Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Δημήτρη Παρλάνη – Πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Εορδαίας, μιλώντας για τις αλλαγές που υπάρχουν στον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, μέχρι τώρα οι επαγγελματίες – αυταπασχολούμενοι, είτε είχαν εισπράξει είτε όχι ένα παραστατικό, έπρεπε να το πληρώσουν στο τέλος του τριμήνου ή μετά το πέρας αυτού, εντός του οποίου εξέδιδαν στο παραστατικό,. Με την επικείμενη αλλαγή, που δεν ξέρουμε πότε θα εφαρμοστεί, το καθεστώς αυτό αλλάζει.
Όπως εξηγεί ο ίδιος: Αυτό που ισχύει σήμερα είναι το εξής: Σήμερα εκδίδεται ένα παραστατικό, το πάμε στον λογιστή και βγάζει το ΦΠΑ στο τρίμηνο, βγαίνει το ποσό που πρέπει να πληρωθεί στην εφορία. Αυτή η διαδικασία είναι διακαής πόθος του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει. Ήδη από το 2012 το Υπουργείο ήθελε να πάει στην αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ.
Αυτό που θέλει το υπουργείο να αλλάξει είναι: Κάθε μέρα που βγαίνει το «Ζ» από την ταμειακή μηχανή το υπουργείο ξέρει μέσα από το My Dada πόσο είναι το ΦΠΑ από κάθε παραστατικό, οπότε και θα αντλεί απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό το ΦΠΑ. Οπότε η επιχείρηση θα το χάνει από ρευστότητα: Λ.χ. για αποδείξεις 1000 ευρώ, με 240 ευρώ ΦΠΑ, το ποσό του ΦΠΑ ο επαγγελματίας το έχει στην τσέπη του. Με τον νέο τρόπο που θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο, ο επαγγελματίας δεν θα τα έχει, αφού το υπουργείο θα τα παίρνει και στο τέλος του τριμήνου θα γίνεται η ανάποδη διαδικασία: Από το ποσό που κρατήθηκε από το κράτος, θα πρέπει να επιστραφεί στον επαγγελματία ένα ποσό που προκύπτει, αν δεν υπάρχουν οφειλές.
Στόχος με αυτή την αλλαγή είναι να παταχθεί το φαινόμενο μη είσπραξης του ΦΠΑ από το υπουργείο, δηλαδή να πρέπει να επιστρέφονται τα χρήματα στο κράτος. «Η φοροδιαφυγή για το κράτος είναι αρκετά εκατομμύρια. Αυτός ο τρόπος εφαρμόζεται σε κράτη του εξωτερικού και αν λυθεί το πρόβλημα, λύνεται ένας τεράστιος πονοκέφαλος για το υπουργείο, καθώς κερδίζουν χρήματα και ρευστότητα. Αντί να περιμένει το κράτος στο τέλος του τριμήνου χρήματα, να περιμένει ο επιχειρηματίας», εξηγεί. Ο νέος αυτός τρόπος στόχος είναι να εφαρμοστεί σε όλες τις φορολογίες, όχι μόνο στο ΦΠΑ.
Στην περίπτωση που το τιμολόγιο δεν έχει πληρωθεί από τον πελάτη στον επαγγελματία τι ισχύει; Ο κ. Παρλάνης εξηγεί: Εδώ και χρόνια υπάρχει μια διαδικασία που ορίζει ότι μπορείς να πληρώνεις το ΦΠΑ μόνο αν το έχεις εισπράξει. Αντίστοιχα, να αφαιρείς το ΦΠΑ των αγορών, μόνο αν τα έχεις πληρώσει. Στην Ελλάδα υπάρχει μια δεκαετία και εφαρμόζεται από ελάχιστες επιχειρήσεις, καθώς είναι δαιδαλώδης η εφαρμογή του. Το υπουργείο Οικονομικών όταν διαβάζει επί πιστώσει δεν θα τραβάει τα αντίστοιχα χρήματα, αλλά αυτόματα στα μετρητά ή πιστωτική, θα δεσμεύει το αντίστοιχο ποσό.
