Ιστορικές διαστάσεις προσέλαβε η δυναμική συγκέντρωση – διαδήλωση αγροτών, από όλη την Ελλάδα και η παράταξη των τρακτέρ μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων στην πλατεία συντάγματος στις 20/2/204. Ένα κίνημα ενωτικό και ιδιαίτερα διεκδικητικό. Υπερηφάνεια και δικαίωση είναι τα συνθήματα που διακατέχουν τους αγρότες που βγήκαν στους δρόμους, νέοι – γυναίκες – άνδρες. Αύξησε τη βαρύτητα της διαμαρτυρίας η παρουσία της κ. Μέτσολα προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ )στην Αθήνα. Η κ.Μέτσολα ανέγνωσε ότι οι Έλληνες αγρότες γίνονται μέρος του Ευρωπαϊκού αγροτικού κινήματος. Σύσσωμη η κοινωνία μαζί τους , δίπλα τους στις πλατείες, στους δρόμους.
Τσουνάμι διαδηλώσεων- διαμαρτυριών όλων των Ευρωπαίων αγροτών με κοινά συνθήματα ,με κοινά αιτήματα, με την ίδια αγωνία, με τον ίδιο φόβο, με την ίδια απογοήτευση, με την ίδια αβεβαιότητα, με τον ίδιο θυμό. Ήδη η Ολλανδία από νωρίς, το 2023 έδωσε το μήνυμα στις περ/κές εκλογές, με την θηριώδη νίκη του νεοϊδρυθέντος αγροτικού – κινήματος ΒΒΒ. Στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ οι διαμαρτυρίες των αγροτών παρέλυσαν την μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε (πύλη του Βραδεμβούργου ), με μικτρομεσαίους, με τεχνίτες, με εργαζόμενους στην βιομηχανία, στο ΒΕΛΓΙΟ – στην ΓΑΛΛΙΑ – στην ΙΣΠΑΝΙΑ – στην ΙΤΑΛΙΑ – στην ΠΟΛΩΝΙΑ επίσης. Τονίζουν και το φωνάζουν ότι: 1) το οικοδόμημα της ΚΑΠ ένα από το πιο ιστορικό νομοθέτημα της Ευρώπης γκρεμίζεται χωρίς αγρότες. 2) Η Ε.Ε έχασε ήδη το 1/3 των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.3) Η αξία ενίσχυσης μειώθηκε 40% λόγω άλλων πολιτικών 4) είναι μη βιώσιμο το γεωργικό εισόδημα 5) έρχεται η ερημοποίηση της υπαίθρου 6) η νέα γενιά θέλει κίνητρα για να επιλέξει την γεωργία 7) μία ΚΑΠ δεν μπορεί να σηκώσει την πράσινη συμφωνία 8) η ΚΑΠ να πάψει να είναι λιγότερο πολιτική, λιγότερο αγροτική, λιγότερο κοινωνική 9) η δημογραφική πτώση είναι πιο έντονη στους αγροτικούς πληθυσμούς. Ένας στους 4 ανθρώπους ζουν στην ύπαιθρο της Ευρώπης, όμως ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται κατά ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο σύμφωνα με την έκθεση της Ε. Επιτροπής Περιφερειών
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ : 1)για τα κόστη παραγωγής που ανέβηκαν στα ύψη ( ενέργεια -ρεύμα – εφόδια) , μετά την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, την κλιματική αλλαγή. Τα πλακάτ στις διαμαρτυρίες έγραφαν << εμείς πουλάμε φθηνά τα προϊόντα μας, εσείς οι καταναλωτές τα αγοράζετε ακριβά >> , << απαιτούμε ανάσες επιβίωσης >>, << χωρίς αγρότες δεν υπάρχει τροφή>>.
2) για τις χαμηλές τιμές προϊόντων αλλά την ακρίβεια στα ράφια.
3) για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ που δεν επαρκεί για ένα αξιοπρεπές εισόδημα
4) για το ότι είναι υπερβολικοί οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί στα πλαίσια της πράσινης συμφωνίας
5) για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ότι οδηγούν σε αστάθεια τιμών. Οι αγρότες καταδικάζουν ότι γίνονται εισαγωγές προϊόντων που δεν πληρούν τα ίδια αυστηρά πρότυπα με αυτά που τηρούν οι Ευρωπαίοι αγρότες βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως η εμπορική συμφωνία Mercosur ( Αργεντινή – Βραζιλία – Ουρουγουάη – Παραγουάη). Οι αγροτικές διαμαρτυρίες μπορούν να πιέσουν και να απωθήσουν τις καταστροφικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου οι οποίες προκάλεσαν όλεθρο στις αγροτικές οικονομίες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί παραγωγοί τροφίμων οδηγούνται ολοένα και πιο πολύ σε αστάθεια τιμών. Τα τρόφιμα δεν είναι όμως σαν όλα τα άλλα εμπορεύματα.
