Το αρχαιότερο μουσικό όργανο, την οστέινη “σφυρίχτρα” που έφερε στο φως η σωστική αρχαιολογική ανασκαφή Νεολιθικού οικισμού στη θέση “Σουλουκιά” της Ποντοκώμης, η οποία ήταν ένα από τα ευρήματα της συγκεκριμένης ανασκαφής τη φετινή χρονιά (Δείτε περισσότερα εδώ), παρουσιάζει σήμερα ο “e-ptolemeos.gr”.
Η νεολιθική αυτή σφυρίχτρα ήταν ένα από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα «Φως και Αρχαιότητες», που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Κοζάνης και το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΛΚΔΜ, με αφορμή τα 20 χρόνια σωστικών ανασκαφών στο χώρο των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, «πρόκειται για το αρχαιότερο μουσικό όργανο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο χρονολογείται στην αρχαιότερη ή μέση Νεολιθική περίοδο (6500-6000 π.Χ.).»
Εκτός από τη σφυρίχτρα της Ποντοκώμης έχουν βρεθεί σε σωστικές ανασκαφές στην περιοχή της “Κίτρινης Λίμνης” ή Σαριγκιόλ άλλα επτά Νεολιθικά μουσικά όργανα. Επτά οστέινοι αυλοί (φλογέρες), τρεις από αυτούς μάλιστα εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όπως δήλωσε η κ. Χονδρογιάννη. Σημείωσε δε ότι «οι 7 αυλοί που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές των Νεολιθικών οικισμών της “Κίτρινης Λίμνης” στον Κλείτο και στην Κρεμαστή Κοιλάδας, είναι από ανθρώπινο οστό και χρονολογούνται στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο ( 5.500π.Χ.-5.000π.Χ.)».
Η κ. Χονδρογιάννη τόνισε επίσης ότι «τα Νεολιθικά μουσικά όργανα που βρέθηκαν στην περιοχή της “Κίτρινης Λίμνης” βεβαιώνουν την ανάπτυξη της μουσικής τέχνης στην περιοχή ήδη από τη Νεολιθική εποχή, στο πλαίσιο τελετουργιών, και καθιστούν την περιοχή μας και γενικότερα τη Δυτική Μακεδονία έναν από τους πρωιμότερους χώρους ανάπτυξής της μουσικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»