“Η η πανηγυρική εκλογή του Γιώργου Κασαπίδη θα αποτελέσει το νέο ξεκίνημα ώστε η Δυτική Μακεδονία να πάρει την θέση που της αξίζει στην Ελλάδα και την Ευρώπη”
Για τα εθνικά θέματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων στη χώρα, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο “καυτό” θέμα των Σκοπίων, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και το πολιτικό στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας στις ερχόμενες εκλογές σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον “Π”, με αφορμή την ομιλία του στην Πτολεμαΐδα, σήμερα, στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Εορδαίας:
– Τα εθνικά θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με το Μακεδονικό, να πρωταγωνιστεί. Έχετε αναφερθεί στην διαφορετική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα. Εξηγήστε μας, πόσο θα επηρεάσει η συμφωνία των Πρεσπών τη χώρα μας, τόσο εντός των τειχών όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης;
Τα εθνικά μας θέματα μετά την Μεταπολίτευση ήταν πάντα εκτός των κομματικών αντιπαραθέσεων ή συγκρούσεων. Και πάντα οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονταν με εθνική συναίνεση. Με ενιαία εθνική γραμμή. Στη μεγάλη, ασφαλώς, εικόνα των ζητημάτων και όχι στις μικρολεπτομέρειες που ασφαλώς δεν αλλοίωναν την ουσία. Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία μία κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε για ένα εθνικό ζήτημα χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Και το σημαντικότερο και σίγουρα εκ του αποτελέσματος το χειρότερο. Διαπραγματεύτηκε μυστικά. Κόντρα στην εκπεφρασμένη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Και βρέθηκε ξαφνικά όλος ο ελληνικός λαός και όλα τα κόμματα να ενημερώνονται, όχι από την επίσημη κυβέρνηση αλλά από τις συνεντεύξεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού. Από αυτές όπως θυμάστε πληροφορηθήκαμε και ότι η κυβέρνηση συζητά και την απαράδεκτη ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν». Μέχρι που να φθάσουμε στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να πληροφορηθούμε ότι με την υπογραφή αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας που αποτελεί εθνική ήττα, η κυβέρνηση «πέτυχε» ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Όλα αρνητικά. Μεταξύ άλλων.
Πρώτον, εκχώρησε –η μόνη ελληνική κυβέρνηση που το διαπραγματεύτηκε και δυστυχώς το πραγματοποίησε- στους Σκοπιανούς «μακεδονική» ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα.
Δεύτερον, δεν εξάλειψε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων αλλά τον αποθράσυνε.
Τρίτον, παραδέχθηκε «αφελώς» ότι υπάρχει στη χώρα μας «μακεδονική μειονότητα», η οποία, άκουσον-άκουσον, θα πρέπει να διδάσκεται τη «μακεδονική» γλώσσα. Ήδη έχουν εκκινήσει διαδικασίες για αναγνώριση τέτοιων συλλόγων στη Μακεδονία.
Τέταρτον, απεμπόλησε το τεράστιο διπλωματικό πλεονέκτημα που είχε η χώρα μας. Χάριν στη ορθή πολιτική επιλογή του Αλέξανδρου Παπάγου και στον πολιτικό οραματισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχουμε εισέλθει ως πλήρη και ισότιμα μέλη στο ΝΑΤΟ από το 1952 και στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες από το 1981, πρώτη χώρα από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και των Βαλκανίων.
Και τη δυνατότητα να θέτει βέτο στην εισδοχή νέων μελών τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχω αναφερθεί πολλές φορές ότι οι ιδεολογικές καταβολές ή στρεβλώσεις αν θέλετε της σημερινής κυβέρνησης την είχαν και δυστυχώς για τη χώρα την έχουν τοποθετήσει στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Η προσέγγισή τους στο συγκεκριμένο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι εθνική. Είναι διεθνιστική. Κάτι που είχε οδηγήσει σειρά τότε στελεχών της, σημερινών υπουργών να διαδηλώνουν στα Σκόπια μαζί με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία του Γκρουέφσκι υπέρ του ονόματος «Μακεδονία» σκέτο για το γειτονικό κρατίδιο. Πρώτα, βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, λέει ο λαός μας.
Από την άλλη, η δική μας Παράταξη που διαχρονικά βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας πάντα έβαζε και βάζει πάνω από το όποιο κομματικό συμφέρον το Εθνικό συμφέρον. Το Έθνος και την Πατρίδα.
– Πως προσδιορίζετε το χρονοδιάγραμμα της ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ. και της ευρω-ομάδας της κατά την εξέλιξη του;
Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον «τέως» κυβερνητικό εταίρο που σήμερα παριστάνει τον «όψιμο μακεδονομάχο». Πέρυσι, τον Ιούνιο καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που είχε ορθώς καταθέσει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν την υπερψήφιζε τότε, οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς δεν θα μπορούσαν να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ιστορία κατέγραψε ανεπιστρεπτί ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας με τη στάση του τότε έδωσε το στυλό υπογραφής της συμφωνίας. Και επειδή –όπως παρακολούθησα πριν λίγες μέρες- παρομοίασε τον εαυτό του με τον Τρότσκι του αφιερώνω μία ρήση του που όφειλε να την γνωρίζει πριν κάνει το μοιραίο λάθος για την Πατρίδα μας και τα εθνικά της δίκαια.
