Σε καλό κλίμα και με θετική ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης, κύλησε η συνάντηση αντιπροσωπίας αγροτικών συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.
Η συνάντηση έγινε την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της διενέργειας της έκθεσης Food expo, και στη συνάντηση που έγινε μετά από πρωτοβουλία και συνεννόηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Χατζηζήση, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Αγροτικό Σύλλογο Κοζάνης, τον Σύλλογο Γεωργών Εορδαίας, αλλά και τον Αγροτικό Σύλλογο Σερβίων.
Μιλώντας στον «Π» ο Σάκης Βαλσαμίδης από τον αγροτικό σύλλογο Εορδαίας, τόνισε πως οι αγρότες ενημέρωσαν τον υπουργό για τα ζητήματά τους, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων το αυξημένο κόστος παραγωγής, το υπέρογκο κόστος από την αύξηση των πετρελαίων και του ρεύματος, το θέμα των επιδοτήσεων του ΕΛΓΑ, αλλά και τα υπέρογκα κόστη για ζωοτροφές και λιπάσματα που δαπανούν οι αγρότες, και πλέον είναι σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα.
Ο υπουργός ενημέρωσε πως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για τον αγροτικό τομέα που αφορούν κυρίως το κόστος παραγωγής. Όσον αφορά τα πρόβλημα των παραγωγών της δυτικής Μακεδονίας, ο υπουργός ζήτησε ιδιαίτερη ενημέρωση για τα ζητήματα της περιοχής, με τους αγρότες να θέτουν επί τάπητος το θέμα ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας.
Επίσης, στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης τέθηκε το θέμα της αποκατάστασης των ορυχείων και της επιστροφής της έκτασης στους αγρότες για να μπορέσουν να την καλλιεργήσουν.
Ακόμη, τέθηκε και το θέμα του αναπτυξιακού νόμου και των κινήτρων που πρέπει να δοθούν στην περιοχή εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης, με τους αγρότες να ζητούν να αυξηθεί το ποσό που υπάρχει ως «ταβάνι» στις επενδύσεις, στον αναπτυξιακό νόμο, για τους αγρότες.
Οι αγρότες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο υπουργός υποσχέθηκε και νέα συνάντηση, εντός 15 ημερών, παρουσία του κ. Σκρέκα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα επί μέρους τοπικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, υποσχόμενος ότι θα βρεθεί λύση.
Τα αιτήματα των αγροτών που τέθηκαν στον Υπουργό
- Να απλοποιηθεί η ένταξη του ΟΣΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτεμαχίων.
- Μείωση κόστους παραγωγής μέσω: α. κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και β. κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα γ. επιδότηση ζωοτροφών, λιπασμάτων, σπόρων, φυτοφαρμάκων.
- Να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και να καλύπτει όλες τις ζημιές και να γίνει ανταποδοτικός ανά παραγωγό.
- Να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας και εκτάσεων υψηλής βόσκησης.
- Αποκατάσταση εδαφών και ορυχείων και επιστροφή στους ιδιοκτήτες και αγρότες.
- Να αυξηθεί το ποσό του Αναπτυξιακού που απευθύνεται στους αγρότες.
- Να δημιουργηθεί αρδευτικό δίκτυο με τη χρήση των υποδομών της ΔΕΗ.