“Μου φάνηκε καλή ιδέα. Θα ήθελα να το δοκιμάσω»: Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις της 26χρονης Ελένης, μόνιμης κατοίκου στη Φλώρινα, όταν διάβασε για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε 500 ανέργους από τη Δυτική Μακεδονία να μετακινηθούν στην Κρήτη και να εργαστούν μέχρι τον Φεβρουάριο στον δήμο Ηρακλείου στη συγκομιδή των ελιών.
Η ίδια δεν έχει ασχοληθεί ξανά με τον αγροτικό τομέα, ωστόσο δεν της φαντάζει κακή προοπτική. Μάλιστα το γεγονός της επιδότησης μετακίνησης και διαμονής βοήθησε πολύ στο να πάρει την απόφαση. Αλλωστε, η 26χρονη έχει συνηθίσει να μετακινείται προσπαθώντας να βρει δουλειά. Το καλοκαίρι εργαζόταν στην Κεντρική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στη Σκύδρα, σε εργοστάσια κομποστοπόιησης ενώ το προηγούμενο διάστημα ως καμαριέρα σε ξενοδοχεία της περιοχής. Οπως αναφέρει μιλώντας στην «Κ», οι ευκαιρίες για απασχόληση στη Φλώρινα είναι ελάχιστες και μέχρι τώρα η εργασία της βασίζεται κυρίως στα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, πρώην ΟΑΕΔ, που επιδοτούν εργοδότες να προσλάβουν άτομα.
Η νεαρή γυναίκα σκιαγραφεί μια μάλλον θλιβερή εικόνα για την απασχόληση στην περιοχή της λέγοντας πως οι περισσότεροι συνομήλικοί της είτε έχουν εγκαταλείψει την πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και έχουν φύγει στο εξωτερικό, είτε εργάζονται και αυτοί σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς σεζόν τα καλοκαίρια. «Αν βρω κάτι πιο μόνιμο, μπορεί και να μείνω στην Κρήτη. Τουλάχιστον θα αλλάξω παραστάσεις και θα γνωρίσω κόσμο», λέει.
Δύο ανάγκες
Τις ίδιες σκέψεις μοιράζονται και πολλοί άλλοι κάτοικοι της περιοχής που τελούν υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης ανέργων γεννήθηκε μέσα από την αναγκαιότητα κάλυψης δύο ταυτόχρονων αναγκών: την ανάγκη για απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία και την ανάγκη εργατικών χεριών στην Κρήτη. «Είναι η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλωρίνης, Κωνσταντίνος Σιάκος. «Στη Φλώρινα υπάρχει το θέμα της εποχικότητας. Οι κάτοικοι εργάζονται στα τυποποιητήρια στη Βέροια ή τη Νάουσα, αλλά μένουν άνεργοι τον χειμώνα. Με το πρόγραμμα αυτό τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν. Το είχαμε κάνει και πέρσι, πάλι με τη συνεργασία των εργατικών κέντρων, αλλά διαπιστώσαμε προβλήματα στην ασφαλή μετακίνηση και την αξιοπρεπή διαμονή», τόνισε ο κ. Σιάκος. Οπως είπε, με την επιδότηση που δίνει φέτος το πρόγραμμα σε αυτούς τους τομείς, πιστεύει πως μπορούν να λυθούν τα ζητήματα που είχαν προκύψει την προηγούμενη χρονιά.
«Οι ανάγκες στο ελαιομάζωμα και το σταφύλι στο Ηράκλειο είναι μεγάλες. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς ώστε να έρθουν σε επαφή με εργάτες γης. Κάναμε ανακοινώσεις και παρατηρήσαμε ότι ερχόντουσαν εργάτες και από κάποιες άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, λέγοντας πως σε συνεργασία με συναδέλφους του από τη Δυτική Μακεδονία κατάφεραν να προωθηθεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα εργασίας.
Ενα καινοτόμο πρόγραμμα
Οπως λέει ο κ. Βοργιάς μιλώντας στην «Κ», η Η Δυτική Μακεδονία παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα καθώς οι εργαζόμενοι εκεί γνωρίζουν από τον πρωτογενή τομέα και μετακινούνται ήδη σε όμορους νομούς για την συγκομιδή του ροδάκινου και άλλων αγροτικών προϊόντων. Η μετακίνηση, υπογράμμισε, θα έχει και ένα ακόμα όφελος για τους εργαζομένους καθώς παραμένοντας τον χειμώνα στην Κρήτη θα γλιτώσουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη εξαιτίας του βαρύ χειμώνα στην περιοχή.
Ικανοποιημένος από το πρόγραμμα ειναι και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. Οπως είπε, παρότι και στην Κρήτη τα ελαιόδενδρα υπέστησαν τεράστιες ζημιές με μείωση της παραγωγής που άγγιξε το 80%, οι ανάγκες τόσο στις ελιές όσο και στα σταφύλια είναι ακόμα πάρα πολύ μεγάλες. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως για τον πρωτογενή τομέα η Κρήτη θέλει 3000 εργατικά χέρια.
Ο κ. Ιερωνυμάκης πρόσθεσε πως και αυτή η δουλειά χρειάζεται εξειδίκευση, ωστόσο αν κάποιος γνωρίζει τη γλωσσα και έχει όρεξη μπορεί να την μάθει γρήγορα. «Eμεις ζητούσαμε χρόνια τώρα επίδομα εργασίας και όχι ανεργίας. Αυτό είναι πρωτόγνωρο που συνέβη».
Ανάμικτα συναισθήματα
«Κάθε δουλειά είναι εύκολη όταν έχεις εργασία και μπορείς να δουλέψεις» σχολιάζει ο Μεντί Σελιμάνι, που εργάζεται ως μάστορας τα τελευταία 32 χρόνια στην Φλώρινα. Πλέον τον χειμώνα είναι λίγες οι δουλειές στην περιοχή και γι’ αυτό θα κάνει κι αυτός αίτηση για να δουλέψει στην Κρήτη. Στις ελιές έχει ξαναδουλέψει μαζί με τον αδερφό του 2004 και όπως λέει ξέρει τι να κάνει. Τώρα προσθέτει τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα.
Στεναχωριέμαι που πρέπει να πάω τόσο μακριά για να δουλέψω και να τα αφήσω όλα πίσω.
Παρότι και ο Αλέξανδρος Δαμούσης είχε αρχικά ζητήσει να ενημερωθεί για το πρόγραμμα, όσο περνούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο διστακτικός. «Πρέπει δηλαδή να φτάσω μέχρι την Κρήτη για να βρω δουλειά» αναρωτήθηκε. Δέχθηκε να μιλήσει, όπως είπε, για να υπογραμμίσει την ανάγκη να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας στην περιοχή καθώς και ο ίδιος όπως και 26χρονη Ελένη είπε πως αλλάζει δουλειές ανάλογα με τα προγράμματα επιδότησης για εργοδότες που βγάζει κάθε φορά η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης. «Στις ελιές δεν έχω ξαναδουλέψει έχω όμως δουλέψει στο χωράφι. Το πρόγραμμα βοηθάει και στη μετακίνησή και στην διαμονή, απλά στεναχωριέμαι που πρέπει να πάω τόσο μακριά για να δουλέψω και να τα αφήσω όλα πίσω».
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