Στη Βιβλιοθήκη του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας φιλοξενείται η νέα ατομική έκθεση της Τούλας Χαριτίδου, η δέκατη στη δημιουργική της πορεία. Παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως στα εγκαίνια θα μιλούσε ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Μιχάλης Πιτένης, η παρουσία του τελικά δεν κατέστη δυνατή λόγω ασθένειας. Η έκθεση, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε κανονικά, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού.
Η Χαριτίδου εξηγεί πως η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μια σύνθεση έργων της τελευταίας δεκαετίας, με κεντρικό άξονα τη γυναικεία μορφή. «Το θέμα μου είναι οι γυναίκες», αναφέρει, σημειώνοντας ότι στα έργα της αποτυπώνει κυρίως το εσωτερικό βίωμα: χαρά, πόνο, μοναξιά, κούραση, αλλά και την καθημερινή, συχνά σιωπηλή δύναμη. Όπως λέει χαρακτηριστικά, κάθε γυναίκα μπορεί να δει σε κάποιο από τα πορτρέτα της μια εκδοχή του εαυτού της.
Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχουν και τα έργα πάνω σε παλιά ξύλα – ένα υλικό που συνδέεται για την ίδια με μνήμες και τόπους που δεν υπάρχουν πια, όπως η παλιά Χαραυγή. «Εκεί ξεκίνησα να ζωγραφίζω παλιά ξύλα και γυναίκες», αναφέρει, τονίζοντας πως η διαδικασία αυτή λειτουργεί για εκείνη ως τρόπος να δώσει νέα ζωή σε κάτι που έχει χαθεί.
Ανάμεσα στα εκθέματα, ιδιαίτερη προσοχή συγκεντρώνει η «Πόντια γυναίκα», ένα έργο που η εικαστικός δώρισε στον Σύλλογο. Η ίδια εξηγεί ότι δεν πρόκειται για αυθεντικό δικό της θέμα αλλά για μια μορφή που απέδωσε με τον προσωπικό της τρόπο, τοποθετώντας το έργο σε περίοπτη θέση ως ένδειξη τιμής και σύνδεσης με την ποντιακή παράδοση. «Την έχουμε σε περίοπτη θέση γιατί είναι γυναίκα», λέει, σημειώνοντας πως ανήκει στον θεματικό πυρήνα της έκθεσης.
Η Χαριτίδου εκφράζει τη χαρά της που παρουσιάζει τη δουλειά της στη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου – έναν χώρο που χαρακτηρίζει «πολύ δικό της» και ο οποίος, μέσα στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, προσφέρει μια ιδιαίτερη αισθητική στο κοινό. Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την PougaridisMedia για τη στήριξη ως χορηγός επικοινωνίας.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 19 Δεκεμβρίου, καθημερινά 18:00 – 21:00, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.































































