Άποψη-πρόταση προς την Κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή το 1ο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νόμο Κοζάνης.
Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) γνωρίζουν τεράστια άνθιση, περίπου 4300 ΕΟΖ λειτουργούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.
Εάν λάβουμε υπ’ όψιν την υπερφορολογία και την άνευ προηγούμενου ανεργία στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή μας, αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για μια πολιτική πρόταση (το έχω κάνει και στο παρελθόν αλλά δυστυχώς φωνή βοώντος εν τη ερήμω) χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις μιας και όπου έχει εφαρμοστεί είχε άμεσο αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία, αλλά και σε εθνικό ακόμη επίπεδο.
Πρόκειται για μια πραγματικά φιλελεύθερη πολιτική, όπου περιλαμβάνει προτάσεις για την σύσταση μιας ζώνης και την παροχή διευκολύνσεων στους επενδυτές εντός αυτής. Η ζώνη θα παρέχει φορολογικά κίνητρα όπου θα μπορούν να λάβουν πολλές μορφές όπως μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, μειωμένα ασφαλιστικά έξοδα για εργοδότες και εργαζομένους, ακόμη και προ-εγκεκριμένες περιβαλλοντικές άδειες στις περιπτώσεις που χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχουν αργότερα «εκπλήξεις» για τους επενδυτές.
Πρέπει κ. Πρωθυπουργέ να αντιληφθείτε, πως για να μην μοιάζει σε λίγο καιρό κρανίου τόπος ο νόμος Κοζάνης λόγω των εξελίξεων σε σχέση με τη ΔΕΗ, πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα αποφάσεις όπου τρόπον τινά, θα αντιπαραβάλλει η κυβέρνηση στην περιοχή μας, για να συνεχίσει να υφίσταται με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους.
Μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση και δε θα σταματήσω να επιχειρηματολογώ περί αυτού, είναι η αλλαγή πολιτικής ατζέντας και η στροφή στον κόσμο των επενδυτών. Για να επενδύσει κάποιος και να δώσει θέσεις εργασίας πρέπει να έχει σωστό φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον και να μην γίνεται δέκτης ιδεοληπτικών πολιτικών από την κυβέρνηση. Εάν πολεμάς τον επενδυτή, δεν θα επενδύσει ποτέ.
Δυστυχώς τούτη η κυβέρνηση μας δείχνει πως δεν το πιστεύει, αλλά και δεν θέλει να μάθει τον τρόπο της οικονομικής ανάπτυξης κάθε προηγμένης οικονομίας στον πλανήτη.
Αυτή η γωνία της πατρίδας μας γειτνιάζει με τα Βαλκάνια και ως γνωστών πάρα πολλοί επιχειρηματίες έχουν μεταναστεύσει και επενδύσει στις γειτονικές χώρες.
Εάν λοιπόν δεν πάρουμε το πλεονέκτημα στα χέρια μας με τη λήψη ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων, το οικονομικό τέλος του νόμου μας θα έρθει δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια.
Κύριε Τσίπρα, σας καλωσορίζουμε στον νόμο Κοζάνης με το μεγάλο χθες, αλλά ταυτόχρονα με το γκρίζο αύριο.
Ελπίζω τούτη τη φορά, να μην πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων την πρόταση αυτή. Σας την έχω ξανακάνει στο παρελθόν αλλά προφανώς τα άκρα αριστερά σας, σας βάλανε φρένο. Δείξτε πως το πρώτο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας έχει λόγο ύπαρξης και σκοπό.
Είναι σημαντικό στον πολιτικό πολιτισμό όπου πρέπει να διακατέχει κάθε σύγχρονη κοινωνία, ενίοτε να εισακούμε και αντιπολιτευόμενους που έχουν εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, βγαλμένη μέσα από την αγορά και την εμπειρία. Εύχομαι η επίσκεψη σας να μην είναι ένα ακόμη πολιτικό πυροτέχνημα με μόνο σκοπό, τον κρότο και τη λάμψη.
Κάτανας Χάρης
π. Βουλευτής νόμου Κοζάνης