Ο 33χρονος Λάζαρος Σεμερτζίδης εξιστορεί τη διαδρομή του προς την κορυφή και τη βράβευσή του
Οι βιολογικές του λεβάντες έδωσαν το πρώτο βραβείο στον Λάζαρο Σεμερτζίδη και τον έστειλαν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου νέου αγρότη για το 2018.Ο 33χρονος αγρότης από την Ξηρολίμνη Κοζάνης ήταν ο φετινός νικητής του «25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών», που διοργανώθηκε στο Επιχειρηματικό Πάρκο Λιβαδειάς. Αρχισε να ασχολείται με τα αρωματικά φυτά το 2012 και μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να δει τους κόπους να αναγνωρίζονται.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου | dtriantafillou@neaselida.news
«Οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία από το 1980 μέχρι το 1994. Οταν ήρθαμε στην Ελλάδα, ανοίξαμε μια καφετέρια στην Κοζάνη. Το 2010 αγοράσαμε μερικά στρέμματα όχι και τόσο εύφορης γης και δύο χρόνια αργότερα ξεκινήσαμε χωρίς πολλές προσδοκίες την καλλιέργεια λεβάντας με αφορμή την γνωριμία μας με τα μέλη ενός νεοσύστατου “Συνεταιρισμού Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών” εδώ στην Κοζάνη. Αρχίσαμε με τέσσερα στρέμματα και στη συνέχεια βάλαμε άλλα 12. Τώρα έχω 250 στρέμματα, ενώ από το 2012, που μπήκαμε στο χωράφι, μέχρι και σήμερα έχουμε επενδύσει 200.000 ευρώ», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο Λάζαρος Σεμερτζίδης.
Το πρόγραμμα της Περιφέρειας, το εξωτερικό και ο στόχος
Ο Λάζαρος θυμάται ότι στην αρχή δεν ήξερε ούτε πώς να καλλιεργήσει τη γη ούτε πώς να εμπορευθεί το προϊόν του. Με το δεύτερο κομμάτι πλέον ασχολείται η αδελφή του, Καλλιόπη, η οποία έχει αναλάβει πλήρως τη λειτουργία της εταιρείας όσον αφορά στο στάδιο της μεταποίησης των αιθέριων ελαίων σε καλλυντικά κι άλλα είδη περιποίησης.
Συνεχίζοντας να μας εξιστορεί τις ενέργειές του που τον καθιέρωσαν στον χώρο των αρωματικών φυτών, αναφέρει: «Το 2014 μπήκα σε ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας για τους νέους αγρότες κι άρχισα να ψάχνομαι πιο σωστά και παράλληλα να ταξιδεύω στο εξωτερικό για να διερευνώ τις αγορές εκεί. Άρχισα λοιπόν να εξοπλίζομαι με σύγχρονα μηχανήματα ενώ η αδελφή μου έριξε όλες της τις δυνάμεις στην προώθηση των προϊόντων. Τώρα έχω καθετοποιήσει την παραγωγή μου κι ο επόμενος στόχος είναι να αγοράσω το δικό μου αποστακτήριο για αιθέρια έλαια. Μέσα στην επόμενη τριετία θέλω να προσθέσω επιπλέον 120 στρέμματα για καλλιέργεια».
Ο νέος αγρότης πλέον δεν ασχολείται μόνο με τη λεβάντα, καθώς στην γκάμα των προϊόντων του έχουν προστεθεί άλλα τέσσερα φυτά. Πρόκειται για το τριαντάφυλλο, το μελισσόχορτο, το ελίχρυσο και το τσάι του βουνού. Με την επέκταση των καλλιεργειών έχουν αυξηθεί και οι θέσεις εργασίας, καθώς κατά τη διάρκεια της συγκομιδής απασχολεί 15 άτομα, ενώ σε μόνιμη βάση έχει τρεις βοηθούς. Ο Λάζαρος αναφέρει ότι η εταιρεία του παρουσιάζει κέρδη εδώ κι αρκετό καιρό αλλά ο ίδιος μαζί με την αδελφή του προτιμούν σε αυτή τη φάση να τα επανεπενδύουν για να γίνουν ακόμα πιο αυτόνομοι και ποιοτικοί. Τα προϊόντα εξάγονται αυτή τη στιγμή σε Γερμανία και Βουλγαρία, ενώ στο άμεσο χρονικό διάστημα θα διατίθενται και στη Γαλλία.
Οι εγχώριες προοπτικές της καλλιέργειας αρωματικών φυτών
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών», Σωτήρης Κουτσομήτρος, που μιλάει στη «Νέα Σελίδα» για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, αναφέρει η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει λαμπρό μέλλον στον συγκεκριμένο τομέα. «Ο βασικός λόγος που δώσαμε το βραβείο στον νεαρό αγρότη από την Κοζάνη είναι γιατί παρουσίασε μια ώριμη πρόταση με στοιχεία καινοτομίας, τα οποία πατούν πάνω στην ελληνική παράδοση.
Όσον αφορά τώρα σε αυτές τις καλλιέργειες και στο μέλλον τους στην Ελλάδα γενικότερα, παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον από νέους αλλά και παλιούς αγρότες, γιατί τα βότανα αναδείχθηκαν μέσα στην κρίση ως μέρος μιας γενικότερης τάσης για επιστροφή στη φύση. Βέβαια, χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες παραγωγούς χώρες όπως η Ιταλία ή η Βουλγαρία, λόγω των ιδανικών εδαφοκλιματικών συνθηκών της και της βιοποικιλότητάς της. Θα μπορούσε κάλλιστα δηλαδή να έχει μια ανταγωνιστική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά χάρη στην άριστη ποιότητα των προϊόντων της αλλά και των ανταγωνιστικών τιμών τους.
Παράλληλα ο Σωτήρης Κουτσομήτρος τονίζει ότι οι αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο αγροτικό τομέα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους και να κάνουν μια έρευνα αγοράς προκειμένου να διερευνήσουν εάν υπάρχουν κανάλια πώλησης στην Ελλάδα. «Οσο για τις δράσεις στήριξης του υπουργείου Ανάπτυξης προς αυτή την κατεύθυνση, το τελευταίο πρόγραμμα με τίτλο “Μέτρο Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών” το εκμεταλλευτήκαν ήδη 16.000 νέοι γεωργοί. Χρειάζεται όμως τα προγράμματα να εξειδικευτούν περαιτέρω, ειδικά σε ελπιδοφόρες και προσοδοφόρες καλλιέργειες όπως αυτές των αρωματικών φυτών. Περαιτέρω ενίσχυση απαιτείται και στο πρόγραμμα των γεωργικών συμβουλών, έτσι ώστε κάθε αγρότης να έχει πρόσβαση άμεση στον σύμβουλό του.
Υπάρχουν προσπάθειες ενημέρωσης και κατάρτισης των νέων αγροτών τόσο από δημόσιους φορείς όσο κι από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Το συμπέρασμα πάντως είναι πως όσοι θέλουν να γίνουν νέοι αγρότες αρπάζοντας τις παραπάνω ευκαιρίες πρέπει να καταλάβουν ότι η ύπαιθρος ακούγεται της μόδας αλλά δεν είναι έτσι και στην πραγματικότητα. Το κράτος πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής στην επαρχία, ώστε να γίνει ελκυστική στους νέους ανθρώπους οι οποίοι σκέφτονται να γίνουν αγρότες».
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 73 της «Νέας Σελίδας» το Σάββατο 27/10