Για το νέο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα εγκατάστασης αντλιών θερμότητας στη Δυτική Μακεδονία μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή του True Story Radio «Ζουν Ανάμεσά μας», ο Αντώνης Πιστοφίδης της «Πιστοφίδης Κατασκευαστική».
Ο ίδιος περιέγραψε τους ευνοϊκούς όρους του προγράμματος, αναφέρθηκε στη μεγάλη ζήτηση που αναμένεται να έχει, ενώ τόνισε πως οι πολίτες που θα απευθυνθούν στην «Πιστοφίδης Κατασκευαστική» θα κάνουν δωρεάν την αίτησή τους.
διαβάστε σχετικά: 12,135 εκ. ευρώ στη Δ. Μακεδονία για αντλίες θερμότητας – Βγήκε η πρόσκληση του προγράμματος
Ειδικότερα, ο κ. Πιστοφίδης σημείωσε πως βρίσκονται εν αναμονή ώστε να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα αντλιών θερμότητας στη Δυτική Μακεδονία. «Είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, κάτι που προκύπτει τόσο από τα τηλεφωνήματα του κόσμου στην εταιρεία, όσο και από συζητήσεις με συναδέλφους», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας για την επιτυχία που θα έχει το πρόγραμμα.
Βασικός λόγος της επιτυχίας αυτή, όπως ξεκαθάρισε, είναι οι υψηλότατες επιδοτήσεις. Καθώς, για χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα παρέχεται επιδότηση 100%, για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ η επιδότηση είναι 90% και για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, η επιδότηση είναι στο 65%. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, παροχή ζεστού νερού και θερμομόνωση στα νοικοκυριά, ενώ προαιρετικά επιδοτεί με 20% την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Από μόνη της, όμως, μια αντλία θερμότητας δεν δίνει τη λύση, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Πιστοφίδης, μια αντλία θερμότητας χωρίς ένα καλά προστατευμένο σπίτι δεν θα φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. «Το πακέτο όντας δελεαστικότατο, αξίζει να γίνει όλο, για να γίνει ένα σπίτι λειτουργικό, οικονομικό και όσο γίνεται, παθητικό», σημείωσε.
Το δεδομένο είναι, πάντως, ότι εξαιρετικά μεγάλος αριθμός σπιτιών στη Δυτική Μακεδονία θωρακίστηκε ενεργειακά το τελευταίο διάστημα, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται εργασίες θερμοπρόσοψης. Αυτό γίνεται γιατί, όπως τονίζει ο ίδιος, το «Εξοικονομώ ‘25» είχε ευνοϊκότατες ρυθμίσεις για την περιοχή, με αποτέλεσμα τα συνεργεία να δουλεύουν ασταμάτητα.
Κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας
Πλέον έχει μπει στην κουλτούρα μας το παθητικό σπίτι, μέσα από τα προγράμματα επιδότησης, καθώς χωρίς αυτά, σύμφωνα με τον κ. Πιστοφίδη, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μικρό για να κάνει κάποιος το σπίτι του. «Το νέο πρόγραμμα για τη Δ. Μακεδονία αξίζει. Εκτός από ότι είναι πολύ μεγάλη η επιδότηση, θεωρώ ότι θα είναι εύκολο. Στις 28/9 ανοίγει η πλατφόρμα και θα διαρκέσει δύο μήνες. Μπορούν να μπουν οι περιοχές που δεν έχουν ήδη φυσικό αέριο ή τηλεθέρμανση (αναμένονται διευκρινήσεις», είπε επίσης.
Οικονομικό όφελος
Εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν 1.000-1.200 σπίτια στη Δυτική Μακεδονία. Όπως εξηγεί ο κ. Πιστοφίδης: Για ένα σπίτι 100 τ.μ. στο οποίο θα γίνει μόνωση και θα μπει αντλία, ο μέγιστος προϋπολογισμός θα φτάσει στις 16.000 ευρώ. Με 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ο πολίτης θα δώσει 800 ευρώ από την τσέπη του. Άρα το πρόγραμμα αξίζει, καθώς με πολύ λίγα χρήματα ο ενδιαφερόμενος θα αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του.
Για τη διασύνδεση, ουσιαστικά απομονώνεται ο λέβητας πετρελαίου ή πέλλετ για να γίνει η σύνδεση με το σύστημα εσωτερικό θέρμανσης με αντλία θερμότητας
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, ο κ. Πιστοφίδης κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να είναι έτοιμοι για την υποβολή της αίτησης.
Η «Πιστοφίδης κατασκευαστική» για τη Δ. Μακεδονία υποβάλλει δωρεάν την αίτηση σε κάθε ενδιαφερόμενο για ένταξη στο πρόγραμμα. Ενώ όποιος κάνει και θερμοπρόσοψη, πληρώνει το πιστοποιητικό ενεργειακής επάρκειας, κόστος το οποίο επιδοτείται στο 100% από το πρόγραμμα.






























