-Επιστολή στον πρωθυπουργό ετοιμάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων
Ο αποθέτης Α5, που λειτουργούσε για περίπου δύο δεκαετίες στα όρια του οικισμού της Ακρινής, άφησε πίσω του ένα τεράστιο βουνό με άγονα υλικά και τέφρα, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια κατοίκων και διερχομένων.
«Μπορεί η ΔΕΗ να αναγκάστηκε να αποσύρει τον αποθέτη, έπειτα από σειρά διαμαρτυριών, προστίμων, δικαστικών αποφάσεων και ενεργειών σε αρμόδιες υπηρεσίες, όμως και μετά την απόσυρση του αποθέτη τα προβλήματα παραμένουν, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης οπότε απαιτείται η λήψη μέτρων για την επικινδυνότητα, αλλά και μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος», δήλωσε στο «e-ptolemeos» ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Κώστας Πουτακίδης. Το χρονικό λειτουργίας του αποθέτη όπως το περιέγραψε ο πρόεδρος του συλλόγου, έχει ως εξής:
Ο αποθέτης Α5 άρχισε να λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και βρίσκεται σε απόσταση 600 – 700 μέτρων από τον οικισμό της Ακρινής και πολύ πιο κοντά σε μη απαλλοτριωμένες εκτάσεις. Δημιουργήθηκε ένα βουνό ύψους περί τα 120 μέτρα και δεν είναι λίγες οι φορές, που όγκοι χωμάτων πέφτουν σε χωράφια που δεν είναι αποζημιωμένα από την ΔΕΗ. Οι Περιβαλλοντικοί Όροι του 2012 προέβλεπαν να πάει ο αποθέτης σε απόσταση άνω των 250 μέτρων από μη απαλλοτριωμένες εκτάσεις και συγχρόνως να ληφθούν μέτρα εξάλλειψης της επικινδυνότητας, κάτι που όμως δεν έγινε. Γι’ αυτό το 2014 οι υπεύθυνοι καταδικάστηκαν πρωτοδίκως με εξάμηνη φυλάκιση, ενώ το δικαστήριο υπέβαλλε πρόστιμο 135.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Την ίδια χρονιά η ΔΕΗ αναγκάστηκε να αποσύρει τον εν λόγω αποθέτη, ο οποίος όμως περιέργως και ξαφνικά επανεμφανίστηκε το 2017 στο ίδιο σημείο. Τον Σεπτέμβριο του 2017 μετά από νέο έγγραφο του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, η τελευταία υπέβαλε νέο πρόστιμο 5.700 ευρώ, καθώς έκρινε ως επικίνδυνη την απόθεση.
Τελικώς, το καλοκαίρι του 2018 η ΔΕΗ απομάκρυνε οριστικά τον αποθέτη από το επίμαχο σημείο, έπειτα από νέα αναφορά της Τοπικής Κοινότητας Ακρινής στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα όμως η τελευταία με έγγραφό της εφιστούσε την προσοχή στη ΔΕΗ ότι πρέπει να λάβει μέτρα εξάλειψης της επικινδυνότητας που προκάλεσε με το βουνό της απόθεσης, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής ανακάλεσε στη μνήμη του «την κατολίσθηση που προκλήθηκε το 2011, με όγκους χωμάτων της απόθεσης να καλύπτουν μη απαλλοτριωμένες εκτάσεις». Σημείωσε μάλιστα ενδεικτικά: «Ποιος μας εγγυάται σήμερα ότι δεν θα γίνει μία νέα κατολίσθηση, οπότε τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια κτηνοτρόφων, αγροτών και κατοίκων της Ακρινής και διερχομένων».
Η απόθεση της Ακρινής είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση των κινδύνων που υποβόσκουν και των περιβαλλοντικών προβλημάτων του οικισμού, αλλά δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με τον Κ. Πουτακίδη «υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που συνηγορούν και μάλιστα επιβάλλουν επιτακτικά την άμεση μετεγκατάσταση του χωριού, αλλά δυστυχώς στο κεντρικό αυτό αίτημα, βλέπουμε τελευταία οπισθοδρομήσεις που μας προβληματίζουν και μας βάζουν σε ανησυχίες». Επειδή λοιπόν τα προβλήματα για την Ακρινή έχουν προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και η μετεγκατάσταση καθυστερεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos» ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος ετοιμάζει μία επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, την οποία θα αποστείλει και θα κοινοποιήσει εντός των ημερών.