Οι σεισμοί συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σε Σαντορίνη και Αμοργό, με μία δόνηση της τάξεως των 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ – στις 3.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης – να ταρακουνά και την Αθήνα.
Ακολούθησαν μέχρι τις 6 το πρωί, άλλοι πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.
Το πρωί της Τετάρτης οι επιστήμονες έκαναν μία ανάλυση για το πώς εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία. Από τις δηλώσεις τους πάντως, γίνεται κατανοητό πως το φαινόμενο δεν θα τελειώσει τόσο γρήγορο, μία εξέλιξη που θα έχει αρνητικές συνέπειες στις ζωές των κατοίκων της Σαντορίνης, αλλά και στον τουρισμό.
Τάσσος: Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες
Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες εκτιμά ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.
«Μιλάμε για μια σμηνοσειρά, δηλαδή για πολλούς σεισμούς με παρόμοια μεγέθη. Αυτή δραστηριότητα, θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες», ανέφερε στον Ant1.
Παπαζάχος: Πολύ δύσκολη ακολουθία
Ο καθηγητής σεισμολογίας και εκπρόσωπος επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ανέφερε για την έντονη σεισμική ακολουθία μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης:
«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή μετακίνηση της σεισμικότητας προς την Αμοργό. Οι μετακινήσεις αυτές είναι συχνές και τις έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις».
«Το πρώτο πόρισμα είναι πως η κατάσταση είναι σταθερή. Ενώ στην αρχή είχαμε μια μικρή ύφεση στα 3άρια, τώρα ξαναέχουμε τον ίδιο περίπου ρυθμό. Παραμένει ωστόσο μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο», σημείωσε.«Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα γιατί δυστυχώς η διάρκεια αυτών των ακολουθιών ακόμα και στην απλή περίπτωση της σμηνοσειράς είναι εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί να κλείσουμε την φύση και να ησυχάσουμε αύριο, μεθαύριο. Θα πρέπει να κινηθούμε με βάση την υπόθεση ότι μπορεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να συνεχίσουμε να έχουμε μια ανάλογη κατάσταση», τόνισε.
Καραστάθης: Συνήθως τα σμήνη σεισμών κρατάνε μεγάλο διάστημα
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης σημείωσε στον ΣΚΑΪ πως «είμαστε στη φάση της ύφεσης σε σχέση με το πρώτο διάστημα γιατί ήταν διπλάσιοι οι σεισμοί του 4. Το άλλο που κοιτάζουμε είναι να μην φύγουν από την περιοχή τα επίκεντρα. Το να μετακινείται στη ζώνη που έχει σπάσει είναι εντάξει», πρόσθεσε
«Συνήθως τα σμήνη σεισμών κρατάνε μεγάλο διάστημα, υπάρχουν και σμήνη που έχουν κρατήσει πάρα πολύ. Αν συνεχίσει έτσι θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί, εμείς θέλουμε να δούμε περαιτέρω μείωση».Όπως εξήγησε «σμήνη σεισμών σημαίνει σεισμοί ίδιου χαρακτήρα. Αυτό που θέλουμε είναι αραίωση και να φτάσουμε στα επίπεδα του 1-2 σεισμών την ημέρα».
πηγή: ieidiseis.gr