Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισημαίνει τους κινδύνους και αναλύει τους φόβους του. Ο κορονοϊός συνεχίζει να βρίσκεται στη χώρα και να προβληματίζει την πολιτεία…
Λίγα λάθη αρκούν για να σημειωθεί έξαρση του κορονοϊού, επισημαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας και τους κανόνες υγιεινής.
Ο κ. Χαρδαλιάς την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε τα δύο αεροδρόμια του νησιού, το «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο και το «Ι. Δασκαλογιάννη» στα Χανιά προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες οδηγίες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα τεστ στους τουρίστες ενώ επεσήμανε πως όλα τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται ώστε «η τουριστική περίοδος να κυλήσει χωρίς απρόοπτα». Για μία ακόμα φορά επανέλαβε πως στον βασικό σχεδιασμό βρίσκεται η λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων σε περιοχές αν αυξηθεί ο επιδημιολογικός δείκτης «που εγκυμονεί κινδύνους αναζωπύρωσης της νόσου στη συγκεκριμένη περιοχή».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς παράλληλα μίλησε για τον μεγαλύτερο φόβο που έχει αυτήν την περίοδο λέγοντας πως αυτό που φοβάται είναι «μήπως η καλή μέχρι σήμερα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μας δημιουργήσει μία υπέρμετρη αίσθηση ασφάλειας και αρχίσουμε να χαλαρώνουμε» υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Χαρδαλιά
Ερ.: Είχατε προχωρήσει σε μία σειρά επισκέψεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, λίγο πριν την έναρξη των πτήσεων εξωτερικού. Ποιο το πλάνο για τα τεστ σε τουρίστες; Θα γίνονται σε όλους;
Απ.: «Το ασφαλές άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, καθώς σε θέματα δημόσιας υγείας δεν χωρά καμία έκπτωση. Για αυτό και καθημερινά διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα αεροδρόμια που δέχονται πτήσεις εξωτερικού. Ο σχεδιασμός μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό και τον έλεγχο όσων έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι, χωρίς να το γνωρίζουν, φορείς του ιού. Το ποιοι επιβάτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και κατά συνέπεια θα υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους, καθορίζεται από ειδικό αλγόριθμό, ο οποίος σταθμίζει τις πληροφορίες που έχουν δώσει οι επιβάτες μέσω της φόρμας PLF, η συμπλήρωση της οποίας είναι υποχρεωτική για όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Σε όσους υποβληθούν σε τεστ συστήνουμε περιορισμό κινήσεων στον τελικό προορισμό τους για μία ημέρα περίπου, μέχρι να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του τεστ. Αν είναι αρνητικοί δεν έχουν πλέον κανένα περιορισμό στην κίνησή τους, ενώ αν είναι θετικοί τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλά. Παράλληλα, και πάντα με στόχο να προστατεύσουμε την υγεία επισκεπτών και τοπικών κοινωνιών, προχωράμε και σε ενημερωτική καμπάνια προς τους τουρίστες με βασικά μέτρα αυτοπροστασίας και κανόνες υγιεινής. Έτσι ώστε να απολαύσουν τη διαμονή τους και να μείνουν ασφαλείς, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι. Εργαζόμαστε μεθοδικά σε κάθε επίπεδο, ώστε η τουριστική περίοδος να κυλήσει χωρίς απρόοπτα».
Ερ.: Πώς κρίνετε την στάση του ελληνικού λαού μετά την καραντίνα;
Απ.: «Είναι γεγονός ότι η άνοιξη που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας και εύλογα οι συμπολίτες μας θέλουν να απολαύσουν όσα στερήθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Θα ήθελα, όμως, να υπενθυμίσω για ακόμα μία φορά ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Για αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί και να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Γιατί μικρές αβλεψίες και παραλείψεις μπορούν να οδηγήσουν πολύ γρήγορα σε έξαρση του ιού, όπως αποδεικνύουν και όσα συνέβησαν πρόσφατα στη Θράκη. Και δυστυχώς αρκούν λίγα λάθη, αρκεί η απροσεξία ελάχιστων συνανθρώπων μας για να σημειωθεί έξαρση της νόσου. Για αυτό και πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να δείχνουμε πειθαρχία και σύνεση. Γιατί μέχρι η επιστήμη να νικήσει τον ιό, η τήρηση των κανόνων είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας που διαθέτουμε».
Ερ. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Πώς το αντιμετωπίζετε;
Απ.: «Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το μέλλον, η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Από την πλευρά μας ως Πολιτική Προστασία, προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε πιθανή εξέλιξη. Ο σχεδιασμός μας σε αυτή τη φάση δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε στοχευμένα μέτρα και μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη τους προηγούμενους μήνες, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά τους. Την ίδια στιγμή, η πρώτη φάση της πανδημίας μας έχει αφήσει μία πολύτιμη παρακαταθήκη γνώσης, καθώς πλέον ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, για να περιορίσουμε την πανδημία. Έχουμε δηλαδή πλέον στη διάθεσή μας πολύτιμα εργαλεία και γνώση που δεν διαθέταμε κατά το πρώτο κύμα και που μας δίνουν τη δυνατότητα περιορισμού της πανδημίας, χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα».
Ερ: Από το τέλος της «καραντίνας» μέχρι και σήμερα έχει κριθεί σε μία περιοχή της Ελλάδος να ληφθούν περαιτέρω μέτρα όπως τοπικό lockdown. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα καθορίσει ένα νέο ενδεχόμενο τοπικό lockdown;
Απ.: «Ο βασικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα είναι η αύξηση του επιδημιολογικού δείκτη, που εγκυμονεί κινδύνους αναζωπύρωσης της νόσου στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στο να ληφθούν τα αναγκαία ανά περίπτωση μέτρα, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, χωρίς να υπάρξουν δυσανάλογες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και στον Εχίνο, όπου το μέτρο της απόλυτης απομόνωσης προκρίθηκε σε δεύτερο χρόνο, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού με τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα».
Ερ.: Ποιος ο μεγαλύτερός σας φόβος αυτήν την περίοδο και ποιο το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε αυτή τη φάση;
Απ.: «Φοβάμαι μήπως η καλή μέχρι σήμερα επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δημιουργήσει μια υπέρμετρη αίσθηση ασφάλειας και αρχίσουμε να χαλαρώνουμε, να επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες, ενώ ακόμα τα δεδομένα δεν το επιτρέπουν. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Να διατηρήσουμε την προσήλωσή μας στο στόχο, να συνεχίσουμε να δείχνουμε επιμονή και υπομονή, να μην εφησυχάσουμε. Για να μείνουμε ασφαλείς, για να προστατεύσουμε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, για να παραμείνουμε νικητές».
Πηγή: cretapost.gr