Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει στην Πτολεμαΐδα σήμερα Παρασκευή λόγω των εξελίξεων στο Τμήμα Μαιευτικής. Καλώς θα γίνει. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα. Αφού δεν προλαβαίνουμε τον υπόλοιπο καιρό.
Στην Πτολεμαΐδα ανέκαθεν γκρινιάζαμε και κάναμε φασαρία κατόπιν εορτής. Διαρρηγνύαμε τα ιμάτια μας προσπαθώντας να διατηρήσουμε τα κεκτημένα κατόπιν εορτής. Ενίοτε υπάρχει ευχάριστη εξέλιξη και τα κεκτημένα σώζονται, κυρίως με πολιτικές παρεμβάσεις. Άλλοτε οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες, και η Εορδαία αυτοανακηρύσσεται παραμελημένος συγγενής.
Δεν είναι ώρα να πούμε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για νέες διεκδικήσεις. Ότι δεν υπάρχει σχέδιο, όραμα και άλλα τέτοια προεκλογικά. Αυτό είναι γνωστό. Και δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλωστε, αφού δεν έχει δημιουργηθεί κανενός είδους λόμπι στην εργατομάνα Πτολεμαΐδα που να βάζει αναπτυξιακούς στόχους. Μην ξεχνάμε πως η στοχοθέτηση για την Ανάπτυξη είναι δουλειά της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας, όχι των αναλώσιμων αυτοδιοικητικών. Οι κοινωνικές ανάγκες δείχνουν το δρόμο, η Πολιτεία και οι ΟΤΑ οφείλουν να εκτελούν.
Αφού λοιπόν δε μπορούμε να συζητήσουμε για τη δημιουργία νέων δομών, ας δούμε πως μπορούμε να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες. Άπαντες γνωρίζουν ότι το σύνολο των δημόσιων και δημοτικών υποδομών (υπο)λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, και δουλεύει χάρη στο φιλότιμο κάποιων λίγων υπαλλήλων, και κάποιων ακόμα λιγότερων αιρετών. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Τμήμα Μαιευτικής. Άπαντες γνωρίζουν πως το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ ΔΜ κρέμεται από μια κλωστή. Δεν έχει μέλη ΔΕΠ, υποδομές, φοιτητική εστία, δεν έχει καν το συμπληρωματικό Τμήμα Εργοθεραπείας να το πλαισιώνει.
Το 2008 λήφθηκε απόφαση από το Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να ιδρυθεί η Σχολή Επιστημών Υγείας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με τα 2 τμήματα. Από την περιοχή συμμετείχαν ο τότε Πρόεδρος του ΤΕΙ Στέργιος Γκανάτσιος και ο τότε Βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος. Καλώς ή κακώς αποφασίστηκε να γίνει η ΣΕΥΠ στην Πτολεμαΐδα. Από τότε όμως τι έγινε;
Βουλευτές, Υπουργοί, Νομάρχες, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι ΤΕΙ, Πρυτάνεις και λοιπές Αρχές, γνωρίζουν τα προβλήματα του ΤΕΙ στην Πτολεμαΐδα από το 2008. Φαίνεται πως δεν έκαναν αρκετά για να παγιώσουν την παρουσία του. Μιλάμε για μία δεκαετία απραξίας. Από τους ΟΤΑ, αλλά και από ένα Αυτοτελές Ίδρυμα το οποίο αδυνατούσε να συντηρήσει ένα από τα πιο ζωηρά (και δημοφιλή στην εκπαιδευτική κοινότητα) τέκνα του.
Επιστρέφω στα του Δημοτικού Συμβουλίου: Σίγουρα δεν είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε τι να σου κάνει και ο Δήμος, έχει ένα κάρο προβλήματα. Θα μπορούσαν όμως οι Δήμαρχοι που πέρασαν, να διαμορφώσουν μια επιθετική γραμμή στα θέματα αυτά. Θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν με μελέτες τη σπουδαιότητα και τη βιωσιμότητα μιας ΣΕΥΠ στην Εορδαία. Θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους δεκάδες ή και εκατοντάδες Πτολεμαϊδιώτες Πανεπιστημιακούς, πολλοί εκ των οποίων διδάσκουν στην Κοζάνη. Θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν όλα εκείνα τα μέσα πίεσης που διαθέτουν στην κεντρική εξουσία, είτε πολιτικά, είτε επιχειρηματικά.
Και αφού τους κατηγορήσαμε όλους, να αποδώσουμε και στην κοινωνία τις ευθύνες που της αναλογούν. Όλους εμάς που περιμένουμε από αδύναμες πολιτικές δυνάμεις και αδύναμες διοικητικές δομές να κάνουν το αυτονόητο και απλά τους κοιτάμε. Δεν θα το κάνουν. Δεν μπορούν να το κάνουν. Πρέπει η κοινωνία να ενεργοποιηθεί και να το κάνει μόνη της το αυτονόητο, ώστε να σταματήσει την παρακμή στην περιοχή, να προστατεύσει το εισόδημα της, να αναπτύξει νέες ακαδημαϊκές, επιστημονικές και επιχειρηματικές δομές, να δημιουργήσει δουλειές για τα παιδιά της.
Γενικώς θα μπορούσαμε πολλά. Αλλά επειδή δεν καταφέραμε και πολλά, ας κάνουμε κανένα συμβούλιο, κανένα συλλαλητήριο, καμία κάθοδο στην Αθήνα και βλέπουμε. Ίσως εμφανιστεί ο από μηχανής Θεός και μας σώσει το Τμήμα. Ένα Τμήμα το οποίο η Πτολεμαΐδα δεν μπόρεσε να κάνει κτήμα της.