Η ΔΕΗ ενισχύει τη διεθνή της παρουσία με φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και με σαφή προσανατολισμό στην εξωστρέφεια. Όπως αποκαλύπτει η Ημερησία, το στρατηγικό πλάνο της περιόδου 2025–2027 προβλέπει την επέκταση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, με έμφαση σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κροατία.
Τα νούμερα της ανάπτυξης
Η Διοίκηση του Γιώργου Στάσση έχει θέσει ως στόχο την προσθήκη 6,3GW νέας εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ έως το 2027. Από αυτά, σχεδόν το 50% (3GW) θα αναπτυχθεί στο εξωτερικό, με τη Ρουμανία να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο λόγω της ήδη ισχυρής παρουσίας που εξασφαλίστηκε μέσω της εξαγοράς της Enel Romania.
Σήμερα, η ΔΕΗ διαθέτει συνολικά 5,5GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, με την πλειοψηφία (4,1GW) να βρίσκεται στην Ελλάδα. Στόχος είναι το 2027 η ισχύς αυτή να φτάσει τα 11,8GW, με περισσότερα από τα μισά νέα έργα να αναπτύσσονται εκτός συνόρων.
Έμφαση σε Ιταλία και Ρουμανία
Στην Ιταλία, δύο νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 32MW τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία, καλύπτοντας ενεργειακές ανάγκες 15.000 νοικοκυριών. Παράλληλα, η χώρα αποτελεί βασικό κόμβο για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης, με υψηλές τιμές ενέργειας που προσελκύουν επενδύσεις.
Στη Ρουμανία, η ΔΕΗ κατέχει ήδη 1,499GW έργων σε λειτουργία ή σε εξέλιξη, ενώ το στρατηγικό πλάνο προβλέπει πενταπλασιασμό της παραγωγής από ΑΠΕ, από 1TWh το 2023 σε 5TWh έως το 2027. Η πρόσφατη εξαγορά 629MW από την Evryo Group ενισχύει το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που περιλαμβάνει αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Το στρατηγικό πλάνο
Σύμφωνα με την Ημερησία, η ΔΕΗ σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, εκμεταλλευόμενη τις διαφορές τιμών ενέργειας μεταξύ των χωρών για τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας. Παράλληλα, προωθεί την κατασκευή νέων μονάδων, ενώ εξετάζει εξαγορές και συνέργειες, κυρίως στον τομέα των αιολικών.
«Με ξεκάθαρο όραμα και στρατηγική, δημιουργούμε τον ηγέτη της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Γιώργος Στάσσης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της ΔΕΗ να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης στην περιοχή.
Η στρατηγική διαφοροποίησης τόσο γεωγραφικά όσο και τεχνολογικά ενισχύει τη θέση της ΔΕΗ ως καθετοποιημένου ενεργειακού κολοσσού, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διασπορά κινδύνου σε μια αγορά υψηλής μεταβλητότητας.