Ούτε μια ούτε δύο ούτε τρεις αλλά έξι απόπειρες εξαπάτησης σε βάρος ηλικιωμένων, σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο (2 Δεκεμβρίου), στην Πτολεμαΐδα και στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας.
Συγκεκριμένα μέσα σε τρεις μόλις ώρες, από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ. του Σαββάτου, μέλη σπείρας που έβαλε στο στόχαστρο την περιοχή, παριστάνοντας τους αστυνομικούς επιχείρησαν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από ηλικιωμένους, για να σώσουν δήθεν συγγενικό τους πρόσωπο από φυλάκιση επειδή τάχα τραυμάτισε σοβαρά κάποιο πρόσωπο σε τροχαίο ατύχημα.
Τα μέλη της σπείρας αυτής, τηλεφώνησαν για την ακρίβεια σε έξι σπίτια ηλικιωμένων μονάχα το Σάββατο, και δηλώνοντας αστυνομικοί είπαν πως το παιδί τους προξένησε σοβαρό τροχαίο και κινδυνεύει με φυλάκιση και ζήτησαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να κουκουλωθεί το αδίκημα. Για να γίνουν μάλιστα πιστευτοί, την ώρα της τηλεφωνικής συνομιλίας ακουγόταν στο βάθος μια φωνή που φώναζε βραχνά «μαμά» ή «μπαμπά» -ανάλογα με το ποιος ήταν το υποψήφιο θύμα.
Το ευτύχημα ήταν ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ενημερώνεται για τον τρόπο δράσης τέτοιων συμμοριών και να είναι πλέον λίγο υποψιασμένος. Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», δεν είχαμε το Σάββατο κάποιο τετελεσμένο κρούσμα. Σε μία μόνο περίπτωση κλείστηκε ραντεβού για να παραδοθούν τα χρήματα που απαιτούσε η σπείρα. Την τελευταία ωστόσο στιγμή το υποψήφιο θύμα ψυλιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς στο ραντεβού θα ερχόταν άντρας “αστυνομικός” και όχι γυναίκα, οπότε ενώ είχε παραδώσει τα χρήματα στα χέρια της υποτιθέμενης αστυνομικού που είχε πάει να τα παραλάβει, κατάφερε και τα άρπαξε πίσω.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κύκλωμα απατεώνων έχει περικυκλώσει την περιοχή. Χρόνια τώρα διάφοροι επιτήδειοι αποσπούν σεβαστά χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους ηλικιωμένους, επικαλούμενοι ότι έφεραν τα λάδια ή τα λάστιχα αυτοκινήτου που παρήγγειλε δήθεν ο γιος τους ή υποστηρίζουν ότι τούς έστειλε το παιδί τους να τους επιστρέψουν τα δανεικά που τους χρωστά. Τα τελευταία χρόνια το πιο επικρατέστερο σενάριο της εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου είναι αυτό του δήθεν αστυνομικού, που υποτίθεται πως με την καταβολή ενός σημαντικού χρηματικού ποσού θα φροντίσει να σώσει το συγγενικό τους πρόσωπο από τη φυλακή.