Αν και αυτές οι αλλαγές είναι στα χαρτιά ακόμη, με τις σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές δεν απέχουμε πολύ από την εφαρμογή του μέτρου, σημειώνει. Τα εν λόγω δημοσιεύματα που έχουν ανακοινώσει τις αλλαγές ανιχνεύουν τις πρώτες αντιδράσεις και αναλόγως θα επιλεγεί ο χρόνος εφαρμογής του.
Τα προβλήματα για τον επαγγελματία στην πράξη είναι πολλά, τονίζει ο κ. Παρλάνης, λέγοντας ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα ανακύψουν ζητήματα, για αυτό και ελπίδα είναι ότι θα τεθεί πρώτα σε διαβούλευση, ειδάλλως το μέτρο θα είναι προβληματικό και είναι άγνωστο τι λύση θα δώσει.
Τέλη κυκλοφορίας
Για τις πληρωμές των τελών κυκλοφορίας, φέτος το υπουργείο ανακοίνωσε πως αν πληρωθούν μετά την Πρωτοχρονιά θα υπάρχει πρόστιμο. Ερωτηθείς αν οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό ή θα βρεθούν προ εκπλήξεως, ο κ. Παρλάνης απάντησε πως μέχρι τώρα δινόταν παρατάσεις στις πληρωμές τελών κυκλοφορίας, αλλά το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως δεν θα δίνονται παρατάσεις πουθενά. Η προσαύξηση είναι 25% για τον Ιανουάριο, 50% για τον Φεβρουάριο και στο 100% έκτοτε. Το υπουργείο, ωστόσο, δεν ενημερώνει τους πολίτες που δεν πλήρωσαν ότι θα υπάρξουν προσαυξήσεις για τα απλήρωτα τέλη. Κάποιοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων, εκτιμάει ο ίδιος.
Τεκμαρτή φορολόγηση και «λουκέτα»
Ερωτηθείς αν υπάρχει εικόνα πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω τεκμαρτής φορολόγησης, ο ίδιος απάντησε πως σε επίπεδο ατομικών επιχειρήσεων έχει κλείσει σίγουρα ένα ποσοστό 5%. «Ατομικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν. Κάποιες έγιναν από ατομικές εταιρείες, αλλά τα οριστικά λουκέτα είναι για μένα στο 5%.», είπε επίσης.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο κομμάτι της φορολογικής εκπαίδευσης των πολιτών που θα έπρεπε να υπάρξει, λέγοντας πως η φορολογική παιδεία υπάρχει σε πολλά προηγμένα κράτη.
Επίσης, από το 2025 και μετά οδηγούμαστε σε οριστική κατάργηση για τα μπλοκάκια.
Ασφάλιση ακινήτων και μείωση ΕΝΦΙΑ
Επίσης, για την επικείμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν το ακίνητό τους, άνοιξε μια πλατφόρμα όπου ο πολίτης θα πρέπει να το δηλώσει πρώτα για να δει τις μειώσεις στο ΕΝΦΙΑ: Για ακίνητα ως 500.00 ευρώ θα υπάρχει μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% και για ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ μείωση ΕΝΦΙΑ 10%.
Φορολόγηση φιλοδωρημάτων
Ερωτηθείς αν φορολογούνται, πλέον, τα φιλοδωρήματα στους σερβιτόρους, ο κ. Παρλάνης απάντησε πως το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα φιλοδωρήματα για να φορολογηθούν, καθώς βρίσκονται μόνο αυτά που κόβονται μέσω POS και εμπεριέχονται στην απόδειξη. «Μέχρι το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως τα φιλοδωρήματα δεν φορολογούνται. Άνω των 300 ευρώ θα φορολογούνται», τονίζει, λέγοντας πως αυτά αφορούν και τα φιλοδωρήματα μέσα από τις πλατφόρμες.