4) για εισαγωγές σιτηρών από Ουκρανία χωρίς δασμούς σε χώρες της ΕΕ, με συνέπεια να μένουν απούλητα τα δικά τους σιτηρά
5) για την έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας στην ΕΕ, επειδή εκτιμούν ότι θα έχουν συνέπειες οικονομικές λόγω ΚΑΠ. Η Ουκρανία είναι μεγάλη αγροτική δύναμη με εύφορα εδάφη, κατέχει δε το 1/4 των εδαφών της Ευρώπης, με μεγάλα αγροτεμάχια.
6) για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η Ε.Επιτροπή εξέδωσε οδηγία (ΕΕ)2019/633 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές καλώντας τα κράτη – μέλη της να εναρμονίσουν την νομοθεσίας τους στο στόχο της οδηγίας που ήταν << η θέσπιση ελαχίστου ενωσιακού προτύπου προστασίας, που αφορούν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η Γαλλία μετά από αυτό διασφάλισε υψηλότερο βαθμό προστασίας των παραγωγών. Σε αρκετά Κ-Μ, τα μεγάλα και ολιγοπωλιακά συγκροτήματα π. Χ βιομηχανίες τροφίμων – αλυσίδες sυper-market διαφεύγουν. Πολιτικές φωνές ζητούν την επιβολή <<απροσδόκητου φόρου>> στα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών για την στήριξη των παραγωγών.
7) Για το ότι δεν ακουγόμαστε, δεν μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν λένε
Κρίσιμη εκλογική χρονιά το 2024 για Ευρώπη (ευρωεκλογές) και για ΗΠΑ (προεδρικές), που ανησυχούν για την εκτεταμένη κινητοποίηση αγροτών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο πρώην πρόεδρος Αμερικής κ. Τράμπ καυχιέται για την ομοσπονδιακή βοήθεια – ρεκόρ που παρείχε στους αγρότες επί προεδρίας του. Υπόσχεται υψηλούς δασμούς, π.χ 60% για την Κίνα. Καθηγητής του Business school δήλωσε ότι το θέμα των αγροτών πρόκειται να κυριαρχήσει στον εκλογικό αγώνα του Ε. Κοινοβουλίου τον Ιούνιο και θα κονταροχτυπηθούν διάφορα κόμματα.
Ο Γ. Γραμματέας της δεξαμενής σκέψης λέει ότι οι αγρότες χρειάζονται περισσότερη επενδυτική υποστήριξη και οι τραπεζίτες είναι απρόθυμοι να δανείζουν στο πρωτογενή τομέα. Οι πρώτες αναταραχές ήρθαν στην Ολλανδία το 2023 που ήταν η αρχή του ξεσπάσματος που επεκτάθηκε σταδιακά στην καρδιά της αγροτικής Ευρώπης από Γερμανία – Βέλγιο – Γαλλία – Ιταλία – Ισπανία – Ελλάδα – Πολωνία.
Βρετανοί αγρότες στο χορό των κινητοποιήσεων ακολουθώντας αγρότες της ΕΕ. Διαμαρτύρονται για τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων από το εξωτερικό λόγω εμπορικών συμφωνιών μετά το brexit. Επικαλούνται αφορολόγητα σιτηρά από Ουκρανία και φθηνό αρνίσιο από Ζηλανδία.
Η αναταραχή που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι αγρότες βγαίνοντας στους δρόμους αμφισβητώντας τις πολιτικές της Ε.Ε, απέδωσε καρπούς σε πολλά μέτωπα. Έγιναν κατανοητές σε όλη την Ευρώπη οι αστοχίες και οι αδυναμίες της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027 που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο. Πρώτη φορά στα 60 χρόνια ΚΑΠ, μετά την οργή των αγροτών της Ε.Ε, αποφασίσθηκε στις 26/2/2024 από το συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας μια ενδιάμεση τροποποίηση της ΚΑΠ ,για μια λιγότερη ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΠ. Η πράσινη συμφωνία για την γεωργία ήταν ένα ρυθμιστικό τσουνάμι, με στόχο αλλά χωρίς μελέτες σκοπιμότητας ή χρηματοδότησης. Το ζητούμενο δεν είναι οι αγρότες να τα βγάζουν απλά πέρα, αλλά να δημιουργούν προϋποθέσεις βιωσιμότητας με κίνητρα και εισόδημα που δεν θα ξαναφέρουν τα τρακτέρ έξω από το κτίριο της κομισιόν στις Βρυξέλες.
ΚΟΖΑΝΗ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ (πρώην δ/ντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ κοζάνης)