Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Δημήτρη Παπαστεργίου – Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας για την εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού του πολίτη, αλλά και για τη στρατηγική σημασία δημιουργίας Data Center στην χώρα μας, αλλά και στην περιοχή μας.
Ειδικότερα, σε σχέση με την εφαρμογή του προσωπικού αριθμού, ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε πως θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, πιθανώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός εξήγησε επίσης τι είναι και πως θα λειτουργεί:
«Ο προσωπικός αριθμός είναι μια προσπάθεια που κάνει το ελληνικό δημόσιο εδώ και πάνω από 10 χρόνια, ενώ είναι 5 χρόνια νομοθετημένος, προκειμένου να βάλει μια τάξη στα μητρώα: Μητρώο ταυτοτήτων, μητρώο πολιτών, μητρώο ΑΦΜ και ασφαλιστικό μητρώο. Τα στοιχεία του πολίτη πολλές φορές είναι διαφορετικά από μητρώο σε μητρώο», εξήγησε. Στην προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα αυτά, θα έρθει ο προσωπικός αριθμός, ώστε να γίνει ξεκάθαρη τακτοποίηση και να μπορεί ο πολίτης πολύ εύκολα να εξυπηρετείται από το ελληνικό δημόσιο.
Η απόκτηση του μητρώου είναι πολύ εύκολη: Ο πολίτης θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα myinfo.gov.gr και με κωδικούς taxis να δει ποια είναι η εικόνα του στα μητρώα. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα ταυτοποίησης, πάει στην επιλογή του προσωπικού αριθμού του: Το ΑΦΜ με πρόθεμα τρία στοιχεία. Αν σε κάποιο μητρώο υπάρχει διαφοροποίηση θα πρέπει να επιλέξει ο πολίτης ποια στοιχεία θα είναι τα σωστά. Για τυχόν λάθη σε όνομα ή επίθετο λ.χ. θα πρέπει ο πολίτης να επισκέπτεται τα ληξιαρχεία για να γίνει διόρθωση.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι γυναίκες που στο ένα μητρώο γράφονται με το επίθετό τους και στο άλλο μητρώο γράφονται με το επίθετο του συζύγου. Ή κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν δύο ονόματα και εμφανίζεται σε κάποιο μητρώο μόνο το ένα. Ή στο ασφαλιστικό μητρώο να μην γράφεται όλο το πατρώνυμο.
Η στρατηγική σημασία των Data Center
Μιλώντας για τον εθνικός στρατηγικό σχεδιασμό για τα DATA center, ποιος είναι ο χαρακτήρας τους, τι αποτυπώνει και ποια η στρατηγική σημασία κάποιων περιοχών, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε αρχικά πως η χώρα αλλάζει, όπως και αλλάζει το επίπεδο πληροφορικής: «Η χώρα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας, για αυτό και το data center δείχνει να έχει ενδιαφέρον. Πολλές ιδιωτικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, με τη Δυτική Μακεδονία να συνδυάζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία: Τις εκτάσεις της ΔΕΗ (παλιά ορυχεία) και τις μεγάλες γραμμές που στήριζαν την παραγωγή και διανομή ενέργειας, αλλά και το γεγονός ότι είναι στα Βαλκάνια, προσθέτοντας πως και η περιφέρεια να στηρίζει το εγχείρημα.
Ο κ. Παπαστεργίου προσέθεσε πως θα κατατεθεί σε δύο εβδομάδες σχετική πρόταση για έναν δεύτερο υπερ-υπολογιστή στη χώρα, συνέχεια του ΔΑΙΔΑΛΟΥ που ήδη κατασκευάζεται στο Λαύριο. «Στόχος είναι να γίνει ένα κέντρο τεχνολογίας εκεί και να συνδυαστεί με τα κέντρα δεδομένων της ΔΕΗ. Η περιοχή με τη βοήθεια της περιφέρειας και τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αρχίζει να αποκτάει ενδιαφέρον».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως ένα καλώδιο που θα συνδέει την Ελλάδα με τον Αραβικό κόσμο, θέτοντας και την ανάγκη η χώρα μας να εκμεταλλευτεί την επάρκεια σε ρεύμα, μέσω μπαταριών.
Για τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει ένα κέντρο δεδομένων, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε πως δεν θα είναι πάρα πολλές, αλλά τόνισε πως δημιουργείται ένα υπερσύστημα υπολογιστών στη χώρα, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν νέες επιχειρήσεις στην περιοχή.
Πλατφόρμες που …πέφτουν, Κτηματολόγιο, Kids Wallet
Στο σκέλος των τεχνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες, λχ. του κοινωνικού τουρισμού, ο υπουργός απάντησε πως το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι υποδομές δεν αντέχουν τον φόρτο, για αυτό και λύση είναι η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών αυτών.
Ερωτηθείς για τα προβλήματα στις υποδομές του Κτηματολογίου στην Κοζάνη, απάντησε πως εκκρεμεί και επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού, προσθέτοντας πως στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ γίνεται τεράστιο έργο ψηφιοποίησης και κτηματογράφησης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τους.
Για το Kids Wallet, είναι μια εφαρμογή πολύ σημαντική σύμφωνα με τον ίδιο, που στοχεύει στο να μειωθεί η εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο. Οι εν λόγω εφαρμογές βοηθούν προς την κατεύθυνση του γονικού ελέγχου, για το που μπαίνουν τα παιδιά στο ίντερνετ και ποιες / πόσες ώρες της ημέρας.
Β.Σ.