Το ελληνικό κρασί, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, γνωρίζει μια περίοδο ιδιαίτερα δυναμικής ανάπτυξης και ανακατατάξεων, με την εμφάνιση νέων οινοποιείων αλλά και μεγάλες εξαγορές στον τομέα. Στη Σαντορίνη, το κτήμα Άλφα πρόσφατα καθώς και άλλα οινοποιεία στο παρελθόν έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους, αλλά ποτέ μέχρι τώρα ένας παραγωγός της Σαντορίνης δεν είχε βγει εκτός του νησιού για να ιδρύσει νέο οινοποιείο.
Όλα αυτά αλλάζουν καθώς το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος ανακοινώνει την επέκτασή του στο Αμύνταιο. Το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος είναι ένα από τα σημαντικότερα της Σαντορίνης, με παραγωγή σχεδόν 200.000 φιαλών το χρόνο και εξειδίκευση στα single vineyard κρασιά. Το νέο οινοποιείο στο Αμύνταιο θα έχει τη δυνατότητα να εμφιαλώνει μία παρόμοια ποσότητα φιαλών (έως 200.000 φιάλες) και θα είναι επίσης επισκέψιμο, προσφέροντας μια εξαιρετική ευκαιρία στους οινοτουρίστες να γνωρίσουν την παραγωγή κρασιών στην καρδιά της Μακεδονίας. Προς το παρόν, το οινοποιείο έχει στη διάθεσή του 120 στρέμματα, ιδιόκτητα και συνεργαζόμενα, με σκοπό την αυτάρκεια στην παραγωγή.
Ο ιδρυτής του οινοποιείου, Αρτέμης Καραμολέγκος, δήλωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη επικοινωνία μας: “Το Αμύνταιο είναι μια φοβερή ζώνη με το κατάλληλο κλίμα για να παράγει συναρπαστικά κρασιά και ταυτόχρονα αντέχει την κλιματική αλλαγή. Σε άλλες περιοχές υπάρχουν ήδη προβλήματα.” Ο ίδιος επισημαίνει ότι πέρασαν περίπου τέσσερα χρόνια για να υλοποιήσει την ιδέα του και ότι ο πρώτος τρύγος για το νέο οινοποιείο πραγματοποιήθηκε το 2024. Το οινοποιείο θα ανακοινώσει σύντομα την εμπορική του ονομασία, ενώ τα σχέδια του περιλαμβάνουν την παραγωγή ενός αφρώδους ροζέ, ενός ροζέ και ενός κόκκινου από Ξινόμαυρο καθώς και ενός ή δύο λευκών κρασιών, χρησιμοποιώντας ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc και το Ασύρτικο.
Πρόκειται για μια τολμηρή ή και ακραία κίνηση καθώς o παραγωγός μεταβαίνει από μία από τις πλέον σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας σε μία άλλη, δείχνοντας βήματα έντονης μελέτης και προσαρμογής στις τάσεις της κλιματικής αλλαγής. Ουσιαστικά από τις ζεστές και ηλιόλουστες πλαγιές της Σαντορίνης, το οινοποιείο επεκτείνεται στις πιο ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες του Αμυνταίου, φιλοδοξώντας να φέρει νέες γευστικές εμπειρίες στους οινόφιλους και να συνεχίσει την επιτυχημένη του πορεία στο χώρο της οινοποιίας.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της νέας προσπάθειας
πηγή: karakasis.mw