Έχοντας μπει για τα καλά στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, οι υποψήφιοι σύμβουλοι των διάφορων συνδυασμών δίνουν το δικό τους αγώνα για την προσέλκυση των πολυπόθητων σταυρών.
Ένας αγώνας που γίνεται από κατάστημα σε κατάστημα, από γραφείο σε γραφείο, από καφενείο σε καφενείο και από σπίτι σε σπίτι, έχοντας πάντοτε στο χέρι την κλασική κάρτα του υποψηφίου.
Μια κάρτα που περιέχει μια φωτογραφία, οι περισσότερες από τις οποίες αποτυπώνουν πιστά τη σημερινή εικόνα του υποψηφίου, το όνομα του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει, ένα σύνθημα λίγων λέξεων, το προσωπικό του τηλέφωνο και το email του για την περίπτωση που κάποιος από τους ψηφοφόρους του θελήσει να επικοινωνήσει μαζί του προφορικά ή γραπτά!
(σ. σ. αλήθεια και για να μας φύγει η περιέργεια: Έχει στείλει ποτέ κάποιος ψηφοφόρος email με τα αιτήματα του σε υποψήφιο;)
***
Ωστόσο, εκείνο που διαπιστώσαμε, και να μας συγχωρούν οι αγαπητοί υποψήφιοι, είναι πως γενικά λείπει η πρωτοτυπία, το κάτι διαφορετικό που θα ανάγκαζε τον πολίτη που θα πάρει στα χέρια του την κάρτα να τη μελετήσει και, γιατί όχι, να μπει τελικά και στον πειρασμό να ψηφίσει τον συγκεκριμένο υποψήφιο εξ αιτίας των όσων γράφει.
Γι’ αυτό, παρόλο που οι κάρτες έχουν τυπωθεί και λογικά πληρωθεί, εμείς καταθέτουμε κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν περισσότερο στον αγώνα της συγκέντρωσης των ψήφων όποιους τις υιοθετήσουν, και αναλάβουν φυσικά αυτό το επιπλέον αλλά ενδεχομένως απαραίτητο και για το καλό τους κόστος.
Ιδέες που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο και από παλιότερες αυτοδιοικητικές εκλογές.
***
Μια απ’ αυτές που μας έκανε ιδιαίτερα καλή εντύπωση είναι η κάρτα που εκτύπωσε και διακινούσε υποψήφιος σύμβουλος σε ένα από τα συμβούλια μιας από τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Λάρισας.
Αφρού έγραφε το όνομα και την επαγγελματική του ιδιότητα, συμπλήρωνε από κάτω με έντονα γράμματα πως είναι «Γαμπρός του τάδε (πήρες ονοματεπώνυμο του πεθερού) και της δείνα (επίσης, πλήρες ονοματεπώνυμο της πεθεράς).
***
Πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα η οποία μπορεί να επιφέρει πολλά και σημαντικά αποτελέσματα αν εφαρμοσθεί σε μικρές, κυρίως, κοινωνίες όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται ακόμα καλά μεταξύ τους και έχει την ιδιαίτερη σημασία του το ποιου ή ποιας γαμπρός μπορεί να είσαι!
Αρκεί βέβαια τα πεθερικά να είναι δημοφιλή για να τύχεις και της ανάλογης αντιμετώπισης από τους συντοπίτες.
Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον δηλαδή υπάρχουν πολλές αντιπάθειες καλύτερα να μην αναφερθούν καθόλου.
***
Πάντως εκτός από τα πεθερικά ο υποψήφιος θα μπορούσε να γράψει και στην κάρτα του,
με ποιους άλλους έχει συγγενικές σχέσεις (σ. σ. καλό είναι να συμπεριλάβει μόνο τους συγγενείς μέχρι δεύτερο βαθμό, εξηγώντας πως αν δεν συμπεριέλαβε τους υπόλοιπους δεν το έκανε γιατί τους σνομπάρει ή δεν τους εκτιμά, αλλά λόγω χώρου γιατί διαφορετικά δεν θα χρειαστεί κάρτα αλλά ολόκληρο πολυσέλιδο φυλλάδιο)
ποιοι είναι οι φίλοι του (σ. σ. αρκεί πρώτα να τους ρωτήσει όλους και έναν έναν χωριστά μήπως και έχουν αντίρρηση ή μήπως είναι και αυτοί υποψήφιοι αλλά σε άλλο συνδυασμό, κάτι που είναι και συχνό αλλά και συνηθισμένο φαινόμενο στα μικρά μέρη)
σε ποια σχολεία πήγαινε (σ. σ. έτσι θα τον θυμηθούν και οι παλιοί συμμαθητές, οι οποίοι μπορεί να φιλοτιμηθούν και να τον ψηφίσουν)
ποια ομάδα υποστηρίζει (σ. σ. αυτό πρέπει να το σκεφτεί καλά και να το μετρήσει με προσοχή καθώς είναι δίκοπο μαχαίρι. Γιατί μπορεί να το δουν οι οπαδοί της δικής του ομάδας και ν’ αποφασίσουν να τον στηρίξουν, αλλά να το δουν, επίσης, οι οπαδοί της μεγάλης της αντιπάλου και να τον μαυρίσουν με όλη τους την καρδιά και πολύ ευχαρίστως.)
***
Εκτός όμως από το διαδίκτυο, φίλος της στήλης μας υπενθύμισε και μια άλλη ιδέα που προήλθε από τα μέρη μας.
Παλιότερα, ένας υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος σε Δήμο της περιοχής μας είχε εκδώσει κάρτα όπου μεταξύ άλλων έγραφε σε ποιες γειτονιές της πόλης έζησε από την εφηβική του ηλικία μέχρι τότε (σε προχωρημένη πια ηλικία)!
Ιδέα, επίσης, ευρηματική καθώς έτσι υπενθύμιζε στους συμπολίτες του που πιθανότατα το είχαν ξεχάσει πως για ένα διάστημα, έστω της ζωής τους υπήρξαν γείτονες, κοντινοί ή πιο μακρινοί, μ’ έναν που ήθελε να εργαστεί για το καλό τους τους, άρα και το δικό τους.
Το αν τον ψήφισαν ή όχι οι γείτονες, δεν το γνωρίζουμε. Ο υποψήφιος όμως εξελέγη και μάλιστα εκ των πρώτων.
Γι’ αυτό ας την έχουν υπόψη τους και αυτή την ιδέα οι υποψήφιοι, εφόσον βέβαια έζησαν κατά καιρούς σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης.
Μπορεί να τους βγει σε καλό αν το υπενθυμίσουν στους γείτονες…
(αύριο η συνέχεια)
Δείτε το “Χρήσιμες συμβουλές και ιδέες προς υποψηφίους για την καλύτερη προβολή τους (Νο 1)”:
Χρήσιμες συμβουλές και ιδέες προς υποψηφίους για την καλύτερη προβολή τους – Ο Ανεμοδείκτης 06/09