Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα ορυχεία και οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), το οποίο έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια από τεχνικό προσωπικό, λόγω του παγώματος των προσλήψεων, με συνέπεια να εγκυμονεί ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων, ενώ κύμα φυγής εργαζόμενων στη σύνταξη παρατηρείται την περίοδο αυτή, καθώς υποβάλλονται σωρηδόν αιτήσεις για αποχώρηση μέσα στο καλοκαίρι.
«Τραγική» χαρακτηρίζει την έλλειψη προσωπικού στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”, Αθανάσιος Μάστορας, μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr», υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό «έχει τραγικές συνέπειες». Αναφέρει ειδικότερα ότι εκτός από το γεγονός ότι δεν γίνονταν προσλήψεις για να αντικατασταθεί το προσωπικό που αποχώρησε εδώ και χρόνια, «αυτή την περίοδο παρατηρείται κύμα φυγής εργαζομένων στη σύνταξη». Τονίζει μάλιστα ότι «το ΛΚΔΜ έχει αποψιθλωθεί από προσωπικό και δυστυχώς φεύγει συνεχώς κόσμος στη σύνταξη. Τα νούμερα αποχωρήσεων είναι τραγικά, φεύγουν πάνω από 150 άτομα σε σύνταξη το αμέσως επόμενο διάστημα μόνο από δύο εργασιακούς χώρους, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε εκατοντάδες ακόμα αποχωρήσεις». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «οι αποχωρήσεις αυτές θα έχουν τραγικές συνέπειες για το ΛΚΔΜ, για τη διαδικασία της εξόρυξης αλλά και της προπορίας (διαδικασία της εξόρυξης). Η διοίκηση φέρει βαριές ευθύνες για το ζήτημα της προπορίας».
Ο γραμματέας του “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ” σημείωσε επίσης ότι «ένας λόγος που κλείνει προσωρινά μέσα στο καλοκαίρι το Ορυχείο Καρδιάς -εκτός από το γεγονός ότι δεν έγινε σωστή εκτίμηση για το πού θα έφτανε το μέτωπο εξόρυξης ώστε να γίνει έγκαιρα η αδειοδότηση για την παράκαμψη της παλαιάς επαρχιακής οδού Κοζάνης Πτολεμαΐδας, είναι και για να ενισχυθεί -με προσωπικό που θα μετακινηθεί από την Καρδιά- το Ορυχείο Μαυροπηγής».
Το μεγάλο κύμα εργαζομένων στη σύνταξη φεύγει τον ερχόμενο Ιούλιο και τον Αύγουστο, που φεύγουν τουλάχιστον 150 άτομα, καθώς μόνο από τον ΑΗΣ Καρδιάς φεύγουν 70 άτομα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, με συνέπεια το υπάρχον προσωπικό να υποχρεώνεται να εργάζεται 12ωρα, από 500 εργαζόμενους τέλος του 2018 θα μείνει στις 31 Ιουλίου με 440 εργαζόμενους.
Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ορυχεία, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ορυχείου Κυρίου Πεδίου (Μαυροπηγής) όπου τα μισά μηχανήματα είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το κύμα αποχωρήσεων στη σύνταξη είναι αυξημένο σε όλους τους σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ, παραδέχεται και στέλεχος της ΔΕΗ που ρωτήθηκε σχετικά από το «e-ptolemeos.gr». Υποστήριξε δε ότι ένας λόγος που αποχωρούν στη σύνταξη εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι διότι ανησυχούν μήπως αλλάξει εκ νέου το ασφαλιστικό και περικοπεί η σύνταξή τους ή χάσουν το μπόνους που δίνει η ΔΕΗ για εθελουσία αποχώρηση.