Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε την Δήμητρα Καραγιάννη – Εκδότρια της Παρέμβασης, με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη για τη βιομηχανική κληρονομιά στη Δυτική Μακεδονία, ως ταυτότητα του τόπου και του πολιτισμού του.
Όπως η ίδια τόνισε, η ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε είχε αναφορά σε διάφορες πτυχές και θεματικές. Μάλιστα, έγινε αναφορά στη βιομηχανική ιστορία της περιοχής, σε κάποιες εργασίες και καταγραφές που έγιναν μέχρι τώρα, έπεσαν στο τραπέζι κάποιες προτάσεις και καλές πρακτικές του εξωτερικού, κυρίως από τη Γερμανία και την Τεχνόπολη Αθήνας. Επίσης, συζητήθηκε το πώς επηρεάστηκε ο τόπος, η κοινωνία, έγινε προσπάθεια διασύνδεσης της βιομηχανικής κληρονομιάς με πολιτισμό και τουρισμό. Τέλος, τονίστηκε το πόσο σημαντικό είναι να διαφυλαχθεί και να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού, στο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε χρόνο γίνονται προστάσεις στο υπουργείο, ώστε να γίνει μια καταγραφή της βιομηχανικής κληρονομιάς, τουλάχιστον στον εθνικό κατάλογο άυλης κληρονομιάς ώστε να μην καταστραφούν τα κτήρια.
Στην ημερίδα έγινε αναφορά στο ρόλο του πανεπιστημίου, και συμμετείχαν άνθρωποι αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι φορέων, ενώ υπήρξε ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Κασνάκη που παρουσίασε την ιστορία της περιοχή μέσα από εικόνες.
Είναι εντυπωσιακό το τι έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ ένα βασικό κομμάτι είναι ότι η περιοχή μας δεν έχει στόχευση το τι θέλει να κάνει. Ερωτηθείς γιατί δεν προχωράει στην περιοχή μας το εν λόγω κομμάτι, απάντησε πως παίζουν ρόλο πολλά κομμάτια, λέγοντας πως η περιοχή μας πρέπει να μπει σε προτεραιότητα και είναι βασικός ο ρόλος της Τ.Α., που πρέπει να ζητάει πράγματα, ενώ υπάρχει έλλειψη στην τεκμηρίωση της βιομηχανικής κληρονομιάς, και στο κομμάτι της υλικής και στο κομμάτι της άυλης κληρονομιάς, ώστε να μην χαθεί χρόνος.
«Η περιοχή μας αδειάζει και δεν υπάρχουν πολλοί νέοι για να διεκδικήσουν πράγματα και λείπει ένας συντονισμός», σημείωσε ακόμη.
«Σταδιακά αυτά τα κτήρια ένα – ένα θα τα δούμε να κατεδαφίζονται», παραδέχθηκε ένας εκ των εισηγητών της εκδήλωσης, γεγονός που πρέπει να αντιστραφεί, σημειώθηκε, λέγοντας πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως το μουσείο στο Γκάζι έγινε σε 15 μόλις μήνες.
Κατέληξε λέγοντας πως αξίζει να γίνει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και όποιες προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι είναι ωφέλιμες.
Σε συνέχεια της ημερίδας θα εκδοθούν τα πρακτικά αυτής, ώστε να μείνει το αποτύπωμα της εκδήλωσης, ενώ η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ συνεχίζει τον πλούσιο προγραμματισμών δράσεων και εκδηλώσεων γενικού ενδιαφέροντος.
Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση