Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Χοιρινό ρολό με μέλι, μουστάρδα και κεφαλογραβιέρα

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Χοιρινό ρολό με μέλι, μουστάρδα και κεφαλογραβιέρα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Χοιρινό ρολό γεμισμένο με γλυκιά κεφαλογραβιέρα και γλάσο μελιού, η αποθέωση του χοιρινού!

Μία ιδιαίτερη επιλογή για το τραπέζι των Χριστουγέννων!Ένα εντυπωσιακό πιάτο τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση!

Το ρολό είναι μία προσφορά από το κρεοπωλείο «ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ»,

Δημοκρατίας 87 Τ.Κ.50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ. 2463053611

 

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτιχωρίς κόκαλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 λεμόνια
  • 1 πορτοκάλι
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 5-6 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2-3 κουτ. σούπας μέλι
  • Ελαιόλαδο
  • Φυτίνη
  • 1 κύβο κότας
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 200 γρ. γλυκιά κεφαλογραβιέρα

Για το γλάσο

  • ½ ποτήρι μέλι
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση :

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το χτυπήσει και να  το κόψει στην μέση.

Το Ξεπλένουμε καλά και το απλώνουμε σε καθαρό πάγκο το κρέας ή στο δίσκο εργασίας. Το χαράζουμε για να εισχωρήσει καλύτερα μέσα του η μαρινάδα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 οC.  Στο μούλτι ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας δηλαδή, το χυμό από τα 2 λεμόνια, την μουστάρδα, το κρασί,το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τον κύβο και το μέλι και το δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Χαράζουμε σε σημεία το κρέας, ψιλοκόβουμε τις σκελίδες και τις καρφώνουμε. Κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας λίγο φυτίνη, μεταφέρουμε το κρέας στην γάστρα και ρίχνουμε την μαρινάδα να πάει παντού και ότι μείνει θα το απλώσουμε από την επάνω πλευρά.

Στρώνουμε και την κεφαλογραβιέρα από την μία πλευρά όπως φαίνεται στην φωτογραφία

και τυλίγουμε το ρολό και το δένουμε με σπάγκο.

Αλατοπιπερώνουμε, εξωτερικά με φυτίνη και όσο μαρινάδα έμεινε, στύβουμε ένα πορτοκάλι από επάνω του.

Προσθέτουμε 1-2 ποτήρια νερό στην γάστρα και το ψήνουμε για 2,5 ώρες.

Στην μία ώρα περίπου το βγάζουμε και το ελέγχουμε.

Λίγο πριν το τέλος, κατεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς, βγάζουμε το καπάκι, το γυρνάμε από την ανάποδη πλευρά και το αφήνουμε να πάρει χρώμα. (επειδή δεν είναι όλοι οι φούρνοι ίδιοι, προτείνω να το ελέγχετε για να μη σας στεγνώσει.)

 

Ζεσταίνω σε 1 μπρίκι το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενωθούν. Περιχύνουμε το ρολό με γλάσο και το ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ακόμα.

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να μη διαλυθεί κατά τον τεμαχισμό του, ρίχνουμε επάνω του από την σάλτσα που έμεινε στην γάστρα και το σερβίρουμε.

 

Στην συγκεκριμένη συνταγή, στην 1,5 ώρα ψησίματος, πρόσθεσα πατάτες με αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα και λεμόνι.

Καλή επιτυχία!

Χρόνια πολλά από καρδιάς! Καλά Χριστούγεννα!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team