«Η ευθύνη γεννιέται όταν δεν λέμε εγκαίρως όχι»…
Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές η εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει τελεσιδικήσει. Το πρώτο μέρος ενός κακού και εθνικά επιζήμιου έργου έχει ολοκληρωθεί.
Το δεύτερο μέρος αργεί ακόμη. Και έχουμε ως Νέα Δημοκρατία, ως η αυριανή κυβέρνηση του τόπου τους τρόπους να το καθυστερήσουμε περισσότερο. Αλλά το απόλυτο βέτο που ήταν η ευρωπαϊκή απόφαση να μην ενταχθούν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με τη χώρα μας, με την επαίσχυντη συμφωνία το απεμπολήσαμε.
– Είναι αναστρέψιμη η Συμφωνία των Πρεσπών; Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της;
Ο ελληνικός λαός, ο κάθε λαός έχει το απόλυτο δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια. Και επειδή ως Παράταξη παρά τα όποια κατά καιρούς λάθη μας πάντα λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό γι’ αυτό άλλωστε μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια έχω την υποχρέωση να σας πω την αλήθεια. Να την γνωρίζετε όπως είναι. Χωρίς διαστρεβλώσεις ή παραποιήσεις. Ηθελημένες ή αθέλητες. Αφελείς ή δόλιες.
Από τη στιγμή που η Ελληνική Βουλή κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή καθίσταται πλέον Διεθνές Δίκαιο. Και μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιηθεί μόνο με μία άλλη Διεθνή Συμφωνία.
Σας υπενθυμίζω τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου για την αναθεώρηση ή τροποποίηση ή αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης. Μία, επίσης, Διεθνής Συνθήκη που για 100 χρόνια είναι η ασφαλιστική δικλείδα της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Αποτελεί, από την ώρα της υπογραφής της Διεθνές Δίκαιο και πρόσφατα με τροπολογία που κατέθεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία υπερψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων συναδέλφων μου αφενός καταδικάστηκε απερίφραστα η ρητορική Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφετέρου κατέστη κοινοτικό κεκτημένο.
Και δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι τότε η χώρα μας ακόμη και ως ηττημένη πέτυχε δια του Ελευθερίου Βενιζέλου να χαρακτηριστεί η μειονότητα στη Θράκη μουσουλμανική και η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη ως εθνική ελληνική μειονότητα. Απλώς φανταστείτε αν αυτό δεν ήταν έτσι ακριβώς, τι προβλήματα θα είχαν δημιουργηθεί σήμερα.
Γι’ αυτό τονίζω ότι οι Διεθνείς Συμφωνίες πρέπει να έχουν μακρόπνοη προοπτική. Και δυστυχώς για τη χώρα μας η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο είναι από τη φύση της θνησιγενής αλλά αντί να επιλύει προβλήματα δημιουργεί και άλλα σοβαρότερα.
– Ποιο ήταν το κλίμα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία για τη Βενεζουέλα, και πως κρίνετε τη στάση των κυβερνητικών Ευρωβουλευτών σε αυτή;
Η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία για τη Βενεζουέλα είναι προβληματική. Δεν μπορείς να είσαι και με τον αριστερό δικτάτορα της Βενεζουέλας Μαδούρο, (τον νέο Πινοσέτ της Λατινικής Αμερικής) και να είσαι και με τον Αλιέντε τον πρόεδρο της Χιλής που δολοφόνησε ο Πινοσέτ.
Ειλικρινώς, δεν γίνεται.
Τώρα το κλίμα για το αριστερό καθεστώς Μαδούρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ασφαλώς πολύ βαρύ. Όλοι διαβάζουμε και βλέπουμε τις καθημερινές δολοφονίες αντιφρονούντων, την ανέχεια και την πείνα ενός λαού. Μόνη λύση, και αυτό ακριβώς αναφέρει το Ψήφισμα που εγκρίθηκε με τεράστια πλειοψηφία, είναι η διενέργεια άμεσων και ελεύθερων εκλογών στη χώρα.
– Είστε πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας. Πως εξελίσσονται οι σχέσεις των δύο πλευρών; Κατά πόσο ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προσδοκίες η Τουρκία;
Η Τουρκία –αυτό το βλέπουν όλοι στην Ευρώπη- δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ένταξή της. Δεν συνάδει με τις ευρωπαικές Αρχές και Αξίες.
Δεν σέβεται το Κράτος Δικαίου, το Διεθνές Δίκαιο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα ατομικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης.
Δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών. Παραβιάζει και αμφισβητεί κατά συρροή τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα, τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των γειτονικών χωρών. Που είναι κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Και η Ευρώπη αυτό το βλέπει και το καταγράφει με σαφήνεια στις Εκθέσεις Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, καταδικάζοντας τις επιθετικές ενέργειες της. Δηλώνοντας ρητά ότι η παραβίαση ή η αμφισβήτηση δεν αφορά μονομερώς την Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τα σύνορά τους είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Όλα αυτά τα καταστήσαμε σαφή και κατηγορηματικά για μία ακόμη φορά στη Συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην οποία μετέχουν 40 Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές 40 Τούρκοι εθνικοί βουλευτές και στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στα τέλη Δεκεμβρίου στην Άγκυρα τόσο στους Τούρκους συναδέλφους μας όσο και στην τουρκική πολιτική ηγεσία.
