Θετικοί στη φιλοξενία προσφύγων οι δήμαρχοι, οι οποίοι θα επισκεφτούν μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας τον Δ. Βίτσα
Stop στην δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων σε οργανωμένους οικισμούς που προορίζονται για τη μετεγκατάσταση σεισμοπλήκτων από το σεισμό της 13ης Μαΐου 1995 έβαλε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση επτά ολόκληρων ωρών με κύριο χαρακτηριστικό τις ανούσιες αντιπαραθέσεις, τελικά το Π.Σ. ψήφισε ομόφωνα «όχι» στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στα «Πατώματα» Γρεβενών και στον αντίστοιχο οικισμό της Νεάπολης, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι τριών και επτά οικισμών αντιστοίχως. Ενώ όμως αποφασίστηκε που δεν θα γίνουν κέντρα φιλοξενίας, δεν λήφθηκε καμία απόφαση για το που αυτά θα δημιουργηθούν. Αυτό το θέμα ίσως λυθεί σε λίγες ημέρες, καθώς αποφασίστηκε επίσκεψη στον υφυπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα του περιφερειάρχη με τους δώδεκα δημάρχους των αντίστοιχων δήμων της Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός της συνάντησης είναι να τοποθετηθούν ίδιοι οι δήμαρχοι για τον αριθμό των προσφύγων που δύνανται να φιλοξενήσουν, καθώς και τους χώρους που θα δημιουργηθούν τα κέντρα φιλοξενίας, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πόσους πρόσφυγες και μετανάστες θα στείλει σε δομές που θα δημιουργηθούν στη Δυτική Μακεδονία.
Να σημειωθεί ότι στις τοποθετήσεις τους στο σύνολό τους σχεδόν οι δήμαρχοι της περιοχής εξέφρασαν τη βούληση των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών να φιλοξενήσουν τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, αλλά σε αριθμό που κρίνουν οι ίδιοι ότι μπορούν να ανταποκριθούν και βεβαίως οι ίδιοι να υποδείξουν και τους χώρους. Ο δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος προσφέρθηκε επίσης να παραχωρήσει το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης για τη φιλοξενία 100 προσφύγων, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσει η Βουλή, καθώς η εν λόγω δομή ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε ότι επιπλέον πρέπει να υπάρξει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νεστορίου. Επίσης για τα Γρεβενά εξετάζεται και η πρόταση των ξενοδόχων της περιοχής, οι οποίοι προτείνουν να φιλοξενήσουν έναν αριθμό προσφύγων στα ξενοδοχεία τους.
Όλοι οι δήμαρχοι έθεσαν μετ’ επιτάσεως την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των δήμων για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς οι δήμοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες δαπάνες. Επίσης, τόσο οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν οι απαραίτητες δομές υγείας για την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη Δυτική Μακεδονία προβλέπονται 1.558 πρόσφυγες οι οποίοι θα διανεμηθούν αναλογικά με βάση και τα πληθυσμιακά κριτήρια. Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν κυρίως στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, ενώ εξαιρούνται οι ακριτικοί νομοί Φλώρινας και Καστοριάς για ευνόητους λόγους.