-Σε σχέση με την αρχική εκτίμηση τα γεωλογικά προβλήματα του υπεδάφους είναι πολύ πιο σοβαρά
Σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στο έργο της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης, τουλάχιστον στο βασικό κομμάτι της εργολαβίας, που είναι το κτιριακό.
Τα γεωλογικά προβλήματα της περιοχής οικοδόμησης του πανεπιστημίου, ήταν βεβαίως γνωστά εξ’ αρχής, αλλά τελικώς αποδεικνύονται πολύ σοβαρότερα, γεγονός που έφερε πονοκέφαλο στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στην εργολήπτρια εταιρία. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι πρόκειται για «τεχνικό ζήτημα» που η αντιμετώπιση είναι εύκολη υπόθεση και η πορεία του έργου θα είναι απρόσκοπτη και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το «e-ptolemeos.gr» αποκαλύπτει σήμερα ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του εργολάβου που έγινε τον Αύγουστο 2016, ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης των δύο βασικών κτηρίων. Γίνεται φανερό ότι η καθυστέρηση είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις εκτιμήσεις των αρμοδίων το προσεχές φθινόπωρο τα κτήρια της πανεπιστημιούπολης στην ΖΕΠ θα έπρεπε να είναι ορατά. Υποτίθεται ότι τουλάχιστον στο κεντρικό κτήριο εκπαίδευσης, όπου προηγήθηκε η εκσκαφή, τον Μάρτιο του 2017 προγραμματίζονταν να αρχίσει η θεμελίωση του κτιρίου και στο τέλος του καλοκαιριού να είχε «βγει» από το έδαφος, ωστόσο δεν έγινε η θεμελίωση και δεν άρχισε η ανέγερση. Να σημειωθεί βεβαίως, ότι τα παράλληλα έργα της πανεπιστημιούπολης, όπως οδοποιία, υδραυλικά, όμβρια, αποχέτευση κ.λ.π., προχωρούν κανονικά και με γρήγορους ρυθμούς.
Ενδεικτικό της οικοδομικής αδράνειας είναι το γεγονός ότι η εργολήπτρια κοινοπραξία έχει προμηθευτεί 1.000 τόνους σίδερα που προορίζονται για τα κτήρια, αλλά τα έχει στοιβαγμένα, αφού οι οικοδομικές εργασίες δεν ξεκινούν μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών, οι οποίες θα προτείνουν και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Ενδεικτικό των προβλημάτων που δημιουργούν τα γεωλογικά φαινόμενα είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρία που μας μεταφέρθηκε, ένα φορτηγό βούλιαξε, ενώ περπατούσε πάνω σε «έγκοιλο», όταν υποχώρησε η γη.
Να σημειωθεί πως παράλληλα με τις μελέτες της Περιφέρειας, προχώρησε και η ίδια η εργολήπτρια κοινοπραξία σε κάποιες γεωτρήσεις, εξετάζοντας το φαινόμενο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Υπενθυμίζεται ότι το γεωλογικό πρόβλημα ήταν γνωστό από την αρχή, γι’ αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπόγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την εκπόνηση γεωλογικής έρευνας. Στις 22 Φεβρουαρίου 2017 το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης. Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αναφερόταν:
«Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου διαπιστώθηκε η ύπαρξη εγκοίλων στη στάθμη θεμελίωσης του Κτιριακού Συγκροτήματος Εκπαίδευσης. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσο αφορά την θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης απαιτείται λεπτομερής Γεωφυσική Έρευνα στην επιφάνεια θεμελίωσης των κτιρίων ώστε να διαπιστωθεί επαρκώς η ύπαρξη ή μη εγκοίλων».
To «e-ptolemeos.gr» απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για περισσότερες πληροφορίες, τόσο για το πόρισμα της γεωλογικής έρευνας, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά λόγω άδειας του αρμόδιου μηχανικού, μας παρέπεμψε για απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, πριν από δύο – τρεις εβδομάδες επισκέφτηκαν το εργοτάξιο της Πανεπιστημιούπολης οι υπουργοί Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Καρίτσης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο διαπίστωσαν πως …όλα βαίνουν καλώς.