Από αλλού τα περιμένουμε και από αλλού μας έρχονται.
Η πολυδραστήρια Ενεργειακή Κοινότητα Βλάστης, όπου συμμετέχει ως Ιδρυτικό Μέλος και ο Δήμος Εορδαίας, σε συνεργασία με την Σχολή Μηχανικών-Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, συζητούν και σχεδιάζουν την υλοποίηση «Φάρου Καινοτομίας Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κινητικότητας» στην περι-Άσκια ορεινή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με επίκεντρο την ορεινή Βλάστη.
Πρόκειται περί δημιουργίας αρχικής υποδομής «Πάρκου Εφαρμογής Καινοτομίας ΑΠΕ και Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας», που θα εγκατασταθεί ακριβώς απέναντι από το Πρατήριο Ορεινών Καυσίμων της Βλάστης και του πλησίον εκεί ορεινού κόμβου που συνδέει την Εορδαία προς Βορρά, με το Βόιο και τα Γρεβενά προς Νότο, αλλά και την Καστοριά προς Δυτικά, με την Κοζάνη Ανατολικά, ορεινώς διαδρομικά, και με στόχο την πρακτική εφαρμογή και έρευνα, με αυτόνομη ηλεκτροκίνηση από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-ΑΠΕ.
Από Ιστορικής πλευράς επιδιώκεται η αναβίωση του αρχαιο-Μακεδονικού Εμπορικού Δρόμου επικοινωνίας των τριών αρχαίων Βασιλείων της Εορδαίας, Ορεστίδας και Ελίμειας, μέσω της ορεινής διαβάσεως, δια του συνδετικού αυτών οροπεδίου της Βλάστης και της κοιλάδας του Μύριχου (Μύροχου) ποταμού, παραπόταμου του Αλιάκμονα, που αυτή η οδική και με τα τότε μονοπάτια της επικοινωνία, διατηρήθηκε και επί Τουρκοκρατίας με την αναφερόμενη σε νεότερα συμβολαιογραφικά έγγραφα της Πτολεμαΐδας ως «Εμπόριο Γιολού».Έφθανε μέχρι το σημερινό Αμύνταιο καιεκείθεν, δια της αρχαίας Εγνατίας οδού.
Από Τεχνολογικής και Αναπτυξιακής πλευράς, πρώτος στόχος είναι η δημιουργία και λειτουργία αυτόνομου διδακτικού «Φάρου», δια Πρότυπου Πάρκου Εφαρμογής Καινοτομίας ΑΠΕ και Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας, που θα τροφοδοτούν επιτοπίως την ορεινή κινητικότητα προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση της επισκεψιμότητας και την εξαρτώμενη από αυτήν Τουριστική Ανάπτυξη, δια προβολής των αξιοθέατων και της πολυδύναμης φύσης της εδώ περιοχής, σε συνδυασμό και με την πολυπλούσια παράδοση, που καθόλου τυχαία, είπε και τραγούδησε:
«Ζέρβας βγήκε στο Μορίκι για να δει την Σαλονίκη, Ζέρβας βγήκε στην Οξυά (τόπος του «Φάρου») για να δει την Καστοριά»! Και:«η Σιάτιστα έχει το φλουρί και η Βλάστη το ντουφέκι»!! (Ο Ζέρβας ήταν τοπικός αγωνιστής της ελευθερίας επί Τουρκοκρατίας που είχε επιστρέψει από τα μέρη της Μολδοβλαχίας).
Στα πλαίσια του στόχου Ορεινής Τουριστικής Ανάπτυξης, πρώτη προτεραιότητα έχει η υποδομή αυτόνομης ηλεκτροκίνησης, με επίδειξη δυνατοτήτων χρήσεως αυτόνομων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συνδέσεως και επικοινωνίας, είκοσι(20) συγκεκριμένων ορεινών περιοχών που σχεδιάζεται να καλύψει ο «Φάρος» πρακτικής εφαρμογής.
Για τον ίδιο σκοπό θα διατεθεί αρχικά και από χορηγούς, ένα αυτόνομο και κατάλληλο ηλεκτροκίνητο μικρό λεωφορείο, που αφού θα φορτίζεται στο Πάρκο Εφαρμογής Καινοτομίας ΑΠΕ, θα πραγματοποιεί επισκέψεις επιδείξεως της εφαρμογής σε όλες τις περι-Άσκιες και περι-Μορίκιες περιοχές και οικισμούς, για την ίδια και κατά οικισμό εφαρμογή, με στόχο να κυκλοφορούν πολλά αυτόνομα ηλεκτροκίνητα οχήματα στην όλη εδώ ορεινή περιοχή.
Η Επιδιωκόμενη Εφαρμογή Καινοτομίας του σχεδίου αυτού είναι η μετάβαση του «Μωάμεθ στο βουνό» δηλαδή του κάθε ηλεκτροκίνητου οχήματος στις κατά ορεινή αυτόνομη πηγή ηλεκτροφόρτισής του, αντί μεταφοράς, δια των υπερφορτωμένων και ήδη «μπλοκαρισμένων» δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, σε εθνικές οδούς και αστικά κέντρα για την ηλεκτροφόρτιση οχημάτων και άρα την συνεχώς αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνσή τους, που αυτό σημαίνει ότι «μεταβαίνει το βουνό στον Μωάμεθ», για τους γνωστούς λόγους!
Μία άλλη και παράλληλη δραστηριότητα του όλου σχεδίου θα είναι οι επιτόπιες «Εφαρμογές Πληροφορικής και Εικονικής Πραγματικότητας», όπως θα τις υλοποιεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο δια των εξειδικευμένων Καθηγητών και των πρακτικώς ασκούμενων Σπουδαστών του, με συστηματική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της πρακτικής εφαρμογής και της προσαρμογής σε προσομοιώσεις εικονικής πραγματικότητας, που θα επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει χρήση των εμπλουτισμένων πληροφοριών, για να έχει εικόνα του πραγματικού και χρήσιμου για τον ίδιο.
Και όπως μας πληροφορεί ο Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Βλάστης κ.Μελάς Γιαννιώτης, οι νέες υποδομές και η συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, θα προβάλλουν την περιοχή μας ως πρότυπο κοινής δράσεως Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας και Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, θα προσελκύσουν επισκέπτες και κάθε ενδιαφερόμενο για ενημέρωσή του επί Καινοτομιών και Πρακτικών Εφαρμογών στον εξελισσόμενο και ευρύτατο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα στην Αυτόνομη Ενέργεια, που θα συμβάλλει, κατά το μέτρο του δυνατού, στην ανακούφιση των υπερφορτωμένων δικτύων μεταφοράς του αγαθού που λέγεται ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτήν που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της, παρήγαγε ο λιγνίτης του τόπου μας, αλλά σταδιακά μεταβαίνουμε σε νέα εποχή κατά την οποία θα μας έρχεται από βουνά και άλλα ενεργειακά κέντρα αλλού, με όσες συνέπειες θα έχει η αλλαγή αυτή, αν δεν φροντίσουμε να την παράγουμε, έστω κατά ένα μέρος της, μόνοι μας και για τον εαυτό μας, όσο μπορούμε Αυτόνομα και τοπικά Ωφέλιμα.
Αρμόδιος για κάθε σχετική πληροφορία και συνεργασία είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βλάστης κ.Ιωάννης Τζιούμαρης, τηλ. 6976644512.