Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ιδρυτή της Keyvoto, της ελληνικής startup που άλλαξε το retail στη χώρα.
Η Keyvoto είναι μια οικογενειακή ελληνική startup με έδρα την Πτολεμαΐδα και συνιδρυτές της τα αδέλφια, τον CEO Γιώργο Παπαδημητρίου και την Άσπα Παπαδημητρίου, διευθύντρια μάρκετινγκ (CMO).
Την απόφαση για την ίδρυση της εταιρείας έλαβε προ τριετίας, περιγράφοντας μάλιστα το πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση, εξιστορώντας πως συνειδητοποίησε ότι κανείς από τους νέους συγγενείς του δεν μένει στην περιοχή.
Εκείνο το διάστημα είχε ξεκινήσει να δημιουργεί το λογισμικό της εταιρείας στην Αθήνα και έλαβε την απόφαση να το δημιουργήσει στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Προ ενάμιση έτος βγήκε στον αέρα η εταιρεία και σήμερα έχει γύρω στα 35 άτομα προσωπικό, εξ αυτών οι 22 στην πόλη, ενώ ελπίζει να διπλασιάσει το προσωπικό της ως το τέλος του έτους.
Ο κ. Παπαδημητρίου περιέγραψε τις δυσκολίες εγκατάστασης της επιχείρησης στην Πτολεμαΐδα, της εύρεσης προσωπικού εξειδικευμένου στην σύνθετη παραγωγή λογισμικού αλλά και στην εξέλιξη που υπάρχει.
Μάλιστα, το θέμα της εύρεσης προσωπικού ήταν μεγάλο πρόβλημα στην περιχοή, λέγοντας πως όλοι οι νέοι έχουν φύγει από την Πτολεμαΐδα και πρέπει να έχει ρεκόρ στη φυγή νέων. «Εμείς έχουμε μια δομή και χτίζουμε τους ανθρώπους. Μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε, αλλά δεν βρίσκουμε ανθρώπους», σημείωσε.
Πρότεινα να γίνει καμπάνια επιστροφής των νέων στην περιοχή, η οποία έχει αλλάξει και σήμερα υπάρχουν κρατικές και κοινωνικές προτάσεις δημιουργίας θέσεων εργασίας στην περιοχή. «Αυτό πρέπει να το ακούσουν όσοι έφυγαν και νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο. Χρειάζεται ένα rebranding για την περιοχή και δεν είναι όλα μαύρα και μίζερα. Σήμερα υπάρχει ζήτηση για ανθρώπους», είπε, λέγοντας πως αν δεν επιστρέψει κόσμος πίσω, θα προβληματίζονται και οι εταιρείες που έρχονται και επενδύουν στην περιοχή.
Ο κ. Παπαδημητρίου κάνει λόγο για «εγκληματικές καθυστερήσεις» που έχουν υπάρξει στην περιοχή, χρόνια τώρα, που οδήγησαν στη μεγάλη φυγή των νέων, λέγοντας πως τώρα μπορούν να γίνουν πράγματα, καθώς υπάρχει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και μπορούμε να κοιτάμε θετικά.
Σημαντικά είναι τα όσα είπε για τη διάθεση της νεοφυούς τεχνολογίας, τονίζοντας: «Δεν βρήκαμε μια κοινότητα Startup. Από μόνη της δεν μπορεί να σταθεί μια. Πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 10-15 για να έχει νόημα να μείνουμε και να μεγαλώσουμε. Εμείς προκαλούμε κ άλλες επιχειρήσεις και μεταφέρουμε την άλλη μας εταιρεία εδώ, δημιουργώντας κι άλλες θέσεις εργασίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε το περιβάλλον, για αυτό πραγματοποιούμε στην περιοχή κάποιες μικρές συναντήσεις για να διαδώσουμε τη Startup ιδέα και κουλτούρα».
Επίσης, συμβούλευσε τους νέους να σκεφτούν καλά το κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς όπως είπε «το 70% των δουλειών που σκέφτονται ότι θα κάνουν δεν θα τις κάνουν», καλώντας τους να σκεφτούν τι επάγγελμα θα επιλέξουν.
Στόχος της Keyvoto είναι να δημιουργήσει στην Πτολεμαΐδα ένα κέντρο σε δύο αντικείμενα: Στο κομμάτι των developer (εγγραφής κώδικα) και στην εξυπηρέτησης πελατών. Στο εν λόγω κομμάτι εκπαιδεύονται άτομα στην Πτολεμαΐδα, συνομιλώντας με τεράστιες εταιρείες (coca cola, xiaomi κ.α.).
Στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί το κομμάτι, να εκπαιδευτούν τα εν λόγω άτομα σε νέους κανόνες και πρακτικές εξυπηρέτησης μεγάλων πελατών.