ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Στην τελική ευθεία βαίνει η προετοιμασία στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, στις 11 Μαΐου για τη Γ΄ Λυκείου και μια εβδομάδα αργότερα για την υπόλοιπη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ήδη γίνονται σχεδόν καθημερινά συσκέψεις, τα σχολεία εφοδιάζονται με αντισηπτικά, σε αρκετές περιπτώσεις – με ευθύνη των δήμων- γίνονται απολυμάνσεις και παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία προκειμένου να καθοριστεί και το πρόγραμμα μαθημάτων.
Την Τετάρτη ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Θεόδωρος Μαρδίρης είχε συνάντηση με την ΕΛΜΕ Κοζάνης για θέματα που άπτονται της λειτουργίας των σχολείων, ενώ την Πέμπτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη των διευθυντών εκπαίδευσης ανά την επικράτεια, με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και ειδικών του ΕΟΔΥ ώστε να απαντηθούν επιπλέον ζητήματα και να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Σημαντικό να σημειωθεί, όπως τόνισε ο κ. Μαρδίρης, είναι πως το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 13 συνολικά έντυπα, με οδηγίες προς διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, που αφορούν από τη διαδικασία καθαρισμού του σχολείου και του εξοπλισμού, μέχρι και οδηγίες για την ενημέρωση μαθητών – εκπαιδευτικών, το σωστό πλύσιμο χεριών, ακόμη και τα σενάρια για πιθανές δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να ανακύψουν.
Απαντώντας σχετικά με την ανησυχία των γονέων για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μαρδίρης απάντησε πως ένα μεγάλο μέρος θα καθησυχαστεί με τις οδηγίες.
Αναφορικά με πιθανές απουσίες μαθητών, είτε επειδή το περιβάλλον τους είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είτε λόγω φόβου, ο κ. Μαρδίρης απάντησε πως: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα σχολεία μας για να δεχθούν το σύνολο των μαθητών».
Για το πόσοι τελικά εκπαιδευτικοί θα πάνε στα σχολεία – με δεδομένο ότι την Τετάρτη έπρεπε να παρουσιαστούν στις σχολικές μονάδες- ο ίδιος απάντησε όποιοι προβλέπεται να λείψουν θα λείψουν με άδεια, σχολιάζοντας ότι: «Μας ενδιαφέρει η λειτουργία των σχολείων με πλήρη υγεία». Καλύτερη εικόνα, πάντως για το πόσοι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν, θα υπάρχει την Πέμπτη και την Παρασκευή, απάντησε, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια».
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Κατανεμημένων Συστημάτων του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν την Πέμπτη και ώρα 16:30 – 20:30 διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο “Μαθαίνω Σπίτι & Πληροφορική Παιδεία“. Οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 300, με τον κ. Μαρδίρη να τονίζει πως η τηλεκπαίδευση ήταν και παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο στην εκπαίδευση την περίοδο που διανύουμε.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των σχολικών μονάδων με αντισηπτικά και άλλα μέτρα προστασίας, ο κ. Μαρδίρης απάντησε πως ήρθε ήδη μια αποστολή κεντρικά από το υπουργείο και υπάρχουν συνεννοήσεις με τις δημοτικές επιτροπές παιδείας ώστε να μην λείψει τίποτα από κανένα σχολείο. «Δεν έχει τεθεί κάποιο ζήτημα μέχρι τώρα. Η περιφέρειά μας δεν είναι δύσκολη και μέχρι την Παρασκευή προβλέπεται να έχουν εφοδιαστεί κανονικά και να γίνει ό,τι προβλέπεται», απάντησε ο ίδιος.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η επόμενη μέρα στα σχολεία ξεκινά με διαφορετικό τρόπο. Το υπουργείο Παιδείας, εφιστά την προσοχή τόσο των αρμόδιων φορέων όλων των σχολείων, αλλά φυσικά και τον γονέων που καλούνται να φροντίζουν τα παιδιά τους πριν και όταν έρχονται από το σχολείο στο σπίτι. Η υγιεινή και η σωστή προφύλαξη από τον ιό είναι ο νούμερο ένα στόχος για την κυβέρνηση, προκειμένου να προφυλαχθούν τα παιδιά, αλλά και να υπάρξει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του ιού σε όλα τα σχολικά κτίρια. ‘Ετσι, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ειδικές οδηγίες στους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν, ώστε να υπάρξει καλύτερη προφύλαξη:
Τι κάνουμε πριν μπούμε στην αίθουσα για μάθημα
Περιμένουμε υπομονετικά στη σειρά
Βάζουμε αντισηπτικό διάλυμα στα χέρια μας
Εάν το θρανίο μας δεν είναι καθαρό, το καθαρίζουμε σχολαστικά
Φροντίζουμε ο χώρος να αερίζεται καλά με φυσικό τρόπο
Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές στο διάλειμμα
Βγαίνουμε με σειρά χωρίς να στριμωχνόμαστε και να πέφτουμε o ένας πάνω στον άλλο
Κατεβαίνουμε τις σκάλες χωρίς να συνωστιζόμαστε
Στο προαύλιο κρατάμε αποστάσεις. Μιλάμε με τους φίλους μας αλλά αποφεύγουμε τη στενή επαφή
Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές αν καταλάβουν ότι δεν έχουν αντισηπτικό
Ζητάμε από κάποιο καθηγητή μας
Βρίσκουμε βρύση και σαπούνι και σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας
Μέχρι να καταφέρουμε να καθαρίσουμε τα χέρια μας:
Δεν ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας
Δεν πιάνουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα
Δεν ακουμπάμε τους άλλους
Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές αν δανειστούν ένα αντικείμενο από συμμαθητή τους
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να μοιραζόμαστε αντικείμενα με τους συμμαθητές μας. Γι αυτό το λόγο:
Πριν ξεκινήσουμε το πρωί από το σπίτι πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουμε όλα αυτά που χρειαζόμαστε για την συγκεκριμένη ημέρα στο σχολείο
Δεν δανειζόμαστε και δεν δανείζουμε αντικείμενα όπως στυλό, μολύβια, γόμες, τετράδια, χαρτάκια κ.ά
Δεν μοιραζόμαστε κινητά τηλέφωνα, για τα οποία ακολουθούμε τους κανονισμούς του σχολείου
Στη περίπτωση που πρέπει να δανειστούμε ή να δανείσουμε κάτι το καθαρίζουμε όπως επίσης και τα χέρια μας
Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
– Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
– Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
– Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.