Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων στο Δήμο Αμυνταίου, εξέφρασε ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά κορωνοϊού, δια ζώσης, το απόγευμα της Τρίτης, παρουσία τοπικών φορέων. Το μεταναστευτικό μπήκε στην ατζέντα της συζήτησης μετά την έκτακτη λαϊκή συνέλευση κατοίκων στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, την περασμένη Κυριακή, συνέχεια των πληροφοριών ότι μετανάστες (ή πρόσφυγες, χωρίς να γνωρίζει κανείς εθνικότητα), επρόκειτο να φιλοξενηθούν σε ξενώνα της περιοχής.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση το «παρών» έδωσαν τόσο ο βουλευτής Ν.Δ Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Κιοσές, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, Γιάννης Στρατάκης και Γιάννης Λιάσης, καθώς και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.
Να μην αναπτυχθούν ζητήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού ζήτησε ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, εκφράζοντας, ωστόσο ανησυχία και προβληματισμό να λαμβάνονται πρωτοβουλίες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, σε μια περίοδο που σύμφωνα με τον ίδιο «η Δυτική Μακεδονία και ο δήμος λόγω απολιγνιτοποίησης, έχει πρόβλημα για το πώς θα θρέψει τους μόνιμους κατοίκους, λόγω συρρίκνωσης του πλούτου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στα «συγκρουσιακά φαινόμενα» που προκύπτουν συχνά σε τοπικές κοινωνίες από την παρουσία μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων, ενώ θέλησε να δώσει και μια ανθρωπιστική διάσταση στο θέμα, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην επιταγή της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών», τονίζοντας πως πρέπει να συνδράμει η κοινωνία, ανάλογα με τις δυνατότητές της, δείχνοντας αλληλεγγύη σε ασυνόδευτα παιδιά και οικογένειες από εμπόλεμες περιοχές (πρόταση, ωστόσο, που δεν συμπεριελήφθη στο τελικό ψήφισμα).
«Θέλουμε να ερωτηθούμε για το πώς θα μπορέσουμε να συνδράμουμε στον ανθρώπινο πόνο, αλλά είμαστε αντίθετοι στην τυχαία έλευση ανθρώπων που χωρίς να ερωτηθούμε, έρχονται να φιλοξενηθούν σε τοπική μας κοινότητα. Ανάλογη απόφαση είχε πάρει το Δ.Σ. το ‘18 για την έλευση προσφύγων -μεταναστών και σε άλλη τοπική μας κοινότητα και στο μέλλον αυτό μπορεί να γίνει και σε άλλη τοπική μας κοινότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, αντιπροσωπευτικά και τοποθετήθηκαν, οι πρόεδροι τριών ΤΚ της περιοχής, του Λιμνοχωρίου, Αετού, Βαλτονέρων κ.κ. Ταμήλιας, Γκιουλέκας, Μελισσανίδης.
Την αντίθεσή του στην φιλοξενία μεταναστών – προσφύγων στο χωριό του Αετού, μετέφερε, μάλιστα, ο πρόεδρος της κοινότητας Αετού, λέγοντας πως οι φήμες για φιλοξενία μεταναστών έφτασαν και στον Αετό πριν το Λιμνοχώρι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Βαλτονέρων, που βρίσκεται στα 2 χλμ από το Λιμνοχώρι, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση της κοινότητας, αλλά και με εξουσιοδότηση, όλων των προέδρων, στην οποιαδήποτε φιλοξενία μεταναστών.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Γ. Κιοσές, τόνισε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός και ξενοφοβία, θυμίζοντας την ιστορία της φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή, πόσες φορές θίχτηκε το θέμα και ποια ήταν η θέση για τη φιλοξενία μεταναστών τότε και ποια είναι σήμερα. Για το εν λόγω θέμα, τόνισε πως είναι καθαρά υπόθεση του ΔΟΜ και η Ελληνική κυβέρνηση ενημερώνεται. Αναφέρθηκε στη φιλοξενία μεταναστών στις Πρέσπες και σε άλλες περιοχές, ενώ έθιξε και το θέμα της απολιγνιτοποίησης που πλήττει το Αμύνταιο πρώτα, καταλήγοντας πως: «Όποια και αν είναι η θέση του ΔΣ συντάσσομαι και ταυτίζομαι, με απόλυτο σεβασμό στην τοπική κοινωνία».
«Στον δήμο Αμυνταίου δεν μπορούμε να πάμε άλλους μετανάστες, όσοι πήγαν πήγαν», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, τονίζοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην δεχθεί νέους μετανάστες – πρόσφυγες, λέγοντας επίσης ότι η χώρα «κληρονόμησε» την κατάσταση με το μεταναστευτικό.
«Να βρούμε τους τρόπους να πείσουμε την κυβέρνηση και αυτή να πιέσει όσο μπορεί τον ΔΟΜ να μας ικανοποιήσει. Μεγάλο επιχείρημά μας είναι η τραγική κατάσταση που δημιουργείται λόγω της μεταλιγνιτικής περιόδου, ειδικά για το Αμύνταιο που πρώτο υφίσταται τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην περιοχή μας λόγω μεταλιγνιτικής περιόδου, ειδικά στο Αμύνταιο αντί να συζητάμε ποια έργα θα γίνουν, δεν μπορούμε να δεχθούμε μετανάστες ή πρόσφυγες, προσέθεσε ο βουλευτής.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μπιτάκης τόνισε πως υπάρχει ταύτιση απόψεων διαβάζοντας το ψήφισμα, το οποίο έκανε αναφορά στη μεταλιγνιτική περίοδο, εκφράζοντας αντίθεση στη μεταφορά και φιλοξενία μεταναστών στο Δήμο Αμυνταίου, καταλήγοντας πως «το ΔΣ εκφράζει στην αντίθεσή του στη μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση μεταναστών σε ξενοδοχειακές μονάδες του δήμου Αμυνταίου».
(η φωτογραφία από εδώ)