Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των εθελοντριών για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο δημοτικό κυνοκομείο του Δήμου Εορδαίας, που βρίσκεται έξω από την πόλη της Πτολεμαΐδας, στο οποίο φιλοξενούνται επί μακρόν 250 ζώα. Κι αυτό, παρά τις διακηρύξεις ότι έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα των εθελοντριών για παρεμβάσεις που έχουν ζητήσει να γίνουν στο κυνοκομείο.
Μπορεί λοιπόν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας – κατά τη συζήτηση μετεγκατάστασης του καταυλισμού των Ρομά Πτολεμαΐδας, σε δημοτική έκταση κοντά στο δημοτικό κυνοκομείο, ο Δήμαρχος να απέκρουσε τις κατηγορίες των εθελοντριών ότι η δημοτική αρχή έχει παρατήσει τη λειτουργία του στο έλεος του Θεού και των εθελοντριών, λέγοντας πως «όσα ζήτησαν οι εθελόντριες έχουν γίνει», ωστόσο οι διαμαρτυρίες των εθελοντριών συνεχίζονται. Εξακολουθούν να καταλογίζουν «αδιαφορία στη δημοτική αρχή για τη λειτουργία του κυνοκομείου», κατηγορώντας τους αρμοδίους -και δη τον αρμόδιο αντιδήμαρχο- ότι «δεν έρχονται καν να δουν τι γίνεται.».
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» μια από τις τέσσερις εθελόντριες που φροντίζουν από το 2011 τα ζώα του κυνοκομείου, η κ. Ζωή Βαμβακά: «Δεν είναι καν εξασφαλισμένη η ύδρευση, αφού συχνά δεν υπάρχει νερό γιατί ποτίζει ο κόσμος τα χωράφια του.» Γι’ αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, έχουν εγκατασταθεί δεξαμενές συγκέντρωσης νερού ώστε να μπορούν να καθαρίζουν τα κλουβιά των ζώων. Αν και όπως σημείωσε, «το τελευταίο διάστημα –ίσως και λόγω βροχών- το θέμα έχει λυθεί, είναι ελάχιστες οι ώρες που μπορεί να μην έχει νερό.»
«Το σοβαρότερο πρόβλημα ωστόσο είναι οι αποχετεύσεις», τόνισε. «Οι σωλήνες είναι μικροί και δεν μπορούν να φύγουν τα νερά και πέφτουν τρίχες στα αυλάκια που βρίσκονται έξω από τα κλουβιά και το νερό λιμνάζει και γεμίζει σκουλήκια και τα σκουλήκια μπαίνουν μέσα στα δοχεία που τρώνε τα ζώα. Έχουμε δύο βόθρους και είναι γεμάτοι και οι δύο, έχει γίνει ένα έλος εκεί πέρα.» Πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα- μετά τη διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο, άρχισαν να έρχονται κάποιοι υπάλληλοι του Δήμου και να γίνονται κάποιες παρεμβάσεις. Πριν λίγες μόλις μέρες ήρθε το αποφρακτικό και ξεβούλωσε κάποια και πέρασαν σχάρες σε κάποια αυλάκια, αλλά σε δύο κτήρια δεν μπόρεσαν να τις περάσουν γιατί είναι έλος.» Υπογράμμισε όμως ότι «περιμένουμε να δούμε να γίνονται περισσότερες και πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις, γιατί είναι κρίμα να ζουν 250 ζώα σε τέτοιες συνθήκες. Φωνάζουμε για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες, να διευκολυνθεί και το δικό μας έργο, που παρέχεται σε καθαρά εθελοντική βάση, αλλά και για να μπορέσει να πάρει άδεια λειτουργίας το κυνοκομείο.»
Στο ερώτημα αν υπάρχει επαρκής τροφή για τα ζώα, η απάντηση ήταν η εξής: «Στο μόνο που είναι συνεπής ο δήμος είναι στο να πηγαίνει τροφές για τα ζώα στο κυνοκομείο, ενώ τις μέρες αυτές ήρθαν και φάρμακα για τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση των ζώων.»
Η κ. Βαμβακά μετέφερε επίσης το παράπονο του Φιλοζωικού Σωματείου Πτολεμαΐδας για το γεγονός ότι «το κυνοκομείο είναι υπερπλήρες, καθώς υπάρχουν διπλάσια από τα προβλεπόμενα ζώα» και κάλεσε τον κόσμο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της διήμερης εθελοντικής υιοθεσίας (σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 5 Αυγούστου), λέγοντας: «Είναι κρίμα να μένουν φυλακισμένα για χρόνια τόσα ζώα, ενώ ο νόμος λέει ότι αφού εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν και τσιπαριστούν, πρέπει να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Δυστύχημα είναι και ότι κάθε φορά που φωνάζει ο κόσμος για τα αδέσποτα ο Δήμος τα μαζεύει και τα πάει στην ΑΕΒΑΛ, σε ένα ακατάλληλο χώρο. Είχε γίνει πέρσι ένας χώρος, τον κλείσανε με τολ αλλά τα άτομα που τα φρόντιζαν έφυγαν και δεν πήγαινε κανένας και άρχισαν τα ζώα να φαγώνονται μεταξύ τους. Βρέθηκε κατάλληλος χώρος, τον καθάρισαν, αλλά μάθαμε μετά ότι ο Δήμος τον νοίκιασε σε μια εταιρεία.»