Ως ιδιαίτερα σοβαρές αποτιμώνται οι επιπτώσεις από τη φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για το Δήμο Εορδαίας, όπως τονίστηκε σε εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας το βράδυ της Παρασκευής, με ερώτησή που κατέθεσε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία ζήτησε τη λήψη μέτρων για να τον περιορισμό αυτών των παράπλευρων απωλειών, τόσο αναφορικά με την επαρκή θερμική ενέργεια στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης της πόλης όσο και στο ανοιχτό ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας.
Ο δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης ανέφερε ότι κανείς από τη ΔΕΗ δεν μπορεί να πληροφορήσει μέχρι στιγμής για την ακριβή κατάσταση, ούτε για το μέγεθος της ζημίας, ούτε για το χρόνο που θα γίνει και εάν γίνει η αποκατάσταση ώστε να ξαναλειτουργήσει ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ή έστω κάποια μονάδα. Ακούγονται, πρόσθεσε, διάφορα, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ξαναλειτουργήσει η 2η μονάδα ή ότι εξετάζεται εάν θα μπορέσει να λειτουργήσει η 3η μονάδα με το κοντρόλ της δεύτερης μονάδας και ο ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ. Σημείωσε όμως ότι «ο ίδιος ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ μού είπε ότι πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει», γιατί είναι χρονοβόρα η διαδικασία αποκατάστασης ιδιαίτερα στο κοντρόλ των δύο μονάδων (3 και 4).
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι εκτός από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα επηρεαστεί και η οικονομία της περιοχής καθώς στο σταθμό απασχολούνται συμβασιούχοι εργαζόμενοι και σε εργολάβους «που ενδεχομένως θα βρεθούν στο δρόμο».
Επισήμανε ότι «θα πρέπει να παρακολουθούμε το θέμα, θα είμαστε σε επαγρύπνηση ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις απώλειες» τόσο για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης όσο και για την οικονομία της περιοχής, θέματα τα οποία θα θέσουμε στη ΔΕΗ. Πάντως αναφορικά με την τηλεθέρμανση επανέλαβε ότι εάν χρειαστεί θα καεί πετρέλαιο στον υποσταθμό της ΔΕΤΗΠ για να μην παγώσουν οι καταναλωτές σε περίπτωση παγετού.
Η φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι μεγάλο πλήγμα καθώς προξενεί σημαντικές απώλειες για το δήμο Εορδαίας, ανέφερε η Π. Βρυζίδου, επισημαίνοντας ότι οι μονάδες του σταθμού βοηθούσαν την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας σε περιόδους αιχμής. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να συζητήσει με τη ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών ενδεχομένως από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, αλλά και για την επαναλειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν πολλοί άνθρωποι χωρίς δουλειά.
Ο Δημήτρης Ζαραφίδης χαρακτήρισε «χαριστική βολή» τη φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας καθώς ο σταθμός είχε μπροστά του ένα βραχύ χρόνο λειτουργίας. Επισήμανε ότι σύσσωμο το Δ.Σ. πρέπει να είναι κοντά στους εργαζόμενους καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο να μην ξαναλειτουργήσει ο σταθμός. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να μην πέσει η λιγνιτική παραγωγή και ότι η περιοχή πρέπει να βγει μπροστά και να ζητήσει προσλήψεις επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού προσωπικού.
Η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αντωνία Χόλμπα έδειξε ως υπεύθυνες για το συμβάν στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας και την παλαιότητα του εξοπλισμού, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η κατασκευή της 5ης μονάδας της ΔΕΗ και να γίνουν προσλήψεις στη ΔΕΗ.
«Να απαιτήσουμε να λειτουργήσει και πάλι η ΑΗΣ Πτολεμαΐδας» ζήτησε ο δ.σ. Γιάννης Ασπράγκαθος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η παύση λειτουργίας του σταθμού θα σημάνει και τη μείωση των χρημάτων από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης προς το δήμο Εορδαίας.
Ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο θέμα λειτουργίας της τηλεθέρμανσης για να μην εκτροχιαστεί ο σχεδιασμός της επιχείρησης που προέβλεπε και την τηλεθέρμανση οικισμών κοντά στην πόλη της Πτολεμαΐδας.
Ο Κωνσταντίνος Ανδρεάδης σημείωσε ότι για τη λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας (Πτολεμαΐδα 5) «απαιτούνται 64 μήνες για να μπει η πρώτη τσάπα» και προέτρεψε τον δήμαρχο: «Δήμαρχε πρέπει να είσαι κάθε μέρα στην Αθήνα και να τα βρεις με τη ΔΕΗ».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