Προσωπική του πρόκληση χαρακτήρισε την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία, ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο e-ptolemeos.gr και το Ζήση Πιτσιάβα.
Στην σύντομη σημερινή του παρουσία στη Δυτική Μακεδονία, ο Υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε την Ακρινή, το εργοστάσιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, τη Νεράιδα και το Αμύνταιο και τόνισε πως η περιοχή έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να καλύψουν την “μονοκαλλιέργεια της ενέργειας”.
Παράλληλα υπογράμμισε πως στόχος είναι να μην αφεθεί κανένα κενό, χαρακτηρίζοντας τις χρονιές 2020, 2021 και 2022 ως τις πιο κρίσιμες:
“Η Δυτική Μακεδονία περνάει σε μια καινούρια εποχή, που δεν θα είναι διαφορετική, θα είναι πιο δημιουργική και χωρίς τη μονοκαλλιέργεια της ενέργειας. Θα υπάρχουν ΑΠΕ αλλά θα στηρίξουμε όσο μπορούμε τον εναλλακτικό τουρισμό, τη βιολογική γεωργία, δραστηριότητες στη βιομηχανία. Έχει όλες τις δυνατότητες η περιοχή να περάσει σε αυτή την εποχή, γιατί είναι η περιφέρεια που έχει το Νυμφαίο, τα Ροδάκινα Βελβεντού, τον Κρόκο Κοζάνης τη γουνοποιία Καστοριά. Μια σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να εξελιχθούν. Και έχουμε δύο βασικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Το ένα είναι το πρόγραμμα των 5 δις ευρώ που θα δοθούν στις λιγνιτικές περιοχές, η συντριπτική πλειοψηφία στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και από την πλευρά έχουμε και το πλαίσιο των επενδυτικών κινήτρων που θα οριστικοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την υποβολή τους, τους επόμενους μήνες από την κυβέρνηση, και τα οποία θα προσελκύσουν εδώ μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις.

Ήδη παρουσιάσαμε 16 εμβληματικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς, 11 από τις οποίες αφορούν στη Δ. Μακεδονία και θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Η μεγάλη μας φροντίδα θα είναι το ’20, 21 και 22 όπου θα είναι οι πιο κρίσιμες χρονιές για τη μετάβαση, να μην υπάρξει κενό ή ρήγμα. Μας ενδιαφέρει το πρόγραμμα των αποκαταστάσων ώστε όπως σχηματικά λέω, αυτοί που σήμερα σκάβουν αύριο να εργάζονται για την αποκατάσταση των ορυχείων.
Αυτή είναι η κατεύθυνση μας και είναι για μενα μια προσωπική πρόκληση για τη ΔΜ η αλλαγή μοντέλου για την περιοχή με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί για τη δίκαιη μετάβαση”.
Σε ότι έχει να κάνει με την πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη δημιουργία ειδικής ζώνης κινήτρων στη Δυτική Μακεδονία και για το αν είναι αισιόδοξος σε ότι έχει να κάνει με την αποδοχή της, ο Υπουργός απάντησε:
“Το επεξεργαζόμαστε, έτσι και αλλιώς υπάρχει μια κατεύθυνση από την ΕΕ για τέτοιου είδους προοπτικές σε λιγνιτικές περιοχές, εξού και υπάρχει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Θα υπάρξουν πολλά σημεία προς διαπραγμάτευση, έχουμε καλό τεχνικό επιτελείο και θα κάνουμε το καλύτερο. Όσο ενδιαφέρει εσάς στην περιοχή να γίνει δεκτή η πρότασή μας, άλλο τόσο ενδιαφέρει και εμάς”.

Ο “Π” ρώτησε τον Κωστή Χατζηδάκη για το αν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης λειτουργίας των μονάδων πέραν του 2023 και του 2028(Πτολεμαϊδα 5), με τον Υπουργό να εμφανίζεται κατηγορηματικός:
“ Όχι δεν θα αλλάξει τίποτα. Το χρονοδιάγραμμα είναι αυτό που έχουμε ανακοινώσει και θα προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο. Άλλωστε για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν μόνο περιβαλλοντικοί λόγοι αλλά και οικονομικοί γιατί ο λιγνίτης γίνεται ολοένα και ακριβότερος. Πρέπει να προχωρήσουμε με φροντίδα ιδιαίτερη για τις λιγνιτικές περιοχές και ιδιαίτερα για τη Δυτική Μακεδονία που παίζει κομβικό ρόλο”.
Τέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε την πληροφορία για έλευση του πρωθυπουργού στις 21 Σεπτεμβρίου στην περιοχή, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί κάτι:
“Στόχος είναι 21 Σεπτεμβρίου θα βρεθούμε στην περιοχή με τον πρωθυπουργό, χωρίς κάτι να έχει οριστικοποιηθεί”.
Σημείωση: Το e-ptolemeos.gr, οφείλει να ευχαριστήσει το κατάστημα “Φωλιά” στη Νεράιδα Κοζάνης, για την ευγενική παραχώρηση του χώρου όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη με τον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.