Έχασε την υπομονή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις συνεχείς καθυστερήσεις του διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια η ΔΕΗ στη διαδικασία, και απευθύνει αυστηρό τελεσίγραφο στο υπουργείο Ενέργειας, προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή άλλη καθυστέρηση, πέραν της 30ης Ιουνίου.
Με μια ασυνήθιστα αυστηρή επιστολή προς το υπουργείο Ενέργειας, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το economistas.gr, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, ξεκαθαρίζει ότι κάνει μεν δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μια νέα παράταση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, αλλά ότι αυτή θα είναι και η τελευταία παράταση που δίδεται από τις Βρυξέλλες.
Εάν υπάρξει νέα καθυστέρηση, η Δανέζα επίτροπος καθιστά σαφές ότι θα θεωρηθεί από την Επιτροπή ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να δώσει τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή.
Όπως τονίζεται στην καταληκτική παράγραφο της επιστολής,
- «Οποιαδήποτε περαιτέρω αναβολή στη διαδικασία του διαγωνισμού για λόγους που αποδίδονται στη ΔΕΗ ή στις Ελληνικές Αρχές, συµπεριλαμβανομένης της εισαγωγής αθέμιτων ή αδιαφανών όρωνστις Συμφωνίες Πώλησης Αγοράς και/ή στην/ις συναφή/είς σύμβαση/εις, της παράβλεψης νόμιμων αιτημάτων των επενδυτών καθώς και της μη κοινοποίησης των σχετικών πληροφοριών για την οικονομική αποτίμηση των Εκχωρούμενων Εγκαταστάσεων, καθώς και μία συμπληρωματική εκτίμηση και/ή «δίκαιη» γνώμη που δεν ακολουθούν τις αρχές που ορίζονται στις παραγράφους 7 και 8 των “Δεσμεύσεων” θα έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των αντιμονοπωλιακών δεσμεύσεων που κατέστησαν δεσμευτικές με την απόφαση C(2018)2104 της Επιτροπής της 17ης Απριλίου 2018».
Όπως φαίνεται από το κείμενο της επιστολής, η επίτροπος Βεστάγκερ ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπονομευθεί από την ίδια την ΔΕΗ η διαδικασία πώλησης των μονάδων. Σε άλλα σημεία της επιστολής, η Δανέζα αξιωματούχος αποδίδει ευθέως στην ΔΕΗ την κύρια ευθύνη για την αποτυχία που καταγράφηκε στην τελευταία προσπάθεια πώλησης των μονάδων.
Η επίτροπος περιγράφει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διοίκηση της ΔΕΗ στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού και οδήγησαν στον εκτροχιασμό του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Όπως σημειώνει,
- Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 η ΔΕΗ πρότεινε νέες εκδοχές των Συμφωνιών Πώλησης – Αγοράς (ΣΠΑ), στις οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη βασικές διατάξεις που προτάθηκαν από τους επενδυτές ώστε να διευκολυνθεί η αποτίμηση των Εκχωρούμενων Εγκαταστάσεων.
- Αντ’ αυτού, η ΔΕΗ εισήγαγε ένα πρόγραμμα εθελουσίας συνταξιοδότησης με στόχο τη μείωση του κόστους του προσωπικού για τον/τους Αγοραστή/στες των Εκχωρούμενων Εγκαταστάσεων προκειμένου να εξυπηρετήσει παρόμοιο σκοπό.
- Ωστόσο, παρά το σημαντικό ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι επενδυτές καθ’ όλη τη διαδικασία, την ενεργό συμμετοχή τριών μεγάλων ομίλων και τέλος τις υποβληθείσες προσφορές από δύο από αυτούς, στις 8 Φεβρουαρίου 2019 η ΔΕΗ αποφάσισε να μην δεχθεί καμία προσφορά.
- Ειδικότερα, η ΔΕΗ απέρριψε και τις δύο προσφορές βασιζόμενη στο γεγονός ότι οι τιμές που προσέφεραν οι δύο εταιρείες ήταν σημαντικά χαμηλότερες από την αξία που αποδίδεται στις μονάδες από Εκτιμητή που ορίστηκε από τη ΔΕΗ.
- Ωστόσο, η αποτίμηση αυτή δεν φαίνεται να είναι σύμφωνη µε τις αρχές που περιέχονται στην παράγραφο 7 των «Δεσμεύσεων», ιδίως επειδή βασίζεται σε απλές υποθέσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παρόμοιες συναλλαγές όπως ορίζονται στις «Δεσμεύσεις» (σ.σ.: εν ολίγοις, δηλαδή, η ΔΕΗ ακολούθησε διαδικασία αποτίμησης που κατέληξε να «φουσκώσει» την αποτίμηση των μονάδων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολύ χαμηλότερες αποτιμήσεις τέτοιων μονάδων σε άλλες συναλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη).
Από την επιστολή συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Κομισιόν έχει την πρόθεση να ακολουθήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα, εάν και αυτή την φορά, ως τις 30 Ιουνίου, δεν έχει πωληθεί από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες το 40% της παραγωγικής της δυναμικότητας από λιγνίτη, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά.
Άλλωστε, η Επιτροπή επιμένει από το 2008 στην προσπάθειά της να δώσει τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Από τότε είχε ληφθεί η σχετική απόφαση, που ουδέποτε εφαρμόσθηκε από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Για να φθάσουμε, έντεκα χρόνια αργότερα, να συζητούμε ακόμη πώς θα προστατευθεί η επιβεβλημένη από τις Βρυξέλλες διαδικασία εκποίησης των μονάδων από τις… τρικλοποδιές που βάζει η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ.
Πηγή: economistas.gr