζήτημα της αποκατάστασης των ορυχείων και την επαναπόδοση των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες», ζήτησε ο δ.σ. Χρήστος Κατσίνας.
Το γεγονός ότι δεν ήρθε ποτέ η περιβαλλοντική μελέτη για το χώρο διάθεσης αποβλήτων στα ορυχεία καταδίκασε η δ.σ. Σοφία Απατσίδου, ενώ ο δ.σ. Κωνσταντίνος Ανδρεάδης άφησε αιχμές ότι «άργησε να αντιδράσει η περιφέρεια», επισημαίνοντας ωστόσο πως «οι δύο αρνητικές αποφάσεις μαζί ίσως ανακόψουν την εξέλιξη αυτή» και ζήτησε να υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη όπως έκανε η Μεγαλόπολη και ανέτρεψε τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή.
Ο δ.σ. Σοφοκλής Σιδηρόπουλος ενημέρωσε επί τη ευκαιρία ότι εδώ και 4 χρόνια έρχονται απορρίμματα στο ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ στα ορυχεία από τη Βέροια και ανέφερε ότι ήδη σχεδιάζεται να έρχονται και τα απορρίμματα της Θεσσαλονίκης.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Ζαραφίδης, δήλωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει η περιοχή μας νεκροταφείο παλαιών μονάδων της ΔΕΗ και χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων όλης της Ελλάδας.»
Η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Αντωνία Χόλμπα, χαρακτήρισε την απόφαση για ενταφιασμό επικίνδυνων αποβλήτων στα ορυχεία «επιεικώς απαράδεκτη» δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Την άποψη πως «το ΥΠΕΚΑ έριξε μια φωτοβολίδα για να δει εάν και πως θα αντιδράσουμε» εξέφρασε ο δ.σ. Γιάννης Ασπράγκαθος και δήλωσε υπέρμαχος της άποψης για δικαστική προσφυγή για να ανατραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