Την έντονη αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου/ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, προξένησε η απενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος κατάθεσης νέων αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εμφάνισε εξάντληση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία σε λίγες μόνο ώρες. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «κλείδωσε» και οι μόνες αιτήσεις που θα γίνονται δεκτές από εδώ και πέρα θα καταχωρούνται ως επιλαχούσες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η απενεργοποίηση δημιουργίας νέων αιτήσεων για το εν λόγω πρόγραμμα για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και Στερεάς Ελλάδα και Πελοποννήσου, έγινε διότι δεσμεύτηκε το σύνολο των προς διάθεση πόρων, μετά και την απόφαση για διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού.
Ο αριθμός των νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίας που οριστικοποίησαν την αίτηση για χρηματοδότηση ανέρχονται σε 1686, ενώ σε 425 ανέρχονται οι επιπλέον εγγεγραμμένοι στο σύστημα υποβολής αίτησης για το εν λόγω πρόγραμμα.
«Πρέπει να ξανανοίξει η πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων για τη Δυτική Μακεδονία και να αυξηθούν σημαντικά οι πόροι», δήλωσε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης, στο «e-ptolemeos.gr». Υπογράμμισε μάλιστα ότι εκτός από την ιδιαίτερα μικρή χρηματοδότηση της τάξης των 6.662.055,58 ευρώ, «η όλη ιστορία δεν προετοιμάστηκε καλά σε κεντρικό επίπεδο, όπως αποδείχθηκε, και γι’ αυτό το ΤΕΕ έχει κάνει ως σήμερα τέσσερις παρεμβάσεις». Εξήγησε δε ότι το αίτημα για άνοιγμα εκ νέου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πρέπει να γίνει «για λόγους ισονομίας σε σχέση με άλλες περιφέρειες, για να έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι της περιφέρειάς μας στη δυνατότητα χρηματοδότησης –άσχετα εάν κοπούν ή όχι, αλλά και για να έχουμε πραγματική εικόνα για το πόσα είναι τα ενδιαφερόμενα νοικοκυριά από τη Δυτική Μακεδονία για ένταξη στο πρόγραμμα». Πόσο μάλλον, που όπως τόνισε, «το ΥΠΕΝ δεν έλαβε υπόψιν τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία και τις ανάγκες για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μιας περιφέρειας που στο σύνολο της, κατατάσσεται στη δυσμενέστερη κλιματική ζώνη Δ.