Ηενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά πλήττουν τα ευάλωτα νοικοκυριά τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο οι σχετικές ΚΥΑ δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, με κίνδυνο οι λογαριασμοί Οκτωβρίου να έχουν ενσωματώσει τις αυξήσεις, έως ότου ισχύσουν -αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο – οι επιδοτήσεις.
Ωστόσο, αναζητούνται πρόσθετα κονδύλια για επιπλέον μέτρα, καθώς το βάθος της ενεργειακής κρίσης είναι άγνωστο και πολλά νοικοκυριά δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας εδώ και 1,5 χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται εισηγήσεις για παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται διάφορα σενάρια, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμη κάτι, παρά την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ και την καλύτερη πορεία της οικονομίας που καταγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για την καταβολή μερίσματος σε δικαιούχους από την «δεξαμενή» των συνταξιούχων που εισπράττουν από κύρια και επικουρική σύνταξη ποσό μικρότερο των 1.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται το έκτακτο δώρο να αφορά και άλλες κατηγορίες.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι αλλά και το οικονομικό επιτελείο αναμένουν με αγωνία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τύχη των χαμένων αναδρομικών από τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.
Οι τελικές αποφάσεις για το μέρισμα στήριξης των εισοδημάτων των ευάλωτων νοικοκυριών θα «κλειδώσουν» τον Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως κατατεθεί ο Προϋπολογισμός στη Βουλή και ξεκαθαρίσει ο ακριβής δημοσιονομικός χώρος και ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης.