Η ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζει σε υπερθετικό βαθμό πολίτες κι επιχειρήσεις. Από τους κλάδους που επηρεάζονται σημαντικά είναι αυτός των αρτοποιών. Παρά το γεγονός ότι εργάζονται κατά βάση βράδυ κι αξιοποιούν τις νυχτερινές χαμηλότερες χρεώσεις στην ενέργεια, δεν περιορίζει την αύξηση του λειτουργικού κόστους των εν λόγω επιχειρήσεων. Αυτό επεσήμανε στον «Π» ο ταμίας του Σωματείου Αρτοποιών Εορδαίας, κ. Χρυσόστομος Καραγιαννάκης, σχολιάζοντας την έκδοση του ΦΕΚ για την ενίσχυση για το ρεύμα των αρτοποιών.
Για την επιδότηση που αφορά την ενέργεια, ο κ. Καραγιαννάκης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να καλύψει όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πέλετ. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα γι΄ αυτούς.
Με την έναρξη του 2023, όπως δήλωσε ο κ. Καραγιαννάκης, ακούγεται έντονα ότι θα προκύψουν επιπλέον ανατιμήσεις στα προϊόντα, ανεβάζοντας το κόστος στις πρώτες ύλες των αρτοποιών. Μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να κρατήσουν σταθερή την τιμή του ψωμιού και των ειδών αρτοποιείου (μετά και την τελευταία αύξηση), αλλά αν συνεχίσουν οι ανατιμήσεις σε λάδι, αλεύρι και στην ενέργεια, αυτό θα σηματοδοτήσει κι αλλαγές των τιμών προς τα πάνω.
Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το κόστος της ενέργειας, γεγονός που οδηγεί αρκετούς στο να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον κλάδο. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το 2022 ο κλάδος των αρτοποιών στην χώρα απασχόλησε 120.000 εργαζόμενους σε 25.000 αρτοποιεία, ενώ πανελλαδικά το 2022 έκλεισαν 250 αρτοποιεία.
Μια καλή λύση σύμφωνα με τον Ταμία του Σωματείου Αρτοποιών Εορδαίας, θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα κι υπηρεσίες, ενώ ένα επιπρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως μας είπε ο κ. Καραγιαννάκης, είναι πάντα θετικό να ανεβαίνουν οι μισθοί, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, από την άλλη όμως, με τις διαμορφωμένες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού των επιχειρήσεων ή στην μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές. Ο κλάδος των αρτοποιών, αλλά κι οι επιχειρήσεις γενικότερα, μέχρι τώρα συσσωρεύουν δαπάνες, με μικρά περιθώρια κέρδους, δυσχεραίνοντας την επιβίωσή τους.
“Οι αρτοποιοί είναι κοντά στους πολίτες, γιατί υπάρχει η καθημερινή προσωπική επαφή με αυτούς και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οικονομικά οι καταναλωτές, αρκεί να γίνουν οι πρέπουσες ενέργειες από το κράτος για να στηριχθεί ο κλάδος και να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους” τόνισε ο κ. Καραγιαννάκης.
Μαρία Κοτζακόλιου