Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών και ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ουσιαστική επιμόρφωσή τους στην αξιοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διοργάνωσε ένα ακόμη ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, όπου παρουσιάστηκαν χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία και λογισμικά, τα οποία μπορούν να διευκολύνουν και να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού έργου.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, θεωρώντας ότι η ανταλλαγή γνώσεων και η γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευτικών προάγει μια υγιή κουλτούρα συνεργασίας και επικοινωνίας, έδωσε το βήμα σε πέντε μέλη του, φιλολόγους σε Γυμνάσια και Λύκεια της Π.Ε. Κοζάνης, να παρουσιάσουν ψηφιακά εργαλεία, τα οποία γνωρίζουν και χρησιμοποιούν συχνά. Συγκεκριμένα, η Όλγα Καψούδα παρουσίασε το λογισμικό ClassMarker για τη δημιουργία ασκήσεων, η Μυρσίνη Κακλείδου το Dropbox για τον διαμοιρασμό αρχείων, η Αγγελική Τσιραμπίδου τη δημιουργία παρουσίασης με το PowerPoint, ο Γιώργος Δελιόπουλος λογισμικά για την ασφαλή θέαση, αποθήκευση και επεξεργασία video, ενώ η Ελένη Γερούση τη δημιουργία ερωτηματολογίου/ασκήσεων με τις Google Forms. Αν και τα περισσότερα λογισμικά ήταν γνωστά σε πολλούς, εντούτοις παρουσιάστηκαν νέες δυνατότητες και άγνωστα εργαλεία, που παρέχουν τα συγκεκριμένα λογισμικά, όχι μόνο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και για τη δια ζώσης.
Μετά τις παρουσιάσεις τέθηκαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στο επιμορφωτικό σεμινάριο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης συμμετείχαν περίπου 400 καθηγητές πολλών ειδικοτήτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, τους οποίους και ευχαριστούμε για την παρακολούθηση. Θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από εκατοντάδες άλλους συναδέλφους, οι οποίοι έκαναν αίτηση να παρακολουθήσουν το σεμινάριο αλλά δεν μπόρεσαν, καθώς υπήρχε ο φόβος μην κολλήσει η πλατφόρμα λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχών.
Όλες οι παρουσιάσεις βρίσκονται ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης: https://blogs.sch.gr/sfkozanis/, αλλά και σε αναρτήσεις στη σελίδα μας στο Facebook (Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης) .
Ο ψηφιακός χώρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης κατέστη για άλλη μια φορά ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών και εμπνεύσεων μεταξύ καθηγητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αποδεικνύοντας το ακάματο μεράκι των Ελλήνων εκπαιδευτικών να επιτελέσουμε το έργο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακόμη και μέσα στις πρωτοφανείς δυσκολίες που βιώνουμε.