Οι πόρτες της Ευρώπης δεν κλείνουν για την Τουρκία. Η Τουρκία και οι πράξεις της την απομακρύνουν από την Ευρώπη. Και αυτό θα καταγραφεί στην νέα έκθεση προόδου τη ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Μία Έκθεση που εν κατακλείδι θα «παγώνει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Εμείς επιθυμούμε μία ελεύθερη και δημοκρατική Τουρκία, παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας.
Αλλά η στάση της δεν μπορεί παρά να μας γεννά έναν έντονο προβληματισμό τουλάχιστον.
– Είναι για όλους ανησυχητικές, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού, θεωρείτε πως είναι τα ελληνοτουρκικά; Σχολιάστε μας το ταξίδι του στην Τουρκία.
Οι επισκέψεις και οι συναντήσεις κάθε πρωθυπουργού πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένες. Πόσω δε μάλλον όταν υπάρχουν ανοικτά θέματα.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε από όλους αποτυχημένη. Ελλιπώς προετοιμασμένη από ελληνικής πλευράς.
Επιτρέψτε μου να μην μπω σε λεπτομέρειες αλλά φοβάμαι, ότι μία ακόμη φορά το πάθημα δεν έγινε μάθημα.
– Μετά το «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου, ζούμε μια ιδιότυπη περίοδο διακυβέρνησης. Μπορεί να συνεχίσει έτσι η Κυβέρνηση, χάνοντας τη δεδηλωμένη κάθε μέρα στη Βουλή; Μπορεί ένας ανασχηματισμός να αναστρέψει το κλίμα ή πάμε σε εκλογές;
Ζούμε τις τελευταίες μέρες της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. Και κάθε μέρα που περνάει οι Θεσμοί ευτελίζονται ακόμη περισσότερο. Για πρώτη φορά με γραπτή δήλωσή τους υπάρχουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο βουλευτές που ανήκουν ουσιαστικά σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.
Αλλά ο πολιτικός τους χρόνος εξαντλείται. Αργά ή γρήγορα –με απώτατη ημερομηνία το Μάιο- η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Και η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Θα απαλείψει και θα επουλώσει τις πληγές της ιδεολογικής λαικιστικής στρέβλωσης που βιώσαμε τέσσερα χρόνια τώρα.
– Ποιο το πολιτικό στοίχημα για αυτή την εκλογική μάχη για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Σε αυτές τις εκλογές θα αναμετρηθούν η Σοβαρότητα με το Λαϊκισμό. Και κανείς από εμάς δεν έχει δικαιολογία, δεν υπάρχει πια το «δεν γνώριζα». Όλοι βιώσαμε τις αυταπάτες ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ βαρύ κόστος για όλη την ελληνική κοινωνία. Αυτός, ο λαικισμός πρέπει να σαρωθεί πολιτικά και στρατηγικά. Όχι μόνο στην Ελλάδα με τις 4 εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, Εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές αλλά και στην Ευρώπη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αλλά δεν αρκεί να νικήσουμε το λαϊκισμό σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις. Πρέπει και οφείλουμε να κερδίσουμε επιτέλους και τη μάχη των ιδεών. Μία μάχη που χάσαμε –χωρίς «να κατέβουμε στο γήπεδο»- από τη Μεταπολίτευση και μετά. Γι΄ αυτό πάντα τονίζω ότι οι οπαδοί της Παράταξής μας θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που ανήκουν σε αυτή τη μεγάλη Λαϊκή Παράταξη.
Που πιστεύει στη Δημοκρατία και στην Ελευθερία.
Που βάζει πάντα το Έθνος και την Πατρίδα πάνω από το κόμμα.
Που έχει στον πυρήνα της ιδεολογίας της την ασφάλεια των πολιτών, την ευημερία όλων των πολιτών, την Κοινωνική Δικαιοσύνη που δεν την χαρίζουμε σε καμία Αριστερά και στις ιδεοληψίες της.
– Επειδή η ΝΔ ποντάρει δυνατά στο πολιτικό στοίχημα των περιφερειακών εκλογών. Πως βλέπετε το αυτοδιοικητικό τοπίο στη Δυτική Μακεδονία; Θα ξαναγίνει ο χάρτης «μπλε»;
Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε ως υποψήφιο για Περιφερειάρχη, έναν άξιο, ικανό, σοβαρό και αγαπητό συνάδελφό μου. Έναν πραγματικό φίλο τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα. Τον Γιώργο Κασαπίδη. Είμαι βέβαιος, ότι η πανηγυρική εκλογή του θα αποτελέσει το νέο ξεκίνημα ώστε η Δυτική Μακεδονία να πάρει την θέση που της αξίζει στην Ελλάδα και την Ευρώπη.