Όπως γραψαμε και άλλη φορά, φίλες και φίλοι αναγνώτες, στην περιοχή μας λειτουργούσε τριτάξιο Γυμνάσιο, την αναφερόμενη περίοδο, οι απόφοιτοί του, ή έπρεπε να διακόψουν τις γυμνασιακές τους σπουδές, ή να πάνε για συνέχεια στην Κοζάνη ή στο Τσοτυλι, ανάλογα με τις γεωργικές ανάγκες της οικογένειας και τις οικονομικές δυνατότητες τους.
Εκείνο που βόλευε περισσότερο, τους υποψήφιους της περιοχής μας, ήταν το 6τάξιο του Τσοτυλίου, δεδομένου ότι, όχι μόνο επειδή διέθετε οικοτροφείο και στοίχιζε φθηνότερα, αλλά, γιατί και η φήμη του για μάθηση βρίσκονταν σε υψηλό επίπεδο και όσο να είναι επηρέαζε τους φιλομαθείς γονείς και μαθητές που το προτιμούσαν με οποιεσδήποτε δικές τους
στερήσεις.
Οι οικονομικές δυνατότητες των Βλατσιωτών, της εποχής εκείνης, ήταν σε ικανοποιητικό βαθμό, θα λέγαμε, αλλά και η επιθυμία τους, για μόρφωση των παιδιών τους, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας.
Στη φώτο μας, οι (35) τριανταπέντε απόφοιτοι του 6ατάξιου Γυμνασίου ΤΣΟΤΥΛΊΟΥ, σε αναμνηστική φωτογραφία την 20η Ιουνίου 1929, στην είσοδο του Γυμνασίου τους, στο Τσοτύλι.
Ενα νούμερο εντυπωσιακό για την εποχή εκείνη, όχι όμως, για τους Βλατσιώτες που είχαν και έχουν και σήμερα, την τάση της μόρφωσης στην πρώτη γραμμή.
Δεν καταφέραμε να πληροφορηθούμε, αν υπήρχαν και άλλοι απόφοιτοι από την Κοζάνη, ή από άλλα Γυμνάσια της χώρας μας, την αναφερόμενη σχολική χρονιά.