Αθώοι κρίθηκαν σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Κοζάνης, οι τρεις πρώην Διευθυντές του Ορυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για υποβάθμιση περιβάλλοντος μετά τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου την οποία κατέθεσαν το 2013 οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.
Οι τρεις Διευθυντές, Κώστας Θεοδωρίδης, Γιάννης Ιωακείμ και Στέργιος Παπατέρπος, αθωώθηκαν ενώ το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για τον 2ο με το δεδομένο της παραγραφής. Σε πρώτο βαθμό είχε αθωωθεί και Οδυσσέας Σούλης, επίσης Διευθυντής του Ορυχείου.
Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της διαδικασίας οι Κώστας Θεοδωρίδης και Γιάννης Ιωακείμ σημείωσαν πως εκφράστηκαν οι αμφιβολίες για το αν ευθύνεται η τέφρα για τη μόλυνση του νερού στην περιοχή και δεν υπάρχει κανένα θέμα να προκαλεί χρώμιο στο πόσιμο νερό, τα αίτια ήταν γεωγενή και αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί από την 1η Μαρτίου του 2019.
Η υπόθεση ξεκινάει από τον Απρίλιο του 2013 όταν η ΔΕΥΑ Κοζάνης μετά από μετρήσεις της είχε ανακαλύψει χρώμιο στο πόσιμο νερό της περιοχής και ενημέρωσε τους κατοίκους, ενώ στη συνέχει υπήρξε η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
Η δικαστική παραγγελία κινήθηκε πολύ αργά, σύμφωνα με όλους τους παράγοντες της δίκης και λίγο πριν συμπληρώσει την 5ετια της παραγραφής, με αποτέλεσμα η υπόθεση να εισέλθει στο ακροατήριο στα τέλη του 2018 και μετά από πολλές συνεδριάσεις σε πρώτο βαθμό να καταλήξει σε απόφαση την Άνοιξη του 2019, όπου είχε καταδικάσει τους τρεις Διευθυντές οι οποίοι αθωώθηκαν σήμερα.
Και στον πρώτο βαθμό αλλά και στο δεύτερο το δικαστήριο βρέθηκε ανάμεσα σε μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με σειρά καθηγητών να προσπαθούν να εξηγήσουν αν και πόσο συμβάλλει η τέφρα στην εμφάνιση χρωμίου στο πόσιμο νερό της περιοχής.
Το συγκεκριμένο ζήτημα προβλημάτισε σε μεγάλο βαθμό το δικαστήριο και την εισαγγελέα της έδρας, η οποία στην αγόρευσή της στάθηκε στο γεγονός λέγοντας πως «ακούσαμε 10 επιστήμονες με 16 διαφορετικές προσεγγίσεις, πως μπορούμε να καταλήξουμε όταν εμείς είμαστε νομικοί και δικαστές».
Λίγο μετά το πέρας της διαδικασίας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης στηλιτεύοντας το ίδιο ζήτημα, υποστήριξε πως ένα από τα δύο Πανεπιστήμια «πρέπει να πάει σπίτι του», ενώ σχολίασε την απόφαση:
«Δεν μας γεμίζει αισιοδοξία, ζητούσαμε τους υπευθύνους στο δικαστήριο, αυτοί που μάλλον φταίνε είναι οι κάτοικοι που έπιναν το νερό».
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου, Χάρης Πεχλιβανίδης, τόνισε πως αθωώθηκαν όλοι και μάλλον φταίνε οι κάτοικοι για όσα μας συμβαίνουν: «Αυτά αν γινόταν σε άλλη χώρα θα υπήρχε λύση και αποζημιώσεις, ενώ εδώ μας ζητάνε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς. Δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας».
Οι κάτοικοι του χωριού έχουν καταθέσει ομαδικές αγωγές κατά της ΔΕΗ, θα πάμε στο αστικό δικαστήριο για αποζημιώσεις και θα δούμε αν κινηθούμε προς ΔΕΥΑΚ: «Είναι ντροπή να μας ζητάνε να πληρώσουμε και το νερό της επίμαχης περιόδου».
Τέλος, ο Γραμματέας του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου- Ρυακίου, Ηλίας Τεντζογλίδης στάθηκε στην απουσία από το δικαστήριο της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής, σημειώνοντας:
«Περιμέναμε φως στην υπόθεση. Δυστυχώς είναι κατώτερη των περιστάσεων, η δικαιοσύνη απέτυχε. Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους ποτέ να μην ξυπνήσουν ένα πρωί και μάθουνε ότι δίνανε στα παιδιά τους δηλητήριο».
Ζήσης Πιτσιάβας