Την αντίθεσή και την ταυτόχρονη ανησυχία τους εκφράζουν μηχανικοί του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με την Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την τροποποίηση των προσόντων και τις κατηγορίες εγγραφής των ενεργειακών επιθεωρητών.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις για να ενταχθεί ένας ενεργειακός επιθεωρητής στη Β’ Τάξη και να έχει δικαίωμα επιθεώρησης σε μεγάλα κτίρια (δημόσια, σχολεία, δομές υγείας, επιχειρήσεις, κ.λπ.) άνω των 250 τ.μ., απαιτείται να έχει εκδώσει πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) για τουλάχιστον 40.000 τ.μ. συνολικά, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται από μηχανικούς της Δυτικής Μακεδονίας ως υπερβολικά υψηλό και ανέφικτο όριο εμπειρίας.
«Το νέο όριο των 40.000 τ.μ. για ένταξη στη Β’ Τάξη είναι αποκομμένο από την επαγγελματική πραγματικότητα της πλειονότητας των μηχανικών, ειδικά σε περιφερειακές και νησιωτικές περιοχές», τονίζουν σε από κοινού επιστολή οι παρατάξεις του ΤΕΕ «Δυναμικό ΤΕΕ» και «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών», επισημαίνοντας ιδιαίτερα της συνθήκες ύφεσης στην περιοχή της απολιγνιτοποίησης που βιώνει φαινόμενα μείωσης του πληθυσμού.
Με βάση τα νέα όρια ένα μέσος επιθεωρητής θα πρέπει να εκδίδει 30–50 ΠΕΑ ετησίως, τα περισσότερα κατοικίες περίπου 100 τ.μ. ώστε να φτάσει τα 40.000 τ.μ.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται πάνω από 10 χρόνια συνεχούς, αδιάλειπτης εργασίας για να συγκεντρώσει τα εν λόγω τετραγωνικά, με αποτέλεσμα να αποκλείεται από τη Β’ Τάξη το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων.
Στη Δυτική Μακεδονία (250+ ενεργοί επιθεωρητές), λιγότεροι από το 15% πλησιάζουν το απαιτούμενο όριο με τους περισσότερους να προβλέπεται πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να το συμπληρώσουν.
Οι μηχανικοί κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ κυρίως των αστικών κέντρων, αποκλεισμό από μεγάλα δημόσια έργα και μεγάλες ανισότητες.
Παράλληλα γίνεται λόγος για απόφαση που ελήφθη χωρίς διαβούλευση με το ΤΕΕ και ζητείται μείωση του ορίου σε ρεαλιστικά επίπεδα, εισαγωγή «περιφερειακού συντελεστή», ώστε επιθεωρητές από πόλεις όπως η Πτολεμαΐδα και η Φλώρινα να μην εξισώνονται με επαγγελματίες από τη Γλυφάδα ή το Μαρούσι, καθώς και θέσπιση μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία να παραμείνουν ενεργοί όλοι οι επιθεωρητές που κατείχαν δικαίωμα Β’ ή Γ’ Τάξης πριν την ισχύ της απόφασης, χωρίς να χάνουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
«Ζητούμε την άμεση παύση της ισχύος της ΥΑ , την αναθεώρησή της και την εκκίνηση ουσιαστικής διαβούλευσης με το ΤΕΕ και τα Περιφερειακά Τμήματα, με στόχο τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών», καταλήγει η ανακοίνωση.