Ένα βήμα πριν την υποβολή προσφορών για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Δ. Μακεδονία, είναι οι πέντε υποψήφιοι μνηστήρες: ΑΒΑΞ, ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Metlen, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσει. Το έργο ΣΔΙΤ αξίας 105 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει με την ολοκλήρωσή του 750 φοιτητικές εστίες σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Φλώρινα.
Ο διαγωνισμός, όπως αναφέρει το https://sofokleous10.gr, μπαίνει στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 105,34 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 84,95 εκατ. ευρώ) και η διάρκεια της ΣΔΙΤ σε 30 έτη (3 η κατασκευή). Σε προ ημερών συνεδρίασή του το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου ουσιαστικά ενέκρινε τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δύο κύκλων του ανταγωνιστικού διαλόγου (η φάση ξεκίνησε από τον Μάρτιο 2025, ο β’ κύκλος ολοκληρώθηκε προ εβδομάδων), ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της τελικής φάσης του διαγωνισμού.
Πλέον, οι έτσι κι αλλιώς προεπιλεγέντες που συμμετείχαν στις διαδικασίες, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AKTOR, METLEN, ΑΤΕΣΕ περιμένουν τον καθορισμό της σχετικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών. Όπου βέβαια, μένει να φανεί αν δώσουν όλοι το παρών καθώς σε αντίστοιχες διαδικασίες άλλων Πανεπιστημίων για υλοποίηση φοιτητικών εστιών (Κρήτη, Θεσσαλία, Δημοκρίτειο Θράκης) εμφανίστηκε στο φίνις μόνο ο όμιλος AKTOR.
Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης και των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών.
Που θα γίνουν οι 750 κλίνες
Η υλοποίηση του έργου θα σηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων χώρων διαμονής των φοιτητών αλλά και της εικόνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος στέγασης, αλλά και στην ποιότητα της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών ευρύτερα.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου. Αναλυτικότερα, οι 750 φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μοιράζονται ως εξής: 350 στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150 στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα. Τα προτεινόμενα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών θα περιλαμβάνουν χώρους μόνιμης διαμονής και φιλοξενίας φοιτητών και καθηγητών, χώρους υγιεινής και κοινόχρηστους χώρους, όπως καθιστικά, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες και αναγνωστήρια. Ακόμη, φοιτητική λέσχη για τη σίτιση των φοιτητών, καθώς και κοινόχρηστους χώρους για μελέτη και ψυχαγωγία, πχ. βιβλιοθήκη κ.α..