“Καίνε ακόμη και λιγνίτη τα νοικοκυριά” η θλιβερή παραδοχή του Περιφερειάρχη
“Πνίγηκε” στους ατμοσφαιρικούς ρύπους το λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς -όπως και οι μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος Π.Ε. Κοζάνης αποδεικνύουν- την Πέμπτη και δη την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, οι ρύποι χτύπησαν…. κόκκινο, αγγίζοντας τον υψηλότερο δηλαδή δείκτη μέτρησης της ατμοσφαιρικής ποιότητας. Σε πολλά σημεία δε όπως π.χ. στους Σταθμούς ΔΕΗ στην Ποντοκώμη, τους Αναργύρους Αμυνταίου, τον Φιλώτα, το Καρυοχώρι, τον Σταθμό ΚΕΠΕ Φλώρινας ο δείκτης σημείωσε τιμές της τάξεως του 9/10 ενώ στους Σταθμούς ΔΕΗ Ακρινής και Οικισμού Προαστίου οι τιμές αγγίζουν το 10/10!
Η εναέρια ρύπανση ακόμη και στην πόλη της Πτολεμαΐδας ήταν αισθητή την Παρασκευή και γινόταν αντιληπτή και εύκολα ορατή.
Υπεύθυνοι… για την αποπνικτική αυτή κατάσταση είναι “τόσο η δραστηριότητα και εκπομπή ρύπων από τα Εργοστάσια της ΔΕΗ, όσο όμως και η λόγω παγετού συνεχής καύση των τζακιών και των σομπών σε όλη τη Δυτική Μακεδονία αλλά και η μη διαβροχή των χώρων της ΔΕΗ που οι καιρικές συνθήκες καθιστούν απαγορευτική”, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον “Π” ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος Βασίλης Ευαγγελόπουλος. Τα παραπάνω δημιούργησαν ένα εκρηκτικό και αποπνικτικό “κοκτέιλ” ατμοσφαιρικής ρύπανσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μία κατάσταση που επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΠΕ.
Ο “Π” επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη για το θέμα ο οποίος διαβεβαίωσε πως αφού πάρει στα χέρια του τα επίσημα στοιχεία-μετρήσεις θα κινήσει τις απαραίτητες κινήσεις και η Περιφέρεια θα προβεί στη λήψη των απαραίτητων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων στα χωρικά επίπεδα των Δήμων Κοζάνης, Φλώρινας, Αμυνταίου και Εορδαίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
«Η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς», διαμήνυσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. “Σε περίπτωση που τα στοιχεία καταδείξουν ότι υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα υψηλής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων άμεσα θα δοθεί -και δίνεται- εντολή στη ΔΕΗ να παύσει τη λειτουργία και δράση της και να μειώσει το φορτίο της…”, σχολίασε ο κ. Καρυπίδης, που πέραν του προβλήματος που δημιουργεί στην ατμόσφαιρα η δράση της ΔΕΗ στάθηκε και στους τρόπους με τους οποίους οι Δυτικομακεδόνες -και όχι μόνο- προσπαθούν να ζεστάνουν το σπιτικό τους: “δυστυχώς λόγω της κρίσης τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν για καύση υλικά τα οποία επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα… Δυστυχώς πληροφορούμαι ότι πολλές φορές καίνε ακόμη και λιγνίτη”, η θλιβερή παραδοχή του Περιφερειάρχη.
Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του κ. Καρυπίδη, για τις υπερβάσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων, που υπεγράφη πρόσφατα και υλοποιείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έχει ως εξής:
“Αποφασίζουμε
Την κήρυξη των παρακάτω βραχυχρόνιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού:
Α) Στο χωρικό επίπεδο του Δήμου Κοζάνης, του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου:
α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Β) Στο χωρικό επίπεδο του Δήμου Εορδαίας:
α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
γ. Μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:
- Σύσταση για αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.
- Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18ΟC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.
- Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων.
- Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους.
δ. Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από βιομηχανικές-βιοτεχνικές δραστηριότητες:
- Περιορισμός σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (20%) των δραστηριοτήτων. Ο περιορισμός αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και της κατανάλωσης καυσίμου σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά (7) ημερών.
ε. Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από κυκλοφορία οχημάτων:
- Σύσταση για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού-φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.) κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.