Τις πρώτες αντιδράσεις προκαλεί ήδη και στη Δυτική Μακεδονία η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, με την οποία η επιχείρηση αποφασίζει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750εκ. ευρώ, μετά και τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία παρουσιάστηκαν για το α’ εξάμηνο του 2021.
Οι συνδικαλιστές έχουν ήδη σηκώσει τη σημαία των κινητοποιήσεων, με το «ΣΠΑΡΤΑΚΟ» να κάνει λόγο σήμερα με ανακοίνωσή του για τη «ΜΑΝΑ της μητέρας των μαχών», ενώ ήδη από χθες η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, στηλίτευσε την απόφαση των μελών του Δ.Σ.
Επιπτώσεις υπάρχουν σήμερα και στο χρηματιστήριο για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία κατρακύλησε κατά 13%, κινούμενη γύρω στα 8 ευρώ, με τους οικονομικούς αναλυτές πάντως να σημειώνουν πως τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται σε μετοχές επιχειρήσεων που ανακοινώνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Οι μεγάλες αντιδράσεις εστιάζουν στο γεγονός πως η συγκεκριμένη αύξηση, ουσιαστικά αφορά μόνο ιδιώτες επενδυτές και όχι τον κύριο μέτοχο της ΔΕΗ που είναι το κράτος(χωρίς να τον αποκλείει), με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μην ανήκει πλέον κατά 51% σε αυτό.
Έτσι μετά την απώλεια του περίπου 17% του μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, το κράτος θα έχει υπό έλεγχο μόλις το 34% χάνοντας πρακτικά για πρώτη φορά το «δημόσιο χαρακτήρα» της.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από πλευράς αντιπολίτευσης, με τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης, Καλλιόπη Βέττα, να σημειώνει πως «το ξεπούλημα της ΔΕΗ αφήνει εντελώς απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία σε μια εποχή οξυμένης ενεργειακής κρίσης».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, χαιρέτησε την απόφαση του Δ.Σ. τονίζοντας πως “Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας».
Η ΔΕΗ με τη συγκεκριμένη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στοχεύει να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δις μέχρι το 2026, με στόχο: 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δις, τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή, την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
Η απόφαση του Δ.Σ. θα επικυρωθεί στις 19 Οκτωβρίου, στη Γ.Σ. των μετόχων της ΔΕΗ, ενώ η όλη διαδικασία δείχνει πως θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο.