Όπως διαβάζουμε και πληροφορούμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανοίγουν σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο τα γραφεία των υποψηφίων βουλευτών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Γραφεία φρεσκοβαμμένα, επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα, με πινακίδες σε μπλε, κόκκινο ή πράσινο φόντο όπου κάτω απ’ το σήμα του κόμματος αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και η ηλεκτρονική τους διεύθυνση.
Ως εδώ όλα καλά, αλλά υπάρχει κάτι σημαντικό που λείπει. Το σημαντικότερο ίσως. Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρουν αυτά τα γραφεία!
***
Παράλειψη σοβαρή την οποία εντοπίζουμε σε όλα τα γραφεία που άνοιξαν μέχρι τώρα και είμαστε σίγουροι πως θα εντοπιστεί και στα υπόλοιπα που θ’ ανοίξουν.
Δηλαδή, λείπει μια πινακίδα που θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, κατά προτίμηση στη δεξιά πλευρά της εξώπορτας και δίπλα στο κουδούνι, έτσι ώστε φτάνοντας εκεί ο υποψήφιος ψηφοφόρος και πριν διαβεί το κατώφλι του γραφείου, να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να ελπίζει.
***
Μια πινακίδα που στην κορυφή της θα έχει τον τίτλο «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και θα λέει, περίπου, τα εξής:
Το γραφείο μας ασχολείται με όλα τα μεγάλα και μικρά θέματα που απασχολούν τον πολίτη. Φροντίζουμε για διορισμούς στο δημόσιο, για εύρεση εργασίας με πολύ καλές προοπτικές και καλό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα με τα προσόντα σας, συμπληρώνουμε όλα τα δικαιολογητικά και ασχολούμαστε με την επιδότηση που θέλετε να πάρετε για την επέκταση ή ενίσχυση της επιχείρησης σας, ή για την τόνωση των καλλιεργειών σας, μεριμνούμε για τη λήψη δανείου, με καλό επιτόκιο, από τράπεζα της αρεσκείας σας. Ασχολούμαστε με την όσο το δυνατόν ταχύτερη έκδοση της σύνταξης σας, κλείνουμε ραντεβού σε γιατρούς χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε μήνες ή και χρόνια. Μεταθέτουμε τα παιδιά σας που υπηρετούν στο στράτευμα σε μονάδα κοντά στο σπίτι σας. Στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη και επιλαμβανόμαστε του προβλήματος του πριν καν ακόμα εμφανιστεί.
***
Ο ψηφοφόρος που θα φτάσει μέχρι την εξώπορτα του γραφείου αν διαβάσει μια τέτοια πινακίδα όπως η πιο πάνω, λογικό είναι να χτυπήσει το κουδούνι και να διαβεί το κατώφλι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα μείνει και ότι θα ψηφίσει κιόλας τον/ την υποψήφιο/ α του γραφείου. Γιατί ανάλογη πινακίδα μπορεί να έχουν αναρτήσει και οι άλλοι, οπότε πολλά, αν όχι όλα θα κριθούν από τις απαντήσεις που θα λάβει εντός του γραφείου από τους αρμόδιους συνεργάτες του/ της υποψηφίου/ ας.
***
Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μέσω διαλόγου:
Ψηφοφόρος: Καλημέρα θα ήθελα να διοριστώ στο δημόσιο.
Συνεργάτης: Ευχαρίστως. Τι προσόντα έχετε;
Ψηφοφόρος: Απολυτήριο λυκείου.
Συνεργάτης: Επαγγελματική κατάρτιση;
Ψηφοφόρος: Κατά καιρούς βοηθός στο κουρείο του θείου μου.
Συνεργάτης: Για να δούμε… Γιατί δεν βλέπω, προς το παρόν, θέσεις ανοιχτές.
Ψηφοφόρος: Όλο το σόι μας είναι εκατόν οκτώ άτομα ακριβώς κι αν αντέξει κι η γιαγιά μέχρι τις εκλογές μιλάμε για εκατόν εννιά σίγουρες ψήφους.
Συνεργάτης: Μα πως δεν το είδα απ’ την αρχή; Βέβαια. Μπορούμε να σας διορίσουμε στην τάδε Διεύθυνση Προγραμματισμού. Βέβαια, με τα προσόντα που έχετε ταιριάζετε εκεί μια χαρά.
Ψηφοφόρος: Και πότε θα διοριστώ;
Συνεργάτης: Από Δευτέρα…
***
Απ’ το παράδειγμα αυτό, στο οποίο αντί για «διορισμό στο δημόσιο» μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε άλλο αίτημα θέλετε, η διαδικασία είναι πάντα η ίδια, προκύπτει πως τόσο ο ψηφοφόρος όσο και ο συνεργάτης του/ της υποψηφίου/ ας θα πρέπει να διαθέτουν ευελιξία και καλά αντανακλαστικά.
Ο μεν πρώτος δεν θα πρέπει να απογοητευτεί μόλις ακούσει πως «δεν υπάρχουν θέσεις», «θα προσπαθήσουμε αλλά είναι πολύ δύσκολο» κ.α., αλλά να ρίξει στο τραπέζι όλα τα πραγματικά του προσόντα (πόσους ψήφους μπορεί να φέρει), οπότε και θα έχει πολλές και βάσιμες ελπίδες να πετύχει το στόχο του.
Ο δε δεύτερος να μη βιαστεί ν’ απορρίψει τον υποψήφιο ψηφοφόρο, αλλά εκτιμώντας σωστά τα πραγματικά του προσόντα (πόσους ψήφους μπορεί να φέρει) να φροντίσει να μην τον δυσαρεστήσει. Η θέση που μπορεί να του προσφέρει ίσως και να μην υπάρχει καν. Αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Με την υπόσχεση κερδίζει χρόνο και με τον χρόνο πολλά μπορούν να συμβούν. Εξάλλου στην Ελλάδα ζούμε πάντα… (σ. σ. είναι γνωστό πως στην χώρα μας υπήρχαν και λειτουργούσαν, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια και ίσως να υπάρχουν ακόμα, υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο που όσοι τις στελέχωναν ελάμβαναν και επίδομα θέσης!)
Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό και καθοριστικό είναι να μη δεσμευτεί ο συνεργάτης δίνοντας στον ψηφοφόρο συγκεκριμένη ημερομηνία διορισμού. Η απάντηση «Από Δευτέρα…» είναι η καλύτερη, καθώς ο χρόνος έχει καμιά πενηνταριά Δευτέρες, και χωρίς να είναι εργάσιμες όλες, οπότε δεσμεύεται μεν αλλά χωρίς στην ουσία να δεσμευτεί.