Με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να «στριμώξουν» την περιφερειακή αρχή με την έναρξη της θητείας της και τη διοίκηση Αμανατίδη να αποφασίζει ένα εντελώς διαφορετικό χειρισμό από αυτόν της πλήρης άρνησης στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο με ουσιαστικό θέμα για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο.
Και μπορεί στην προηγούμενη συνεδρίαση να υπήρξε ανταλλαγή πυρών και ακόνισμα των μαχαιριών για τυπικό ζήτημα, η συνεδρίαση της Πέμπτης όμως έριξε στα πολύ βαθιά το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τις παρατάξεις να παίρνουν κανονικά θέσεις μάχης και το «πρώτο αίμα» να μην αργεί να χυθεί.
Το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση επί του θέματος κατάθεσης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της άδειας εγκατάστασης μεγάλου φωτοβολταϊκού σε έκταση 40.000 στρ. στο Ορυχείου Αμυνταίου, έφερε την κατ΄ επείγουσα συνεδρίαση του οργάνου το οποίο συγκλήθηκε με πρόσκληση που εκδόθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι και ώρα διεξαγωγής στις 8 το βράδυ.
Ζεμπιλιάδου και Κασαπίδης ζήτησαν η περιφερειακή αρχή να μπει μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια ώστε να ισχυροποιηθεί το αίτημα, καθώς όπως υποστήριξαν δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες, δεν έγινε διαβούλευση, ακολουθήθηκε κατάτμηση έργων και δεν ήρθε ποτέ η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Θα ζητήσουμε από τον περιφερειάρχη και τους φορείς της περιοχής, να μην ειμαστε διασπασμένοι αλλά ενωμένοι», τόνισε στην εισήγησή της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, με τον Γιώργο Κασαπίδη να σημειώνει πως η ΔΕΗ ακολουθεί «απαράδεκτες ενέργειες κατ΄ επανάληψη καθώς το ίδιο επιχείρησε και στην περίπτωση του Ορυχείου Πτολεμαΐδας».
Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Αμυνταίου δήλωνε στον «Π» πως τα όργανα της αυτοδιοίκησης παίρνουν αρνητικές αποφάσεις για όλα τα έργα ΑΠΕ αλλά αυτά αναπτύσσονται κανονικά και στο τέλος η περιοχή μένει χωρίς ανταποδοτικά οφέλη:
«Αυτό το έργο έχει προχωρήσει σημαντικά και φοβάμαι πως δεν είναι αναστρέψιμο, ίσως ήρθε η ώρα να διαπραγματευτούμε για να κερδίσει η τοπική κοινωνία».
Αμανατίδης: «Ρεαλισμός…»
Η πρόταση της αντιπολίτευσης ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή κατά της άδειας εγκατάστασης έως τις 23 Ιανουαρίου, ειδάλλως να προχωρήσει εντός του επόμενου μήνα σε προσφυγή στο Συμβούλιου της Επικρατείας.
(η τοποθέτηση Αμανατίδη από το 1.17.14 έως 1.31.08)
Ο Γιώργος Αμανατίδης από την πρώτη κιόλας στιγμή έδειξε πως η δική του παράταξη θα απέρριπτε την πρόταση της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως η νέα περιφερειακή αρχή θα πορευτεί με σκεπτικό ρεαλισμού και όχι κάνοντας πράγματα τα οποία ακούγονται εύηχα στους πολίτες.
Μάλιστα παρουσίασε μια σειρά θετικών εισηγήσεων της προηγούμενης περιόδου και άφησε αιχμές για ενέργειες οι οποίες δεν έγιναν στην ώρα τους και έρχονται τώρα ως προτάσεις για να προκαλέσουν εντυπώσεις:
«Όταν μπορούσαμε να προσβάλουμε δεν κάναμε τίποτα, όταν ακούγαμε δεν κάναμε τίποτα και δεν ζητήσαμε και ανταποδοτικά οφέλη. Υλοποιήθηκαν έργα χωρίς να κερδίζει η τοπική κοινωνία και εμείς ήμασταν παρατηρητές. Εάν πούμε όχι κάποιοι θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν, δηλαδή ότι είμαστε απέναντι από την τοπική κοινωνία και είμαστε με τα μεγάλα συμφέροντα. Εμείς στη λογική τη δική σας προτιμούμε να διεκδικήσουμε να αυξήσουμε την αγροτική γη παρά να δείξουμε απλά ότι είμαστε με τα συμφέροντα των πολιτών επειδή κάναμε προσφυγή»
Πυρά Ζεμπιλιάδου- Κασαπίδη για τον… Βουλευτή Αμανατίδη
Μετά την τοποθέτηση Αμανατίδη, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης άνοιξαν πυρ κατά του Περιφερειάρχη, υπενθυμίζοντας το παρελθόν του ως Βουλευτής της κυβέρνησης.
Μάλιστα η Γεωργία Ζεμπιλιάδου αναρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο Γιώργος Αμανατίδης κουνάει το δάχτυλο στο πρώην περιφερειακό συμβούλιο γιατί δεν αντέδρασε σε «βλαπτικούς νόμους τους οποίους ο ίδιος ψήφισε ως Βουλευτής».
Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης έμπλεξε στη συζήτηση και τον πρώην Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, Βασίλη Μιχελάκη και απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη είπε:
«Ο κ. Μιχελάκης ήταν δικός σας φίλος γιατί δεν του είπατε ότι ήταν παράνομο. Στο ΠΕΣΠΑ συμμετέχουν υπηρεσιακοί, εμείς ως πολιτικό όργανο αντιδράσαμε σε κάθε απόφαση που απειλούσε τα συμφέροντα της περιοχής. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα το πρόβλημα, δεν ψηφίσαμε εμείς βλαπτικούς νόμους.
Ο πρώην Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης κινήθηκε επίσης σε σκληρούς τόνους κατά τη δευτερολογία του κάνοντας λόγο για οπισθοχώρηση και υποτέλεια της περιφερειακής αρχής στο πρώτο σοβαρό θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει:
«Με ομόφωνες αποφάσεις περιφερειακών συμβούλων της προηγούμενης περιόδου, αντισταθήκαμε με τεκμηριωμένο λόγο, αιτούμενοι οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση. Κάποιοι προσπάθησαν να λασπολογήσουν ότι είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ. Δεν περίμενα να προσπαθείτε να ψέξετε ότι κοιτούσαμε αδιάφορα όταν οι αποφάσεις λαμβάνονταν κάτω με εσάς αρνητικό πρωταγωνιστή», τόνισε ο Γιώργος Κασαπίδης, στρέφοντας τα βέλη του σε κυβερνητικούς παράγοντες και Βουλευτές οι οποίοι δεν υποστήριξαν τα αιτήματα της προηγούμενης περιόδου.
Η αντιπαράθεση κράτησε για αρκετή ώρα με Αμανατίδη- Κασαπίδη να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις ενέργειες του καθενός το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με τα θέματα ΑΠΕ και την αντιπολίτευση τελικώς να ζητά ονομαστική ψηφοφορία για την πρότασή της, η οποία απορρίφθηκε με ψήφους 16 κατά και 10 υπέρ.